Sikhizam je monoteistička religija nastala u 15. Stoljeću u Panđabu, u Indiji. Jedan od tri stupa Sikhizma je Naam Japo, ili pjevanje svetih, Božjih imena. Stoga, glazba u Sikhizmi ima veliku važnost i predstavlja najjednostavniji način da čovjek priđe Bogu (Ek Onkar). Glazba posvećena Bogu ima ogromnu moć nad srcem i umom ljudi. Ona ih oslobađa  tuge i depresije, otklanja tjeskobu i daje mir umu. Slušatelj je odvučen u potpuno novi duhovni svijet.

Guru Nanak je opisao glazbu kao sredstvo za postizanje duhovne radosti  i transcendentalnog blaženstva. On je usvojio glazbu kao sredstvo za oblikovanje duhovnog, mističnog i ovozemaljskog života poklonika.

Glazba kod Sikha se temelji na ragama i talama. Prema Sikhima “Raga dijeli oktavu na stotine različitih načina, svaki prikladan za izražavanje određenog raspoloženja, dok tala pomiruje razne impulse tisuću različitih linija kroz kompleksne strukture ritma.”

Guru Nanak (1469 – 1539)
Guru Nanak (1469 – 1539)

Prije rođenja Guru Nanaka, drugi sveci Bhakti pokreta također su skladali pjesme u različitim ragama i ritmovima, koje su pjevali uz pratnju glazbenih instrumenata u obliku kirtana. No, Guru Nanak je koristio nekoliko vrsta stihova, različite vrste poezije, te niz raga, raginis i gharas, te je tako stvorio  mnogo više od osnovne glazbe tog vremena. On je donio po prvi put mističnu poeziju u stilu klasične glazbe i choase poput raga, što daje mir  umu i sublimira neobičnu prirodu čovjeka kroz više frekvencije ritma.

U svojim skladbama, Guru Nanak je koristio 19 raga od čega su deset jutarnje rage, četiri dnevne rage i tri večernje rage. Druge dvije rage su sezonske. Nasljednici Guru Nanaka su koristili tradicionalne rage. Međutim, oni su uveli neke promjene kako bi dodali različite melodije i reflektirali intenzitet težnje ka Bogu. U ragmalama se spominje šest glavnih raga, 30 ragini (žena) i 48 sinova, što je ukupno 84 raga. U Adi Granthu se koristi 31 raga.

Pjevanje himni gurua se zove Shabad Kirtan, što doslovno znači pjevanje o Božjim odlikama, stoga je kirtan je božanska glazba. Kirtan glazba je poput dragocjenog dijamanta, ona je puna blaženstva i ima mnogo osobina. Osoba koja sudjeluje u kirtanu je spašena od svih nevolja i svi njegovi problemi su riješeni. Glazba je izuzetno korisna jer ne samo da oplemenjuje osjećaje osobe koje sudjeluju u kirtanu, već i oblikuje njegov karakter. Ona ima također učinak u očuvanju i vraćanju zdravlja i čišćenja duše. To je značajan način pobožnosti i donosi utjehu i blaženstvo posvećeniku.

Guru Nanak je pridavao veliku važnost u pjevanju božanske glazbe. Kirtan nije puko mehaničko pjevanje himne, njegovu namjeru i pravi značaj se mora razumjeti. Posvećenik mora ući u duh glazbe i pjevati kirtan na tehnički ispravan način. Njegov jezik, izražaj, poezija i umjetnost, trebaju biti savršeni u svakom pogledu. Kirtan bi trebao jasno izraziti svrhu, opseg i filozofski sadržaj himni izvođenih kao instrumentalna glazba. Guru Nanak je pridavao veliku važnost ovom tom aspektu kirtana. On je rekao:

“To nije raga

ako misao o Bogu nije sviračevu umu,

s umom usklađenim, pleše, držeći

korake u skladu s beskonačnim

sa strahom od Gospodina u umu, to je

stvarna usklađenost sa plesom;

I takav strah uvijek treba biti u njegovom umu

svakodnevno sjedi i uzdiže se.”

                                – Rag Asa

Tako bhakta koji sluša kirtan čista srca i uma odbacuje ljubomoru, zlonamjernost i neprijateljstvo. Kirtan uklanja sve prljavštine i nečistoću iz nečijih misli i protrese lažni ego. Šri Guru Arjan Dev Ji je rekao:

“O brate, ako želite trajno blaženstvo,

Trebao bi ostati u društvu

svetaca i biti iniciran od Gurua.

Tamo gdje se samo ime Boga sjećaš.

U njihovom društvu ćeš prijeći ocean života,

znanje je od velikog značaja za sve elemente.

O meditaciji,najvažnije je sjećanje na Njega.

Od svih zvukova,najvažnije je kirtan.

Kad posvećenik zadovolji Gurua, on pjeva

slavna djela Gospodnja, rekao je Nanak.”

                                – Basant

Kirtan treba pjevati i danju i noću. Samo vrijeme provedeno u kirtanu je plodonosno. Učenik treba moliti Boga za snagu i hrabrost i pjevati Njegove hvalospjeve.

Kirtan podrazumijeva riječi, shabad koje su uglazbljene sa ritmom, koristeći iskustvo komuniciranja kroz pjevanje, stvarajući emocionalni karakter rage, višestruki smisao tala i svrhovit, smislen i inspirativni karakter bani. Kirtan je neprocjenjiv dragulj, koji je pun blaženstva i raznih vrlina.

Glazba se, dakle, smatra najlakši način da se postigne pravi cilj ljudskog života. Šri Guru Arjan Dev Ji je rekao:

“Tko god sluša kirtan od Harija;

Tko god pjeva kirtan od Harija

Bijeda ne može dostići tu osobu.”

                                – Rag Gauri

Guru je postao guslar Gospodnji koji pjeva hvalospjeve i nosi svoju poruku za čovječanstvo da ga izliječiti od svih bolesti, jedini način da se širi Njegovo ime. Šri Guru Nanak Dev Ji je rekao:

“Ne znam što da pjevam

Pjevam ono što mi On zapovijeda.”

Kirtan povezuje sva unutarnja iskustva, emocije, ritam i glazbu. Kirtan je spontani izljev uzvišenost i duhovne inspiracije.

Prema riječima KR Srinivasa Iyengara, “Ako je život transcendiran u poeziji, ako je poezija transcendirana u bani, tako je bani transcendiran od strane oslobođene melodije i glazbe Anahata Nade. To je povratak kući prema svetom slogu ‘Om’  koji, kroz riječi, oslobađa svo značenje čija je nijema glazba suština tri svijeta.”

Guru Nanak – je osnivač religije Sikha i prvi od deset Gurua. Jedanaesti Guru je živući Guru Granth, knjiga koja je sastavljena od himni (Shabad) koje slave osobine Boga.

Raga – melodijski izraz u indijskoj glazbi koja je vezana za određeno doba dana ili vrijeme kada se melodija izvodi.

Tala – je ritmični obrazac u indijskoj glazbi.

Bani – svakodnevna molitva kod Sikha koja se sastoji od pet dijelova iz Guru Grantha.

Kirtan – glazbeni izričaj u bhakti tradiciji kada se pjevaju Božja imena i Njegove slave.

Adi Granth – uvodni dio Guru Grantha koji je sastavljen od strane petog Gurua, Arjan Deva.

http://www.singhsahib.com/music-in-sikhism.php

Prethodna objavaTri energije Apsoluta
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 26.11.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.