Zrinka Jezdić

Stalna želja za unaprjeđenjem, strast i ljubav prema onome što radi potaknuli su aromaterapeutkinju Zrinku Jezdić da svoje znanje i iskustvo pretoči u knjigu koja je nedavno objavljena pod nazivom Arhetipovi esencijalnih ulja. Klasično medicinsko visoko obrazovanje, poslijediplomski studij iz kliničke aromaterapije, te bogato iskustvo rada s klijentima, rezultirali su time da po prvi puta možete čitati o integrativnoj aromaterapiji – potpuno novom konceptu aromaterapije.

Zrinka je esencijalnim uljima dodala arhetipove i time ih pretvorila u konkretan rad s neistraženim dijelovima ličnosti. „Esencijalna ulja preko arhetipa pomažu u razvijanju duhovnih kvalitete kod čovjeka. Pripisujući arhetipske slike esencijalnim uljima produbljujemo  odnos s prirodom i postajemo bolji ljudi.“, istaknula je u razgovoru Zrinka. Otkrila nam je i na koja pitanja aromaterapija daje odgovor, što su točno arhetipovi, te kako vidi odnos između duhovnosti i znanosti. Izvorna zamisao s kojom je pisala knjigu jest da postane vodič onima koje zanima kako integrirati tijelo, duh i um, te postići zdravlje i ravnotežu uz pomoć esencijalnih ulja i njihovih arhetipova.

atma.hr – 52
  1. Kako se dogodila ljubav prema aromaterapiji? Kako se dogodila odluka da ćete se profesionalno baviti upravo time?

Prije 25 godina iz poslovnih razloga bila sam upućena na tvrtku Primavera Life kako bi se upoznala s esencijalnim uljima koja sam trebala integrirati u posao kojim sam se tada bavila. Uz brojne informacije koje sam dobila od tadašnje predstavnice Primavere, esencijalna ulja sam snažno doživjela i na osobnoj razini. Danas to mogu opisati kao međusobno prepoznavanje koje nas je povezalo za cijeli život. Vrlo brzo nakon tog prvog kontakta s uljima donijela sam odluku da se u potpunosti posvetim aromaterapiji i esencijalnim uljima. Moj se život dramatično promijenio na privatnom i poslovnom planu. Svakodnevno sam svjedočila o djelovanju esencijalnih ulja koja ponekad nisu bila logički objašnjiva. Promatrala sam nevjerojatne transformacije svojih klijenata i odlučila  istraživati puni potencijal esencijalnih ulja što me dovelo do integrativne aromaterapije.

  1. S kojim pitanjima vam se klijenti najčešće javljaju? Jesu li to pitanja koja se tiču fizičkog zdravlja, psihe, međuljudskih odnosa, duhovnosti…? Kakve odgovore traže?

Prema svom iskustvu interes za esencijalna ulja podijelila sam u tri skupine.  Postoje oni koji žele unaprijediti zdravlje i pomoći si u rješavanju zdravstvenih problema. Zatim oni koji žele provoditi “duševnu ekologiju” i živjeti u skladu s prirodnim i duhovnim zakonitostima, te oni koji aromaterapijom žele raditi na osobnom razvoju. Sve ove kategorije motivirane su iz područja međuljudskih odnosa, posla ili stila života. Velika većina traži podršku i konzultacije, a ima i onih koji traže gotova rješenja.

atma.hr – 52
  1. Predstavili ste potpuno novi koncept aromaterapije – integrativnu aromaterapiju, koji opisujete kao konkretan alat za rad s neosviještenim dijelovima osobnosti. Kakve rezultate postižete koristeći tehnike koje ste razvili? Kakve su reakcije vaših klijenata?

Integrativna aromaterapija je koncept koji osobi pristupa na svim razinama I koristi puni potencijal esencijalnih ulja.  Smisao ovog koncepta je pomoć u razumijevanju sebe, smanjenje psihološkog i energetskog pritiska te razvoj svijesti.  Rezultati se mogu opisati kroz povećanje kvalitete življenja, svjesnije sudjelovanje u vlastitom životu te razvoj umnih i kreativnih potencijala. Zadovoljstvo je prisutno u svakom slučaju, a opseg zadovoljstva ovisi o otvorenosti i iskrenosti same osobe.

  1. Stres se javlja kao jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice – kako ga vidite i kako mu pristupate koristeći svoje tehnike?

Stres vidim kao opću pošast današnjeg doba koji sustavno uništava zdravlje, truje međuljudske odnose i koči osobni i duhovni razvoj. Problemu stresa pristupam isključivo individualno, s obzirom na to da svatko ima svoj stresor i  svoje stresne reakcije. Aromaterapija je neinvazivna, ugodna i vrlo potencijalna terapija. Jedna od rijetkih tehnika koja uključuje u tretmanu sve razine bića što klijentima pruža osjećaj sigurnosti i podrške, pa se time lakše otvaraju i suočavaju sa svojim problemima.

atma.hr – 52
  1. Jedan od najzanimljivijih pojmova koja vaša knjiga uvodi svakako su arhetipovi – kako ih definirate, prepoznajete, osjećate? Kako vas oni usmjeravaju u radu s klijentima?

Arhetipovi su  modeli osobe, osobnosti ili ponašanja. Nalaze se u kolektivnom nesvjesnom i ugrađeni su u psihu svakog čovjeka bili toga svjesni ili ne. Kod svog klijenta jasno prepoznajem modele osobnosti ili ponašanja koje mogu povezati s određenim arhetipom. Slušam svog klijenta, pratim njegove reakcije, postavljam mu pitanja kojima olakšavam osvještavanje i razumijevanje arhetipa, odnosno njegovih reakcija u odnosu na arhetip. Time ih potičem na razne mentalne procese i emocionalno otvaranje. Rad s arhetipovima olakšava i ubrzava psihološke, energetske i duhovne procese. Često nas odvedu u područja misli i emocija za koje nismo ni slutili da mogu imati tako snažan učinak na kvalitetu života ili odnosa.

  1. Radom u svom Institutu esencijalnim uljima pristupate i na znanstven način, (između ostalog) provodeći i objavljujući istraživanja. Potvrđuje li znanost drevne mudrosti koje se vežu uz esencijalna ulja?

Naravno da potvrđuje, jedno je neodvojivo od drugog. Da lavanda djeluje umirujuće i uspavljujuće znalo se još u srednjem vijeku. Da čajevac ima antiseptička svojstva, Aboriđini su znali stotinama godina, a da je  kadulja  posebno dobra za “ženske” probleme, znao je već i Hipokrat. Znanstvena istraživanja danas su samo potvrdila ono već iskustveno poznato. Znanost objašnjava kako esencijalna ulja djeluju, a ne da li smo stvarno sigurni da djeluju. Na svijetu ne postoji niti jedan razlog ili čovjek koji može pobiti neraskidivu vezu između iskustva i znanosti. Samo u sinergiji između tog dvoje možemo se nadati evoluciji.

atma.hr – 52
  1. Kako biste opisali vaš odnos s prirodom? Na koji način je ona vezana uz zdravlje suvremenog čovjeka?

Moj odnos s prirodom je iznimno snažan, posebno s biljem i planinom. Poniznost i strahopoštovanje prema njihovoj ljepoti i veličini stalni su poticaj u potrazi za otkrivanjem i razumijevanjem fenomena života.  Razvijanje svjesnih odnosa s prirodom smatram životno važnim za čovjeka i samu planetu. Esencijalna ulja preko arhetipa pomažu u razvijanju duhovnih kvalitete kod čovjeka. Pripisujući arhetipske slike esencijalnim uljima produbljujemo  odnos sa prirodom i postajemo bolji ljudi.

Lavanda, uz koju se desetljećima vezala asocijacija “moljac”, danas se veže s arhetipom majke, koja evocira bezuvjetnu ljubav i podršku. Tako lavanda postaje biljka koja u nama izaziva puno više emocija i poštovanja, što se uostalom vidi u načinu uzgoja, proizvodnje i svestrane primjene.  Biljke posjeduju dušu jednako tako kako je posjeduje i čovjek stoga zaslužuju nježan  i poštovanja vrijedan odnos.

O autorici

Zrinka Jezdić, dipl. med. techn., clin. aromath., diplomirala je na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb gdje je specijalizirala psihijatrijske tehnike za provođenje unapređenja mentalnog zdravlja kod pojedinca i u zajednici. Aromaterapiju je diplomirala na Shirley Price International College of Aromatherapy, nakon kojeg je završila poslijediplomski studij iz kliničke aromaterapije na Penny Price Academy of Aromatherapy te je punopravan član IFPA-e (MIFPA).

Osnivačica je prve hrvatske škole za aromaterapiju „AromaVita učilište za aromaterapiju“ (2000. – 2013.) i „AromaVita instituta za aromaterapiju“ (2011. – ) koji se bavi istraživanjima tehnika primjene esencijalnih ulja i razvojem aromaterapije. Dvadeset godina se bavi individualnim terapijama, a preko deset godina terapeutsko-razvojnim radom s grupama. Autor je dviju knjiga (Priručnik za primjenu aromaterapije 2000.g., Kućna ljekarna 2002.g.).

Razvija i podučava novi smjer rada s esencijalnim uljima pod nazivom Integrativna aromaterapija te asocijativne i apstraktne tehnike za osobni i duhovni razvoj.

Predstavljanje knjige „Arhetipovi esencijalnih ulja“ u Zagrebu

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here