Ukoliko Vam se često dešava da pristajete na odluke drugih i na sebe preuzimate veliki broj obaveza, gotovo je sigurno da Vam nedostaje samopouzdanje. Strah od toga da će nas drugi napustiti ukoliko odbijemo neku njihovu zamisao ili prijedlog nerjetko je povezana s nedovoljnom sigurnošću u sebe, što za posljedicu može imati nedovoljan kapacitet za preuzimanje odgovornosti ili prebukiran raspored. Oni kojima je samopouzdanje na najnižem mogućem nivou često se sreću sa ovakvim problemima, ali je dobro znati da se vježbom može mirno i lako izaći iz ovakvih psiholoških poteškoća.

Počnite od manje važnog

Ukoliko ste stalno Vi ti koji dočekujete prijatelje kod kuće i pravite večere ili na Vas spada cjelokupna briga o domaćinstvu, za Vaše samopouzdanje je važno da za početak naučite da mirno odgovorite da na neke prijedloge ne pristajete. Tako se s prijateljima možete naći i van kuće na večeri ili dogovoriti s ukućanima da i oni na sebe preuzmu dio obaveza. Za samopouzdanje je važno izboriti se za sebe prvo kada su ovakvi, manji koraci u pitanju, kako biste kasnije došli do krupnijih promjena.

Naučite uživati

Oni kojima nedostaje samopouzdanje ne znaju u potpunosti uživati u životu, jer se stalno pitaju kakav utisak ostavljaju na druge, te stoga i ne znaju odbiti ono što im je predloženo, iz straha da ne uvrijede sugovornika. Da bi se samopouzdanje vježbalo, za početak je dobro otkriti što je to što nam prija i u čemu najviše uživamo, kako bismo toj aktivnosti posvetili najviše vremena. Neki od hobija uvijek predstavlja dobru tehniku, jer se na ovaj način samopouzdanje stvara i postizanjem ciljeva i podizanjem povjerenja u vlastite kvalitete, kao i vremenom posvećenom sebi. Na osnovu toga, veće samopouzdanje znači i lakše i umješnije odbijanje ljudi i situacija koje nam iz bilo kog razloga ne odgovaraju.
Vježbajte asertivni govor

Jedan od postulata asertivnog govora podrazumijeva da se s drugima razgovara u prvom licu i u prvi plan ističu vlastite emocije, bez vrijeđanja sugovornika. Na ovaj način stvara se i samopouzdanje: osobe nesigurne u sebe lakše će drugima reći da im ne prija inzistiranje ili da im se ne sviđa određeni prijedlog, nego što će biti u stanju da nekog grubo odbiju ili ga okarakteriziraju nekom teškom riječi. Zato je za samopouzdanje bitno za početak iskreno govoriti o svojim emocijama i mišljenjima, kako bi se pažnja sugovornika usmjerila na ono što je Vama u određenom trenutku važno.

Samopouzdanje znači i da se drugi prilagovađaju Vama

Za bolje samopouzdanje važno je sebe i svoje potrebe nekada staviti na prvo mjesto, što će i ostale ljude u Vašem životu staviti u poziciju da se prilagode Vama i Vašem vremenu. Na taj način će Vam biti poslata i poruka kako ostali brinu o Vašim potrebama, što će stvoriti pozitivan krug za podizanje samopouzdanja – s jedne strane, bolje ćete se osjećati jer se posvećujete sebi, a s druge, jer postajete sigurni i u osjećaje drugih osoba. Samopouzdanje i inače ima za krajnji cilj kvalitetniji život i kvalitetnije socijalne odnose.
Prethodna objava3 blagodati kivija
Slijedeća objavaDr. Carolyn Anderson: Pomiješajte ova tri sastojka i nećete oboljeti od raka!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.