Sva djeca doživljavaju nasilje. Ako nisu meta nasilnika ili ako se sami ne upuštaju u nasilničko ponašanje, biti će svjedoci maltretiranja i to će ih dirnuti.

Kao svjedok, dijete će se ili identificirati sa žrtvom, osjećat će sram, strah i ranjivost, ili s nasilnikom i biti u iskušenju da traži status povezan s dominantnim nasilnikom. Mobing je definiran kao nanošenje fizičkih ozljeda jednom ili više pojedinaca, verbalno ili emocionalno zlostavljanje drugih.

Korijeni nasilničkog ponašanja su u našoj univerzalnoj želji za društvenim statusom i našoj sklonosti da se natječemo za status pokušavajući postići dominaciju nad našim vršnjacima pomoću verbalnog natjecanja i emocionalnog i fizičkog zastrašivanja.

Da smo mladunci tigra i hrvamo se jedni s drugim, smatrali bi da je ovo ponašanje slatko, ali prečesto borba za status prelazi granicu u zlostavljanju, nanoseći trajnu štetu primatelju i uspostavlja disfunkcionalni nasilni obrazac ponašanja što može dovesti do problema kasnije u životu.

Zadirkivanje je oblik verbalnog i emocionalnog natjecanja i često se doživljava kao bezopasno. No, može prijeći liniju i pretvoriti se u emocionalno zlostavljanje. Zastrašujući primatelja s nasiljem i poniženjem nasilnik stječe lažni osjećaj superiornosti. Neke žrtve okrutnog zadirkivanja su počinile samoubojstvo.

Nasilje i zadirkivanje može postati dio kulture skupine, škole, zajednice ili obitelji. Rituali nekih klubova, bratstava i obrazovnih ustanova su primjer. No, čak i kada nije ritualno, zadirkivanje i zlostavljanje može biti tajno prihvaćeno od strane skupine, što otežava pobunu bilo koga u skupini.

Istraživači i pisci ove teme preporučuju da se razrade sustavne intervencije koje bi pokušale ograničiti uvredljivo i nasilničkog ponašanje u školama i ti napori su na snazi, ali ih je potrebno kontinuirano održavati.

Što roditelji mogu učiniti?

Kao roditelj, vi se sigurno možete zalagati da se ulože napori kako bi se poduzelo nešto protiv zlostavljanja djece u školama. Ali možda je čak i učinkovitije početi kod kuće s edukacijom o emocijama i ponašanjima koja će vaša djeca doživjeti kada niste prisutni i u mogućnosti da ih zaštitite.

Ovdje su tri načina na koja se kao roditelj možete boriti protiv nasilničkog ponašanja od kuće.

1. Shvatite, priznajte i pobunite se protiv nasilničkog ponašanja u obitelji.

Razumijevanje emocionalne dinamike zadirkivanja i nasilništva te načina na koji se zbog toga osjećamo i zašto je to gotovo neizbježno, može biti važan dio obuke emocionalne inteligencije za djecu koja počinju zadirkivati čim se progovori.

Djeci će biti potrebne riječi kako bi opisali „loš“ osjećaj srama koji se pojavi kada su zadirkivali ili maltretirali nekoga u prošlosti. Budući da je vjerojatno da će se to dogoditi kod kuće u borbi između braće i sestara, ali i u interakciji između odraslih i djece, moguće je prepoznati i etiketirati taj osjećaj.

Prepoznavanje i označavanje osjećaja i ponašanja koje taj osjećaj uzrokuje, prvi je korak u otkrivanju učinkovitog načina uzvraćanja, umjesto reagiranja na osjećaje, što često dovodi do potrebe za osvetom.

2. Učite vašu djecu da budu prilagodljivi i otporni.

Razumijevanje osjećaja i izbora načina uzvraćanja na osjećaje daje nam sve više fleksibilnosti. Bez izbora, naše ponašanje i unutarnji život diktiraju primitivne emocije pobuđene zadirkivanjem ili nasilničkim ponašanjem. Zbog srama se želimo sakriti, predati i želimo osvetu.

Možemo biti kreativni i snalažljivi u razvoju drugih odgovora, kada shvatimo što se događa. Djeca mogu biti izuzetno prilagodljiva. Što ih se više potiče i podržava u razvoju kreativnih odgovora na životne izazove to će oni biti otporniji.
3. Potičite svoju djecu da se pobune protiv nasilničkog ponašanja kada mu svjedoče.

Nije potrebno nadvladati nasilnika kako bi se pobunilo protiv nasilničkog ponašanja. Ne morate biti Superman da bi bili junak. Kada odaberemo da nećemo biti samo pasivni promatrač – to je jedan od načina pobune protiv nasilničkog ponašanja.

Sprijateljiti se s žrtvom maltretiranja umjesto s nasilnikom, također je jedan od načina. Prijavljivanje ili pomaganje u prijavi nasilja je još jedan mogući način. Razni drugi načini pomažu u pobuni protiv maltretiranja i grade osjećaj sućutne snage koja pomaže djetetu da ima bolju sliku o sebi.

Djeca mogu upitati: “Što ako zbog pobune protiv nasilničkog ponašanja i sami postanu žrtve?” Činjenica je da kada su u strahu od nasilnika, to ih već čini žrtvom i ne postoji jamstvo da će se zaštititi ako se sakriju. Pronalazak najsigurnijih načina pobune protiv nasilničkog ponašanja je najbolji način da se izbjegne postajanje žrtvom.

Da završimo na zabavnoj noti…

13 stvari o roditeljstvu koje će vas iznenaditi (ili ne) 🙂

1. Dosta sa svim!

Djeca imaju nultu logiku i obično pobijede logički argument. Gotovo 100% vremena, djeca osvoje argument sa “zato što me voliš.”

2. Sakrijte džem!

Djeca doslovno mogu razmazati žlicu pekmeza po cijeloj kući za manje od 10 sekundi.

3. Što odjenuti …

Potpuno je moguće iznositi cijelu garderobu u jednom danu, u stvari, to je moguće u jednom satu, ako je vaše dijete bolesno.

4. Hoće oni..

Vaša djeca će preuveličati svaku frustrirajuću karakternu crtu ljudi u vašem životu.

5. Pazite na nakit

Sve je moguće ubaciti u WC i pustiti vodu, a vodoinstalateri će voljeti vašu djecu zbog toga.

6. Uživajte zajedno

Ne postoji takva stvar kao “strašne dvije godine.” Istina je da svaka dob ima nešto što će vas gurnuti preko ruba vašeg razuma.

7. Dovoljno je pogledati slatku bebu kada je teško.

Vi nikada neće znati gdje je rub vašeg razuma, jer ako pređete njen rub, nikada se nećete vratiti, a to nije opcija za roditelje.

8. Reci ‘mama’ još jednom …

Djeca mogu reći “mama” jedanaest milijardi puta u 30 minuta. Testirajte.

9. Ovdje nema modne policije

Jednog jutra, biti će vam potpuno u redu da vaša djeca izgledaju poput bombona u duginim bojama i takvi izađu iz kuće i nećete ni trepnuti okom na poglede drugih roditelja pune osude.

10. Pobjednički argument?

Vi ćete odgovoriti djeci: “Jer sam ja tako rekla!” i osjećati ćete se posve trijumfalno – sve dok ne shvatite da ste samo čuli svoju majku kako govori iz vaših usta.

11. Da, hoćete.

Podmitit ćete vašu djecu jednom. To će biti epski mito svih mita.

12. Što? Ovo je moja odjeća sada.

Provođenje cijelog dana u pidžami poprima sasvim novo značenje kada ste roditelj.

13. Čista radost

Nemate pojma koliko duboko možete voljeti i koliko možete podnijeti dok držite svoje dijete po prvi put, dok ne proplačete sa svojim djetetom zbog njihovog prvi put slomljenog srca i dok ne čekate satima u bolnici mrmljajući svaku molitvu za koju ste ikad čuli.

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 09.10.2015.
Slijedeća objavaMoć biljnog hormona u lanenom ulju: Eliksir mladosti koji nas je oduševio rezultatima!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.