Reiki je jednostavna, a moćna tehnika opuštanja, samoiscjeljivanja, osobnog razvoja i ostvarivanja sebe u životu, kao i iscjeljivanja drugih. Porijeklom je iz Japana. Reiki nije religija, kult ili magija.

Energetskim samotretiranjem Reikijem možete pomoći sami sebi ne samo u fizičkom zdravlju, već u svim područjima života, kao što su stres i opuštanje, postizanje unutarnjeg mira i sklada, jasnoća u mislima i koncentracija, energiziranje i jačanje volje, razni emotivni i psihološki problemi, popravljanje odnosa, kidanje negativnih vezanosti, uklanjanje toksičnosti među ljudima, čišćenje karme i iscjeljivanje prošlih traumi, energetska čišćenja i zaštite ljudi, prostora i vozila, rad na željama i ciljevima, energetsko programiranje, slanje energije u predstojeće događaje, energetska pomoć umirućima, itd.

Rei na japanskom znači duhovno, sveto ili viša inteligencija, a ki se prevodi kao energija, univerzalna životna energija ili sveprožimajuća energija. Izraz ki je istovjetan kineskom chi ili qi. Na protoku chija, kija ili jednostavno energije temelje se brojne istočnjačke discipline danas poznate na Zapadu, poput taoizma, feng shuija, akupunkture, shiatsua, borilačkih vještina, tai chija, chi gonga, aikida i dr.

Višeslojnost japanskog jezika, kao i važnost konteksta otežavaju precizne prevođenje pojma “reiki”. U ranijim knjigama “reiki” se prevodio kao univerzalna životna energija, ali to se zapravo odnosi samo na “ki” dio pojma. Danas se Reiki prevodi kao duhovno vođena životna energija ili od duha vođena iscjeljujuća energija.

To pokazuje da Reiki energiju vodi viša inteligencija, a ne iscjeljuje čovjek. Mi s inicijacijom postajemo samo kanal! Na nama je da postavimo namjeru, tj. da pozovemo Reiki da teče kroz nas, da budemo otvoreni na primanje i da dozvolimo da nas iscjeljuje. Isto vrijedi i za primatelja tretmana, čime se poštuje načelo poštivanja slobodne volje svakog ljudskog bića.

Kako Reiki djeluje

Reiki kao inteligentna energija koja prožima sve stvoreno uvijek radi na najviše dobro primatelja, bilo da se radi o fizičkim tegobama, mentalno-emotivnim stanjima ili čak o uzrocima na duhovnoj ili karmičkoj razini. Nikad neće raditi protivno slobodnoj volji pojedinca, što znači da ako na nekoj razini postoji otpor, tj. podsvjesna želja da se ostane bolestan ili u lošoj situaciji, ili ako na nivou duše postoji potreba za nekim problemom radi nekog učenja, Reiki neće ići protiv toga, ma koliko tvrdili da želimo promjenu. Zato Reiki traži povjerenje, predanost, strpljenje i ustrajnost u njegovoj primjeni.

Osim nekih “karmičkih” uzroka, većinu fizičkih bolesti uzrokuje stres. Medicina to naziva psihosomatskim uzrocima bolesti. Stres se odražava na “energetsko tijelo”, a ako potraje predugo počet će se manifestirati na fizičkoj razini kao neko oboljenje ili neki drugi problem. Iz tog razloga nije dovoljno naglasiti važnost redovitog opuštanja, povezivanja sa svojim pravim Ja i duhovnog razvoja kroz svakodnevnu meditaciju i primjenu Reikija, ali i tjelovježbu i zdraviju prehranu. Čest boravak u prirodi će prirodno obnavljati naš ki jer ga preuzimamo iz prirode i od drveća. Ako u prirodi dodatno meditirate ili radite Reiki, učinak će biti umnogostručen!

Reiki kao energetska tehnika djeluje na sve razine bića i potiče unutrašnju sposobnost tijela da se samo iscijeli. Osim fizičkog tijela mi imamo i eteričko tijelo, emotivnu i mentalnu razinu, duhovno tijelo, itd. – to se naziva slojevima aure, tj. energetskim poljem koje obavija i prožima naše fizičko tijelo. U indijskoj tradiciji se protok energije (prane) kroz auru prikazuje sustavom čakri kao energetskih centara koji su povezani s tijelom i određenim organima i žlijezdama. U kineskoj i japanskoj tradiciji energija (chi, odnosno ki) teče sustavom meridijana, energetskih kanala na kojima se nalaze aktivne točke (akupunkturne točke), a hara (ili tan tien) se smatra središtem energije tijela.

Reiki može ublažiti simptome, ali će uvijek ići na iscjeljenje uzroka određene tegobe ili situacije i pokušat će potaknuti promjenu, što se može manifestirati u obliku “znakova” ili “poriva” da nešto trebate promijeniti u svojem mentalnom sklopu ili ponašanju. Poticaj za promjenu može doći i iz okoline, jer smo preko energije svi i sve međusobno povezani. Budući da uzroci tegoba uvijek nastaju na finijim energetskim razinama i treba vrijeme da se počnu manifestirati u životu, redovito davanje Reikija samima sebi može iscijeliti te uzroke i prije nego se pojave. Zato je Reiki ulaganje i u svoju budućnost!

 

Autor fotografije Boris Pecigoí
Autor fotografije Boris Pecigoš

Obnovi svoj Reiki prvog ili drugog stupnja

Često susrećem osobe koje su inicirane u Reiki prvog ili drugog stupnja, ali ga više ne prakticiraju. Nije razlog što im se Reiki možda zamjerio, već je najčešće slučaj da su zanemarili važnost osobne energetske higijene zbog svakodnevnih obaveza. S vremenom su zaboravili položaje ruku ili kako se crtaju simboli, a izostanak prakse ih je odvojio i od osjećaja sigurnosti u svoje osjet energije. No, inicijacija se nije izgubila, oni su i dalje kanali za Reiki energiju.

Šteta je ako ste i vi jedna od tih osoba koja već posjeduje, a ne koristi ovaj divan alat za vlastiti osobni razvoj, opuštanje i samoiscjeljivanje!

Stoga, pozivam te na tečaj obnavljanja Reikija na kojem ćete osvježiti svoje poznavanje svih tehnika 1. stupnja i njihovu praktičnu primjenu (polaganje ruku na bolna mjesta, energiziranje hrane i predmeta, energetsko čišćenje i zaštita, i dr.). Tečaj uključuje i reiju (energetsko osnaživanje, tj. reinicijaciju). U slučaju da niste u Rijeci, ovaj tečaj možete proći i putem video veze (skype, facebook video) za samo 300 kn ili 52 USD*.

Ako ste inicirani i u 2. stupanj Reikija, na tečaju ćete osvježiti i svoje poznavanje Reiki simbola te svih tehnika 1. i 2. stupnja, kao i njihovu praktičnu primjenu (iscjeljivanje prošlih traumi, slanje energije na daljinu i u buduće događaje, energetsko programiranje, kidanje veza i dr.). Tečaj također uključuje reiju (energetsko osnaživanje, tj. reinicijaciju). U slučaju da niste u Rijeci, i ovaj tečaj možete proći putem video veze (skype, facebook video), a njegova cijena iznosi 900 kn ili 160 USD*.

*Iznos u američkim dolarima odnosi se na plaćanje kreditnim karticama iz zemlje ili inozemstva putem PayPal sigurnosnog sustava naplate.

Boris Pecigoš, Reiki majstor i učitelj

Opširnije informacije o svim uslugama Tarot majstora i Reiki majstora i učitelja Borisa Pecigoša potražite ovdje: http://osho-zen-tarot.business.site