Studija je pokazala da nakon što čovjek uzme sol, njegov mozak vjeruje da je dobio fix i prije no što je to fizički moguće. Drugim riječima, promjene uzrokovane ne uzimanjem soli nestaju puno prije no što sol uđe u krv i stigne do mozga.

Znanstvenici tvrde da je sol ‘dobar’ materijal za stvaranje ovisnika, i to u istoj mjeri kao što su to cigarete i teže droge, jer na isti način utječe na moždane stanice. Ovo otkriće objasnilo bi zašto neki unatoč opasnosti za krvni tlak i zdravlje srca, ne mogu smanjiti količinu soli.

Australski i američki znanstvenici napravili su nekoliko testova na miševima, hraneći neke od njih većom količinom soli, dok su drugi bili na dijetalnoj prehrani s vrlo malo soli. Moždane aktivnosti miševa na raznim ‘slanim’ prehranama, uključujući i one kojima je sol bila zabranjena, a onda dana u slobodnim količinama, pokazale su zanimljive rezultate. Naime, kad su glodavci u želji za slanim, moždane stanice proizvode iste proteine kao i u slučaju ovisnosti o heroinu, kokainu i nikotinu.

– U ovoj studiji demonstrirali smo klasični instinkt. Glad za slanim u mozgu je ista ovisnosti o opijatima, rekao je profesor Derek Denton sa sveučilišta Melbourne.

Studija je također otkrila da nakon što čovjek uzme sol, njegov mozak vjeruje da je dobio fix i prije no što je to fizički moguće. Drugim riječima, promjene uzrokovane zbog uzimanja soli nastaju puno prije no što sol uđe u krv i stigne do mozga.

– Nevjerojatno je vidjeti kako se geni, koji su se isključili gubitkom soli, oporavljaju i vraćaju u normalno stanje u roku deset minuta. To je mehanizam evolucije i preživljavanja. Kada je životinja iscrpljena zbog vode ili soli, može popiti koliko joj treba u pet ili deset minuta i pobjeći, što je čini manje izloženom grabežljivcima, rekao je profesor Denton.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/31046-sol-stvara-ovisnost-isto-kao-cigarete-i-teze-droge.html

Znanstvenici vjeruju da ovakva važnost soli za ukupno zdravlje znači da žuđenje za solju zapravo okida ‘iskonski instinkt’ duboko ugrađen u mozgu, što zapravo objašnjava zašto nam je slana hrana tako ukusna.

Prethodna objavaCmok!
Slijedeća objavaZelenim čajem borite se protiv ‘lošeg’ kolesterola
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here