1. svibnja/maja Pluton započinje svoje retrogradno kretanje u znaku Vodenjaka gdje će ostati do 11. lipnja/juna kada će se vratiti u znak Jarca do 10. listopada/oktobra 2023.. Utjecaj Plutona postaje još intenzivniji dok je retrogradan. Očekujte još dublje susrete sa stvarima koje leže ispod površine.

atma.hr – 52
Pluton, planet smrti i ponovnog rođenja ulazi u svoje retrogradno putovanje u znaku Vodenjaka. Ovo je prvi retrogradni Pluton u Vodenjaku u našem životu, što ga čini posebno značajnim.

Pluton će ostati retrogradan u znaku Vodenjaka samo do 11. lipnja/juna, kada će se vratiti u znak Jarca do 10. listopada/oktobra 2023.

Pluton je možda patuljasti planet, ali astrološki gledano ima puno snage. Pluton je Gospodar podzemlja, upravlja svim onim dubokim tajnama i blagom koje ostaje sakriveno. Njegov posao je razotkriti dubine i odvesti nas u njih.

Ovaj planet traži transformaciju. Simbol feniksa koji se diže iz pepela često se povezuje s njegovim kraljevstvom.

Plutonov ulazak u Vodenjaka započeo je snažan i novi ciklus. Za Plutona u Vodenjaku se kaže da donosi više moći tehnologiji, veći fokus na zajednicu te duhovni napredak.

Jarac opet kao zemljani znak, naglašava stabilnost, planiranje, rast, strukturu i red. Penjući se na svom putu do vrha, Jarac voli kopati i uspinjati se na više razine. Energija ovog znaka voli oblikovati društvo i održavati tradiciju zajedno sa strukturama moći i hijerarhijama.

atma.hr – 52
Pluton zahtijeva promjenu i reorganizaciju, a Jarac voli održavanje reda i autoriteta. Ako niste doživjeli nikakve promjena svog statusa quo, ne brinite – hoćete.

U ovom periodu možete analizirati svoje emocije i prihvatiti sebe onakvima kakvi jeste.

Retrogradni Pluton vodi nas da sagledamo transformacije prošlosti, ono što je nestalo, što se uzdiglo i što se još uvijek zadržava u sjeni.

Skriveni motivi, poput gladi za moći ili želje za osvetom, mogu izroniti i možda ćete se morati boriti s njima. Ponovno procijenite služe li vam radnje koje ovi motivi pokreću ili ne i otpustite one koje vam ne služe.

Ako ste prolazili kroz težak period, sada je izvrstan trenutak da ponovno razmislite o tim iskustvima i njihovom učinku na vas. Pluton vam može pomoći da rasvijetlite probleme kako biste se probili kroz njih, neizbježno vam pomažući da krenete naprijed.

Ovo je razdoblje izvrsno vrijeme za vraćanje zdravlja i mira. Detoksikacija, meditacija, psihološka savjetovanja, medicinski tretmani i svi takvi napori čine se mnogo učinkovitijima dok je Pluton retrogradan.

Pluton djeluje na dublje slojeve i tek kada završi svoje putovanje u nekom horoskopskom znaku, možemo doista razumjeti mudrost, lekcije i transformacije koje donosi.

Svaki element onoga što Pluton donosi ima svijetlu i tamnu stranu. Svaki element onoga što Pluton donosi je postavljen da stvori neke smrti, neka ponovna rođenja i duboke transformacije.

Tijekom ovog retrogradnog Plutona, osjećamo se vođeni da razmišljamo o ciklusima smrti i ponovnog rođenja u našim životima.

atma.hr – 52
Energiju retrogradnog Plutona možete iskoristiti na način da stupite u kontakt sa svojom sjenovitom stranom. Suočite se s onim čega se bojite. Znajte da ono više ne mora imati moć nad vama.

Otpustite ono što više nije pod vašom kontrolom, sve sjene iz svoje prošlosti koje pridonose blokadama ili boli.

Zakoračite u svoju moć. Procijenite koja uvjerenja, situacije ili odnosi mogu uzrokovati da se osjećate bespomoćno.

Ovo je izvrsno vrijeme za poduzimanje bilo kakvih akcija koje će vam donijeti regeneraciju.

Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr