Foto: pixabay.com

EU vjerojatno neće doživjeti 2026. godinu u obliku u kojem je sada. Kontrolu ili ustrojstvo zamijenit će slobodno udruživanje pojedinaca i pobuna. Slijedi jačanje slobodnog mišljenja i slabljenje snage države, dolazi duh slobode i otpora. Problemi Hrvatske u sljedećem razdoblju bit će vezani za novac, financije i valutu te ono što ona posjeduje, ali i što njeni građani posjeduju. Do listopada 2023. moguć je i izlazak Hrvata na referendum vezano za status države.

atma.hr – 52
Kako svaka prigoda najčešće ima odgovarajuću poslovicu, poslužit ćemo se dvjema izrekama, bolje rečeno kletvama, koje možda najbolje opisuju turbulentno razdoblje koje već traje, a pogotovo ono koje je pred nama. “Dao Bog da imao pa nemamo” i „ Dao Bog da živiš u zanimljivim vremenima“.

Pandemije su uvijek uvod u velike promjene u društvu

Nakon dvije godine pandemije, konačno su skinute maske i ukinute mjere pa se sada čini da se živi normalno iako virus još uvijek kola, a čini se da će i dalje kolati, ova ili neka druga varijanta. Posebno povećanje broja zaraženih odnosno oboljelih može se očekivati ulaskom Saturna u Ribe, u proljeće 2023. godine. Velika konjunkcija u Vodenjaku označila je razdoblje širenja pandemije, no ulazak Saturna u Ribe, mogao bi povećati broj oboljelih.

Razne pandemije koje su se kroz povijest događale, snažno su utjecale na razvoj povijesti te društvenih i gospodarskih odnosa, a utjecale su i na promjenu mentaliteta ljudi. Prva velika pandemija kuge u Bizantskom Carstvu kumovala je njegovom raspadu te ulasku u razdoblje srednjeg vijeka. Bubonska kuga koja je u razdoblju od 1346. do 1353. odnijela mnoge živote i desetkovala stanovništvo Europe započela je velikom konjunkcijom u Vodenjaku, baš kao i pandemija covida, a vrhunac zaraženih i umrlih bio je upravo u vrijeme Saturna u Ribama.

Po smirivanju pandemije kuge, događale su se velike društvene i gospodarske promjene koje su zapadni svijet izvele iz razdoblja srednjega vijeka; nastala je nepovratna promjena socijalne strukture Europe. Stalna životna opasnost je s jedne strane tjerala ljude da žive za trenutak, baš onako kao što je to opisao Giovanni Boccaccio u „Dekameronu“, a s druge strane jačali su vjerski osjećaji.

atma.hr – 52
Budući da je od kuge pomrlo oko 50 posto stanovništva, na nekim područjima i 60 posto, smanjila se vojna moć, smanjili su se porezni prihodi kao i trgovinska razmjena. Najniži slojevi počeli su se boriti za svoja prava i počelo je urušavanje feudalnog sustava. Posljednja velika pandemija kuge počela je oko 1850. godine na području Kine kada je Neptun bio u Ribama, kao i sada, a svoj vrhunac je dosegla oko 1907. godine kada je Saturn bio u Ribama.

Ulaskom Urana u znak Blizanaca po tom bi se pitanju mogla intenzivirati situacija s promjenama u zraku, u kvaliteti zraka i bit će potrebno ugrađivanje raznih filtera za pročišćavanje zraka. No nije to sve što će ulazak Urana u Blizance donijeti. Kako će pandemija, čini se, trajati još neko vrijeme i ona će zasigurno utjecati na promjene koje će se odigrati u sljedećih nekoliko godina.

Zašto 2026. svijet više neće biti isti

Spori planeti opisuju energiju koja je trenutno aktualna na mundanoj razini. Tako možemo primijetiti da je Pluton, koji je ušao u znak Jarca 2008. godine i promjenu znaka najavio velikom recesijom, cijelo ovo vrijeme jačao državu, odnosno kontrolu države. Kontrola nad građanima je u svim državama zapadnog svijeta jačala, a kulminirala je kontrolom u vrijeme pandemije kada se nitko nije mogao slobodno kretati. S obzirom da je Pluton sada na samom kraju znaka Jarca, prelaskom u znak Vodenjaka možemo očekivati promjenu paradigme – kontrolu i ustrojstvo zamijenit će slobodno udruživanje pojedinaca i pobuna.

Neptun će još neko vrijeme provesti u Ribama, a osim pandemije donio nam je i poplavu lažne slave s društvenih mreža i obilje dezinformacija i spinova koji suptilno utječu na ljude. Neptun je u Ribama jak. Zahtijeva posvećenost duhovnoj strani života, a onima koji se ne mogu odmaknuti od materijalnog, u pravilu donosi razočaranja, laži i nestanke, ovisnosti. Njegov prelazak u Ovna i promjenu opće mantre iščekujemo.

banner placebo

Uran je u Bika ušao 2018. godine i započeo svoj sedmogodišnji ciklus kroz znak svoga pada. Sve ono čime vlada Bik, a to su zemlja, hrana, priroda, novac i uživanje napadnuto je Uranom pa su to područja na kojima osjećamo njegove udarce. Posljednji Uran u Biku donio je veliku gospodarsku krizu koja je završila Drugim svjetskim ratom. Vrijeme Urana u Biku vrijeme je kada moramo promijeniti svoje navike prehrane i trošenja novca, odnos prema planeti Zemlji i općenito prema vrijednostima. Uran u Biku može uskratiti hranu… Ulazak Urana u Blizance, osim već ranije spomenutih promjena u kakvoći zraka, donijet će, kao što je i prošli donio, promjene u državnim granicama, promjene u komunikacijama i prometu, promjene u školstvu i načinu razmišljanja.

Pluton u Vodenjaka ulazi već sljedećeg proljeća i najavit će nam jačanje slobodnog mišljenja i slabljenje snage države, donijet će duh slobode i otpora, a 2024. godine ne vraća se više u znak Jarca.  Neptun ulazi u Ovna 2025., no vratit će se u Ribe da bi zajedno s Plutonom u Vodenjaku i Uranom u Blizancima u 2026. godini ova tri spora igrača velikim sekstilom najavili potpunu promjenu svijeta u kojem živimo.

atma.hr – 52
EU i njeni problemi

Ulaskom Urana u znak Bika, a pogotovo Saturna u Vodenjaka, počeli su problemi za Europsku uniju. Europska unija s ascendentom u Lavu i fiksnim T-kvadratom kroz kardinalne kuće njenog natalnog horoskopa vjerojatno neće doživjeti 2026. godinu u obliku u kojem je sada. Pandemija u proljeće 2020. načela je temelje na kojima počiva EU, slobodni protok roba i ljudi odjednom je bio otežan, onemogućen. Kvadrat Urana na vladara ascendenta odnio je članicu Veliku Britaniju iz Europe.

Povratak Saturna na natalnog Saturna u Vodenjaku u 7. kući ponovno je aktivirao pitanje Rusije, Saturn u opoziciji na ascendent koči članice i dovodi u fokus neravnopravnost među pojedinim članicama i činjenicu da postoje jednake i jednakije države članice.

Kako sedma kuća u svakom natalu predstavlja onog drugog, koji je zapravo naše ogledalo, tako i Rusija predstavljena Saturnom u horoskopu EU ukazuje na probleme koje EU ima u svojim temeljima. Opozicija Saturna na ascendent EU bila je krajem veljače ove godine kada je počeo rat u Ukrajini, a krajem listopada Saturn će ponovno preći preko ove točke te će se vjerojatno pokrenuti stvari vezane za rat u Ukrajini. No, rat neće završiti. Mogao bi upravo tada tek početi. Pritisak Rusije na EU će jačati.

banner za knjige NOVAC I ZAKON PRIVLACENJA

U četvrtoj kući, temeljima karte EU nalazi se konjunkcija Plutona i Marsa u Škorpionu u kojem su oba planeta jaka i koja predstavlja razlog za okupljanje, a to su energija i rude. U opoziciji u Biku, nalazi se Mjesec koji predstavlja građane EU, a u kvadratu u sedmoj kući nalazi se Saturn u Vodenjaku kao otvoreni neprijatelj i područje problema za opstoj EU. Prelazak Urana kroz desetu kuću i njegov susret s Mjesecom u opoziciji s Marsom i Plutonom sugerira da će se EU raspasti, odnosno da će prestati postojati u obliku u kojem je danas. S obzirom da je riječ o T-kvadratu fiksnih znakova, promjena će biti teška jer fiksni znakovi ne vole promjene i napuštanje zone komfora. Tim znakovima je promjena najbolnija, ali i najpotrebnija.

Retrogradni Merkur u Škorpionu u karti EU označava drugu kuću, odnosno novac  Europske unije i Uran radi opoziciju na njega. Izvjesne su velike fluktuacije eura kao valute. U proljeće 2023. kada će Uranu pomoći i utjecaj Jupitera u Biku problemi s valutom mogli bi se intenzivirati, euro će padati, a građani EU bit će revoltirani. Astrološki gledano proces raspada ili potpune promjene Europske unije dovršavat će se tijekom lipnja i potom prosinca 2024. te ožujka 2025.

Proces koji je počeo još pandemijom 2020. godine, trebao bi se okončati do proljeća 2025. Vladar MC-a Europske unije je Venera u Vagi, koja osim sekstila s ascendentom radi kvadrat s konjunkcijom Urana (struja) i Neptuna (plin). Budući da u proljeće 2023. Saturn ulazi u Ribe, prelazit će preko antiscije vladara MC-a, odnosno Vlade EU, pa će tijekom proljeća 2024. početi, isprva tajno, proces razdruživanja ili u najblažoj varijanti temeljnog preoblikovanja vlade EU.

atma.hr – 52
Hrvatska

Poput skeča iz “Top liste nadrealista” – ‘Kad će plata? Plate nema…’, mogli bismo opisati situaciju pred Hrvatskom u idućem razdoblju. Događaji vezani za Europsku uniju i njen raspad/transformaciju ili koji god to oblik poprimilo, odrazit će se svakako i na Hrvatsku. Na već postojeće probleme hrvatskog sustava, nakalemit će se i oni europski. Novac koji se očekuje od EU-a u Hrvatsku neće stići, pogotovo ne od proljeća 2023. Retrogradni Mars u Blizancima Hrvatskoj će donijeti probleme u zdravstvenom sustavu i na području rada. Nedostatak kompetentne radne snage u svim sektorima već je i sada prisutan, a nakon neizbježne propasti nekih tvrtki, bit će i brojnijih otpuštanja radnika.

Izvjesno je da će povratak Jupitera u znak Riba tijekom jeseni donijeti ponovno poskupljenja nafte i plina, a moguće su i poteškoće s nabavkom lijekova. Hrvatski narod će se dosta teško prilagođavati na uvođenje nove valute koje se nesretno poklopilo s padanjem vrijednosti same valute. S proljećem će i hrvatski građani biti sve nervozniji. Kada je počeo rat u Ukrajini, progresirani Mjesec Hrvatske ušao je u Vodenjaka i trenutno je u konjunkciji sa Saturnom u drugoj kući novca i valute kao takve.

banner za knjige sretan novac

Problematika novca, odnosno njegova nedostatka i njegove bezvrijednosti, prolongirat će se tijekom cijele jeseni, zime i kulminirat će na proljeće. Upravo tijekom proljeća država bi mogla uvesti zakon vezan za nekretnine u najširem smislu koji će potaknuti događaje na području i potaknuti vrlo živu kupnju i prodaju nekretnina.

Istovremeno će progresirani Mjesec nastaviti putovati znakom Vodenjaka i od veljače do listopada 2023. godine otvorit će se pitanja vezana za status Hrvatske kao države te su na tom polju mogući i referendumi.

Svi problemi Hrvatske u sljedećem razdoblju bit će vezani za novac, financije i valutu te ono što ona posjeduje, ali i što njeni građani posjeduju.

Do listopada 2023. moguć je i izlazak Hrvata na referendum vezano za status države.


Tekst pripremila Maja T. Diklić po predviđanjima s radionice koju je za napredne polaznike škole astrologije održala astrologinja Dunja Fućak.

Dunja Fućak se profesionalno bavi astrologijom više od 25 godina. U doba Urana u Biku predavanja je počela održavati online. Među najpopularnijim programima su Tečaj astrologije za početnike i Karmička astrologija.

Također je urednica portala Astrologija online i Ceresa.