Odnosi su jedna od najvećih tema na koje možemo naići u razgovoru s ljudima. Bilo da se radi o pronalaženju prave osobe za nas, zaljubljenosti, prekidu veze, kako bi se trebali osjećati itd. odnosi nisu samo nešto u čemu uživamo već nešto na čemu često i temeljimo našu sreću. Nesigurni i nerazjašnjeni odnosi nas mogu proganjati, emocionalno destabilizirati i razočarati. Jedan od najvećih razloga zašto imamo probleme u odnosima su očekivanja.

Postoje mnoge knjige koje pokušavaju analizirati u ovu tematiku, ali ne čine to dovoljno duboko tj. ne dotiču samu srž problema i ne rješavaju razloge zašto imamo probleme u vezama već samo nude privremena rješenja.

Na primjer, koliko puta smo pročitali da kada jedan partner radi nešto što ne udovoljava našim potrebama mi se moramo na neki način suzdržati, a tek kasnije saznajemo da su naše potrebe na temelju očekivanja ono što je i stvorilo problem? Sigurno ste čuli i za savjet da popišete stvari ili odlike koje bi vaš partner trebao imati kako ne biste završili s nekim tko se ne uklapa u ono što je vaš pojam za dobrog partnera? Zar to opet ne sugerira očekivanja Naravno, to vjerojatno može biti razlog zašto neprestano ulazimo u veze s istim tipovima ljudi, jer dok ne naučimo svoje lekcije, mi neprestano nastavljamo privlačiti iste stvari.

Svrha odnosa se može promatrati na mnogo načina, ali da pojednostavimo, oni su sredstvo za dijeljenje života s drugima na ovom planetu. Različita iskustva, različite uloge, različite duljine – ne postoji skup definicija o tome kakav bi odnos trebao biti. Odnosi nam mogu pružiti lijepa vremena, teška vremena i nešto između, ali najčešće, donose nam rast, iako ih često ne gledamo na taj način. Nerijetko smo pod utjecajem holivudskih ljubavnih priča koje, svjesno ili nesvjesno, želimo doživjeti i u stvarnom životu. Pa kad nas partner ne uspije odvesti na ‘oblak broj 9’ ili na ‘sedmo nebo’ počinju problemi. Možda bi trebalo poraditi na očekivanjima…
Očekivanja

Na kraju dana, očekivanja su vrlo vjerojatno ono što ometa našu sposobnost da pronađemo mir, kako u životu općenito, tako i u našim odnosima. Mi očekujemo da naši partneri trebaju djelovati na određeni način, misliti kao mi, učiniti određene stvari za nas ili reagirati na ono što radimo za njih na određeni način. Očekujemo da se u određeno vrijeme, određene stvari trebaju dogoditi i da bi se određene stvari trebale osjećati na određeni način i ako je tako onda super, a ako nije onda ‘ajme meni’! Koliko vas je pročitalo neku internetsku kolumnu ili u ‘Cosmu’ nešto o odnosima, gdje ste pronašli samo niz priča i uvjerenja koja vam usađuju brdo očekivanja? Sva ta očekivanja nisu ništa više nego tuđe ideje o tome što bi odnos trebao biti. Možda je vrijeme da ponovno razmislite o tim savjetima?

Ovdje ne govorimo o tome da sa svakim trebate imati dobar odnos bez očekivanja. S nekim ljudima je najbolje ne imati nikakav odnos. Govorimo o odnosima koji su vrijedni očuvanja i produbljivanja.

Kada počnete sa smanjivanjem svojih očekivanja najbolje što možete, odmah ćete primjetiti kako određena veza postaje drugačija. Nema življenja u prošlosti ili budućnosti, u nadi kako bi se stvari trebale promijeniti i biti na određeni način. Bit ćete više u trenutku i uživati u onome što se događa. Bez očekivanja mi sebi dopuštamo da volimo sve što se događa, umjesto da sudimo i kategoriziramo nešto kao dobro ili loše. Spašavamo se od puno tuge i u konačnici i živimo puno mirniji i ljepši život. Nikada ne možemo kontrolirati ono što drugi čine, pa zašto ih onda toliko pokušavati promijeniti i očekivati od njih da budu na određeni način? Biste li željeli da netko to radi vama?

Za izbacivanje očekivanja potrebno je malo introspekcije. Promatrajte sebe, svoje misli i svoja djela. Postavite si pitanja zašto biste mogli biti tužni, uznemireni ili zabrinuti o tome što se događa u određenoj situaciji u bilo kojem odnosu koji imate. Temelji li se to na nekoj vašoj vlastitoj ideji o tome kakve bi stvari trebale biti? Dopuštate li drugima da budu ono što jesu? Osuđiujete li ih? Osuđujete li situaciju? Svaki put kada se na ovaj način raspitujete i promatrate, doći ćete do srži svojih očekivanja, a zatim možete odabrati da im ne date snagu. Uz nešto prakse, vaš um i emocije više neće burno reagirati zbog vaših očekivanja.

Iako je rješavanje očekivanja veliki prvi korak, postoji nekoliko stvari ili koraka koji su dio procesa uklanjanja očekivanja na koje možemo paziti kako bi stekli jasnoću o našim odnosima.
1. Naučite voljeti sebe

U odnosima smo često tražimo u drugima ispunjenje nedostatka ljubavi koje imamo za sebe. Oni nas često mogu odvratiti od suočavanja s unutarnjom tugom koju imamo zbog nedostatka ljubavi prema sebi ili samoprihvaćanja i kada naš partner ne radi nešto što očekujemo, mi odgovaramo iz nedostatka ljubavi prema sebi. U osnovi, krivnju pronalazimo izvan nas.

2. Prestanite s kategorizacijom i prosuđivanjem svega što se događa

Lako je upasi u zamku prosuđivanja svega u nekoj vezi. Je li on (ili ona) to rekao s ‘tonom’? Što je time mislio? Zašto nije ono učinio? Zar ne bi ono trebalo biti onako? Možemo gotovo svaku situaciju prosuđivati ili je kategorizirati kao dobru ili lošu, a kad to napravimo, vraćamo se na očekivanja. Izbjegavajte prosuđivanje i dopustite da stvari budu ono što jesu.

3. Pronađite ‘savršenstvo’ u vezi kakva jest

Kada izazove unutar odnosa vidite kao ‘savršene’ za određenu situaciju, dopuštate sebi da budete ‘u trenutku’ i vidite stvari kakve jesu i kako izgledaju objema stranama. Gledati na taj način ne znači da, ako ste u nasilnoj vezi, morate u njoj ostati, već znači da iz svake situacije možete nešto naučiti i trasnformirati se, bilo kroz suočavanje ili odstupanje. Često puta se pojavi savršena kombinacija stvari u kojoj bi oboje trebali naučiti neku lekciju i rasti kako bi nadišli cijelu tu igru s međusobnim očekivanjima. Što više vidimo savršenstvo u tome, time dopuštamo stvarima da budu ono što jesu i time nismo uznemireni.

4. Prestanite pokušavati sve kontrolirati

Pokušavajući kontrolirati odnos ili ga manipulirati je još jedan način da zaglavite ne samo u svojim vlastitim očekivanjima, već da kočite prirodni tijek odnosa. Obično je razlog naše želje da kontroliramo odnos neka nesigurnost koju imamo unutar nas samih. Bilo da se bojimo usamljenosti ili da ne budemo povrijeđeni, napuštanje želje za kontrolom je siguran način za omogućavanje odnosu da teče onako kako treba i da se suočimo s izazovima koji se u nama pojavljuju.

Kako učite kontrolirati svoj ​​ego te emocionalna stanja i očekivanja u vašoj vezi, prirodno će se stvoriti puno više mjesta za mir u vašem životu i odnosima općenito. Niste u stanju kontrolirati ono što netko drugi radi i stoga pustite da jednostavno bude. Ako želite pronaći radost u svom životu i odnosima, napravite svoj ​​dio, a neka ostatak sjedne na svoje mjesto.
Prethodna objavaNaučite kontrolirati bol, ne gutajte odmah tablete!
Slijedeća objavaSreća i uspjeh su dvije različite stvari – jednostavne istine koje često zaboravljamo
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.