Istraživanje znanstvenika američke institucije National Sleep Foundation (NSF) pokazalo je kako ovisnost o televiziji, mobilnim telefonima i prijenosnim računalima može biti iznimno štetna za zdravlje, odnosno može utjecati na manjak sna i neispavanost, čije posljedice negativno utječu na njihov rad, na raspoloženje, na odnose u obitelji, na vozačke navike, seksualni život i općenito na zdravlje pojedinca.

Gledanje televizije, igranje video igara, provjera elektronske pošte i slanje poruka kompjutorom ili mobitelom neposredno prije gašenja svjetla pred spavanje znatno utječu na bioritam i na naviku odlaska pojedinca na počinak.

– Nažalost mobiteli i kompjutori, koji nam na brojne načine olakšavaju način i tempo života, često se zlorabe. Milijuni Amerikanaca zbog njihova korištenja kasno navečer, tj. neposredno prije odlaska na počinak, idućeg su dana neispavani i osjećaju se umorno te loše funkcioniraju – smatra Russell Rosenberg potpredsjednik NSF-a čije je sjedište u Washingtonu.

Gotovo 95 sudionika istraživanja provedenog u NSF-u odgovorilo je da neposredno prije odlaska na spavanje koristi neku vrstu gadgeta ili tv, a dvije trećine priznalo je da tijekom tjedna ne spava dovoljno. Charles Czeisler, znanstvenik s Medicinskog fakulteta Harvard i voditelj Bolnice za ženske bolesti u Bostonu tvrdi kako izlaganje umjetnome svjetlu neposredno prije odlaska na počinak ubrzava metabolizam i smanjuje otpuštanje melatonina, hormona zaduženog za reguliranje sna.

– U sobe smo pustili tehnologiju, koja nam ometa normalan san i odmor, zbog čega puno ljudi spava manje nego što bi trebalo – kazao je.

Baby Boom generacija, tj. osobe u dobi od 46 do 64 godine najveći su konzumenti tv-programa neposredno prije odlaska na spavanje, a više od trećine mladih u dobi od 13 do 18 godina i 28 posto mladih u dobi od 19 do 29 prije odlaska na spavanje igra video igrice. Najugroženija i najneispavanija skupina su tinejdžeri u dobi od 13 do 18 godina – čak 22 posto ih je priznalo da su neprestano pospani, u odnosu na devet posto baby boomersa.

– Najviše me brinu mladi u dobi od 13 do 18. Noću spavaju prosječno sat do sat i pol manje nego što su spavali njihovi vršnjaci prije stotinu godina, što znači da izgube oko 50 sati sna mjesečno – ustvrdio je Czeisler, dodavši kako nedostatak sna generalno negativno utječe na rad, raspoloženje, odnose u obitelji, vozačke navike, seksualni život i općenito na zdravlje.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/22600-recite-ne-mobitelima-i-kompjutorima-neposredno-prije-spavanja.html

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 10.03.2013.
Slijedeća objavaCrveni telefon
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.