U istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 700 osoba, je dokazano da manje od 6 sati sna ima negativan učinak na zdravlje srca i povećava razinu kronične upale kod žena koje pate od koronarne srčane bolesti. Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Psychiatric Research, pokazuju da loše navike spavanja mogu pogoršati zdravlje srca i krvožilnog sustava kod žena.

“Kronična upala je jedan od pokazatelja cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja”, izjavio je voditelj istraživanjadr. Aric Prather i dodao kako “sada imamo dokaze da loše navike spavanja povećavaju rizik od nastanka kronične upale, ali i da pogoršavaju već postojeću kroničnu upalu.”

Svi sudionici u istraživanju su patili od koronarne srčane bolesti. Ispunjavali su anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim navikama spavanja.

Nakon 5 godina se pokazalo da žene, koje imaju loše navike spavanja, imaju veći rizik od nastanka prijevremene smrti, a kod muškaraca povećanje rizika nije bilo prisutno.

Prethodna istraživanja su pokazala da je usvajanje zdravih navika naročito važno za osobe koje pate od srčanih bolesti.

Prestanak pušenja, svakodnevna tjelovježba i mediteranski tip prehrane mogu produžiti životni vijek osoba koje pate od srčanih bolesti.

http://www.centar-zdravlja.net/zanimljivosti/3787/san-cuva-srce/?ref=nf

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 17.06.2013.
Slijedeća objavaKarma-joga – sredstvo za dostizanje oslobođenja od neprirodne vezanosti za rad
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here