Živio stari seljak na svojoj farmi u planinama sa svojim mladim unukom. Svako jutro je ustajao rano, sjedao za kuhinjski stol i čitao svoju Bhagavad-gitu. Njegov je unuk želio biti baš kao i njegov djed, pa ga je pokušavao oponašati na svaki mogući način.

Jednoga je dana unuk zapitao: “Djede, pokušavam čitati Bhagavad-gitu baš poput tebe, ali ne razumijem većinu toga, a ono što i shvatim, zaboravim čim zatvorim knjigu. Kakvu, onda, dobrobit imam od čitanja Bhagavad-gite?”

Djed, koji je dodavao ugljen u vatru, tiho se okrenuo i rekao: “Odnesi ovu košaru ugljena do rijeke i vrati mi košaru vode.”

Dječak je učinio kako mu je rečeno, ali voda je iscurila prije nego što je košaru uspio donijeti kući.

Djed se nasmijao i rekao: “Morat ćeš ići malo brže sljedeći put”, te je poslao dječaka natrag na rijeku da pokuša ponovno. Ovoga je puta dječak trčao brže, ali se košara ponovno ispraznila prije nego što se uspio vratiti kući. Bez daha je rekao svom djedu da je nemoguće nositi vodu u košari te je otišao uzeti kantu. Ali, starac je rekao: “Ne želim kantu vode; želim košaru vode. Jednostavno se ne trudiš dovoljno.” Izašao je kroz vrata da gleda dječaka kako pokušava po treći put.

U tom je trenutku dječak već znao da pokušava nešto nemoguće, pa je odlučio pokazati svom djedu da će voda, čak i kad žuri koliko god brzo može, iscuriti prije nego što je donese nazad kući.

Dječak je uronio košaru u rijeku i potrčao svom snagom. Kad je stigao do svoga djeda, košara je bila prazna. Zadihano je rekao: “Vidiš, djede? Beskorisno je!”

“Misliš, dakle, da je beskorisno?” upitao je starac. “Onda pogledaj košaru.” Dječak je učinio kako mu je rečeno i vidio prvi put da je košara drugačija. S nje su nestale prljave mrlje od ugljena i sada je bila čista izvana i iznutra.

“Unuče, to je ono što se događa kad čitaš Bhagavad-gitu. Možda nećeš razumjeti ili zapamtiti sve što si pročitao, ali će te riječi promijeniti iznutra i izvana. To je Krišnino djelo u našim životima.”

 

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.