Ako ste ljubitelj astrologije, sigurno ste čuli da se morate čuvati razdoblja u kojima je Merkur retrogradan. Sigurno su se mnogi od vas pitali što to uopće znači …
Kad sa Zemlje pratimo kruženje planeta oko Sunca, ima razdoblja kada nam se, zbog specifičnog položaja u odnosu na Sunce, čini da se kreću unazad. Sve planete imaju svoje “retrogradne” faze, osim Mjeseca koji i nije planeta. To je, naravno, samo privid. Prema tradicionalnim poimanjima, sve što je unatrag, naopako, drugačije od onoga što se uobičajeno očekuje – ne može biti dobro.

Merkur se vrlo brzo kreće, pa tri do četiri puta godišnje izgleda kao da se kreće unatrag. I za tog dežurnog krivca postoji vodič za preživljavanje!

Ovo retrogradno kretanje Merkura ukazuje na izraženiju opasnost od smanjene opreznosti i od mogućih češćih ili značajnijih propusta i grešaka u postupcima kao i u razumijevanju.

Neki dramatično najavljuju sve vrste komunikacijskih, transportnih i tehnoloških nevolja: propadaju poslovni dogovori, kvare se automobili i računala, izbijaju svađe i nesporazumi, gube se dokumenti, ključevi, pada se na ispitima, šire se tračevi, otkazuju sastanci …

Nitko vas ne razumije, na rubu ste živčanog sloma … Stvara se osjećaj nemoći i da je najbolje otići na bolovanje i sakriti se u kući tri tjedna (koliko obično traje retrogradna faza) dok nevolja ne prođe.

Merkur je u astrologiji snažno povezan i sa inteligencijom, a retrogradnost Merkura se ogleda i u izraženijoj opasnosti od mogućeg nedostatka kreativne inspiracije ili potrebne koncentracije naročito prilikom obavljanja nekih zahtjevnijih intelektualnih ili kreativnih poslova.

Kada je u pitanju edukacija retrogradni Merkur nerijetko donosi slabljenje kvaliteta suradnje i među onima koji inače najčešće nastoje zajedničkim snagama steći razna nova znanja.

Kada je Merkur retrogradan i tračevi i dezinformacije mogu lakše nastajati i dalje se lakše pretvarati u još veće neistine i lakše i brže se dalje pročuti i širiti, neistine lakše mogu “dobiti krila” tj. brže dolaziti do nas.
Opći savjeti “za preživljavanje” ove prirodne pojave su revizija, provjera, ponavljanje. Savjetuje se da ne započinjete ništa novo, ne potpisujete nikakve ugovore, ne kupujete novi automobil …

Kao što je Merkurovo kretanje unatrag privid, možda je i ovo zločesto ponašanje privid – pripisujemo mu moć nad našim životima koju ono nema!

Bez obzira na to kako se Merkur kreće, naprijed ili natrag, uvijek je dobro provjeriti što potpisujete, naučiti gradivo prije izlaska na ispit, obzirno komunicirati i provjeriti jeste li uzeli kartu i putovnicu kad krećete na put u inozemstvo.

Prije svega ne treba paničariti. Zatim, potrebno je da uz dodatan oprez na stvari gledate šire ili fleksibilnije. Fleksibilnost može biti od posebno velikog značaja jer se treba na pravi način prilagoditi datoj situaciji pošto retrogradni Merkur donosi izraženiju opasnost i od učestalijeg ponavljanja propusta i grešaka. Dakle, potrebno je pokušati pronaći način za ispravno shvaćanje gdje su greške ili propusti i pokušati na adekvatan način to i ispraviti.
Kod kreativnih intelektualnih poslova kao što je npr. posao pisca ponekad može pomoći pravljenje određene pauze uz takvo promišljanje koje ne opterećuje suviše pa će se na taj način i kreativnost i nove ideje često lakše roditi. Iako može izgledati paradoksalno – nekim piscima (i umjetnicima uopće) retrogradni Merkur može čak donijeti i znatno bolju produktivnost i to uglavnom onima koji ne paničare prilikom perioda nedostatka kreativnosti ili ideja već pokušaju da uz dovoljno staloženo i adekvatno sagledavanje problema dođu do rješenja za takvu situaciju preokrećući je u svoju korist.

Njegujte svoju svjesnost meditacijom i pozitivnim mislima – i borite se protiv zabluda znanjem!

Senka Ljubić za lovesensa.rs

Olivera Petković za astrum.co.rs

Prethodna objavaStres na jeziku hormona: Imate li visok kortizol – Testirajte ovako simptome!
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 02.09.2015.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.