Ne postoji ništa gore (i za majku i za bebu) nego čuti bebu kako plače i ne uspijevati razaznati zbog čega plače. Jedna australska majka shvatila je „tajni jezik“ beba. Evo njezinih otkrića!
Priscilla Dunstan rođena je s nečim što ona naziva „fotografsko pamćenje za zvuk“. U dobi od četiri godine mogla je ponoviti Mozartov koncert na klaviru nakon što bi ga samo jednom čula. Kako je odrastala, naučila je koristiti ovaj dar kako bi raspoznala raspoloženja ljudi oko sebe, a ponekad čak i za prepoznavanje bolesti.

Kada je Priscilla postala majka, upotrijebila je svoj dar slušajući i memorirajući različite vrste plača koje je njezin sin proizvodio i na koncu je shvatila da sve ostale bebe također proizvode iste zvukove kada plaču.
Priscilla je svoju teoriju o plaču beba testirala na preko 1000 novorođenčadi diljem svijeta, različitih rasa i kultura, te tvrdi da sve bebe u dobi od 0-3 mjeseca plaču na pet određenih načina. Plač novorođenčadi zapravo je refleks na određenu situaciju i stoga sve bebe plaču isto. Ako roditelji ne odgovore na taj refleksni plač, beba ga na koncu prestaje koristiti.

Priscilla kaže da je važno slušati „pred-plač“ bebe, još dok nije postala histerična zbog toga što je se ne razumije. U fazi „pred-plača“ lakše je razlikovati jednu vrstu plača od druge.

Ovo su pet „riječi“ za koje Priscilla Dunstan kaže da se mogu prepoznati u plaču svih novorođenih beba:
1. NEH – „Gladan/na sam.“ Zvuk „n“ dolazi od refleksa sisanja. Beba diže jezik na vrh usta kao što radi kada sisa.

2. OUH – „Spava mi se.“ Ovaj refleksni zvuk povezan je sa zijevanjem.

3. HEH – „Neudobno mi je.“ Ovako beba plače kada joj je pretoplo, prehladno, treba joj promijeniti pelene ili joj nešto drugo smeta.

4. EAIR – „Imam grčeve u stomaku.“ Ovaj plač ima dublji zvuk od ostalih, poput roktanja, a ponekad je popraćen skupljanjem nogu. Ovaj plač znači da beba treba obaviti nuždu ili da ima grčeve u stomaku.

5. EH – „Trebam podrignuti.“ Ovo je refleksni zvuk koji beba proizvodi kada pokušava istisnuti zrak iz stomaka.

Prema članku autorice Kaylie Todd „How to Understand a Newborn Baby’s Cry“

Izvor: voices.yahoo.com

Tekst prevela i pripremila: Nika Said

Prethodna objava10 očajnih navika kojima se uništavate!
Slijedeća objavaZnanstveno dokazani! 5 narodnih lijekova protiv upale grla i prehlade – zapamtite ih!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.