Ako je brza hrana odnosno tzv junk food često na vašem meniju, nedavna studija pokazala je koliko bi zapravo trebali razmisliti prije konzumiranja takvih namirnica  jer jako negativni učinci na vaše zdravlje “stupaju na snagu” – brže nego što ste mislili!

Zato, ako ih jedete na redovnoj bazi – bolje prestanite odmah!

Nova studija objavljena u Nature Communications otkrila je da kada je kontrolna skupina Južnoafrikanaca iz seoskih područja prešla na tzv američki način prehrane (fast food, jako obrađena hrana) samo na dva tjedna, bakterije u njihovim crijevima toliko su se promijenile da im je visoko narastao rizik dobivanja raka debelog crijeva! Da, u samo dva tjedna!!!

U svrhu studije, istraživači su zamolili 20 obožavatelja američkog fast fooda da na 2 tjedna zamijene način prehrane s ljudima iz ruralnih područja Južne Afrike. Vidljivo primjetne promjene u biomarkerima rizika raka debelog crijeva bile su uočene kod obje skupine.

Iako zvuči zastrašujuće, daje i dodatnu nadu jer šteta može biti umanjena.

Amerikanci su počeli jesti hranu bogatu vlaknima, niskomasnu afričku dijetu s puno mahunarki, dok su Južnoafrikanci jeli visokomasnu, siromašnu vlaknima zapadnjačku dijetu, s dosta burgera i pomfrita.

Nije teško pogoditi koja je dijeta bolja, no iznenađujuće je kojom brzinom tijelo reagira na namirnice!

U samo 2 tjedna, promjena prehrane iz zapadnjačke u tradicionalnu afričku bogatu vlaknima, siromašnu mastima smanjila je biomarkere rizika od dobivanja raka debelog crijeva, pokazujući da nikada nije prekasno modificirati način ishrane u svrhu smanjivanja rizika od dobivanja raka debelog crijeva – izjavio je glavni istraživač Dr. Stephen O’Keefe za “The Age”.
Istraživači procjenjuju da bi se jedna trećina raka crijeva mogla izbjeći poboljšanjem prehrane.

Vlakna, osim što su odlična za crijeva, daju i bolji osjećaj sitosti, pomažu u mršavljenju i jačanju imuniteta.

Promjenom jedne stvari, ljudi koji su jeli vlakna poboljšali su prehranu, smršavjeli i smanjili rizik od raka debelog crijeva te općenito markere rizika od metaboličkog sindroma – rekao je glavni autor.

Ako imate veći rizik od dobivanja raka debelog crijeva ili ste oboljeli od istoga, na ovih 8 načina možete prevenirati ili prije dobiti borbu protiv ove bolesti.

1. Jedite manje crvenog mesa

Kao što je dokazala spomenuta studija, često konzumiranje crvenog mesa opasno je za zdravlje crijeva. Uzrok tome su spojevi koji se otpuštaju tijekom probavljanja crvenog mesa i koji djeluju jako upalno na organizam. Oni uzrokuju oštećenja DNK u crijevnim resicama koje je primarni uzrok raka crijeva.

2. Konzumirajte više češnjaka

Mnoge studije dokazuju da češnjaka može smanjiti rizik od mnogih vrsta raka, a prvenstveno onih gastrointestinalnog tipa.

Smatra se da je to zbog njegovog antibakterijskog djelovanja koje također blokira formiranje kancerogenih supstanci, njihovo aktiviranja, pomaže popravljanje DNK, smanjuje proliferaciju stanica i potiče njihovo uništavanje.

Sadrži minerale sumpor i selen, te biljne spojeve alicin i flavonoide koji su također korisni za zdravlje. Dnevno je preporučljivo pojesti 2-5 grama češnjaka. Druge slične namirnice su luk, vlasac, poriluk i mladi luk.
3. Jedite voće i povrće u svim bojama

Kombiniranje začina, voća i povrća svih boja pruža organizmu širok raspon antioksidanta. To uključuje pigmentirane namirnice poput borovnica, jabuka, brusnica, nara, mrkve, breskvi, dinje, kelja, brokula, špinata, rajčice, avokada, crvenog kupusa, grožđa, grejpfruta, kurkuma, šafrana, origana, kadulje, ružmarina…

Boja signalizira prisutnost antioksidanata koji smanjuju rizik od raka i pomažu u pobjeđivanju raka. Studije pokazuju da su upalna stanja i oksidativni stres u crijevima povezani s prehranom siromašnom biljnim antioksidansima. Pojačana upala i premalo antioksidanata stvaraju veće šanse za rak debelog crijeva. Jedite 6-10 serviranja biljnih namirnica na dan.

4. Koristite maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži biljne spojeve koji imaju antikancerogena svojstva. Maslinovo ulje reducira stvaranje želučane kiseline, poboljšava stvaranje enzima koji reguliraju crijeva i ozdravljuju tkivo.

5. Jedite hranu bogatu selenom

Studije pokazuju da selen osim što smanjuje rak crijeva, pojačava i djelovanje nekih lijekova za rak. On potiče uništavanje stanica raka crijeva. Hrana bogata selenom su prvenstveno brazilski orasi, pa češnjak, luk, suncokret, gljive, cjelovite žitarice. U nekim dijelovima tlo je siromašno selenom, pa ga je zbog toga sigurnije uzimati u obliku spoja metilselenocisteina, biološki aktivnog oralnog selena.

6. Koristite začine koji smanjuju rak crijeva

Studije su pokazale da češnjak, đumbir, kurkuma, timijan, kadulja i metvica sve smanjuju stanice raka crijeva.

7. Uključite omega-3 kiseline

Dijeta bogata antiupalnim omega-3 uljima smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Omega-3 kiseline nalazimo u lanenom ulju. Omega 3 kiseline snižavaju razine proinflamatornih molekula koje uzrokuju rak. Zbog toge jer nismo uvijek u mogućnosti dobiti adekvatne razine omega-3 ulja u modernoj dijeti, oralno uzimanje je dobra alternativa.

8. Pijte čaj od ginsenga

Brojne studije pokazale su da korijenje Panax ginsenga i američkog ginsenga smanjuje rast i proliferaciju stanica raka debelog crijeva, potiče njihovo samouništenje i štiti od raka.

Ivana Dragica za atma.hr