ARGUS-IS iliti ‘Sveprisutni nadzorni sustav slikovne dijagnostike u realnom vremenu’ je kontroverzni projekt DARPA-e usko vezan uz ‘BAE Systems’ (britanska korporacija). Istog trenutka nakon što je pušten u javnost, ARGUS je podigao veliku prašinu, što od struke što od kritički nastrojenih medija, prenosi portal dnevno.hr.

ARGUS kao najpouzdaniji sustav nadzora

‘Big Brother is watching you’ poznata je krilatica iz Orwellovog romana ‘1984’ i najbolje prezentira ono što se sve očitije događa u SAD-u. DARPA (Agencija za napredna istraživanja i projekte obrane) udružila se s ‘BAE Systems’, britanskom multinacionalnom kompanijom vezanom uz poslove obrane, sigurnosti i aeronautike koja je treća korporacija u svijetu po snazi ugovora s ministarstvima obrane.

Američka agencija ovako opisuje projekt: ‘Misija ARGUS programa je kako vojsci osigurati fleksibilan, kontinuiran i pouzdan način na uočavanje, traganje i nadzor događaja i aktivnosti vezanih uz njihove interese. Krajnji cilj je povećanje svjesnosti i mogućnosti uočavanja i ispravaka kritičnih događanja u dovoljno brzom vremenu da bi na iste mogli pravodobno reagirati. Ovo je konstantan pogled na široko polje nadzornih mogućnosti i podršku taktičkim rješenjima u dinamičnom bojnom polju ili urbanom okruženju’.

Bespilotne policijske letjelice će sustav plasirati u uporabu

Ugovor je sklopljen davne 2007. godine s početnim budžetom od 18.5 milijuna dolara, a svaka komponenta na terenu će imati kameru od 1.8 gigapiksela uz dva odvojena procesorska podsustava – jednim u zraku, drugim baziranim na zemlji. Svaki senzor koristi četiri leće i 368 mobilnih kamera, svakom snage 5 megapiksela. Prvi testni let pomoću zrakoplova UH-60 Black Hawk pod prismotrom BAE-a proglašen je uspješnim.

Boeing A160 Hummingbird će biti sljedeća platforma za eksperimente, a vrlo je vjerojatno da će sustav zaživjeti tek primjenom bespilotnih letjelica u regularnoj policijskoj uporabi do 2025. Argus je inače po grčkoj mitologiji pastir sa sto očiju kojemu je Hera naredila da čuva Zeusovu ljubavnicu Io pretvorenu u bijelu kobilu i često je sinonim za poznate pojmove ‘Big Brother’ i ‘svevidjeće oko’.

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/77419-video-sad-pokrece-kontroverzni-argus-projekt-nove-generacije-nadzora-gradana.html

Prethodna objavaBit reikija
Slijedeća objavaDuhovni Lotos 1.dio
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here