RETROGRADAN MERKUR U JARCU I VODOLIJI (06. – 26. siječnja 2016.) – Na raskrsnici prošlosti i budućnosti

Tranzitni Merkur ušao je u znak Vodenjaka 4. siječnja, a od danas se prividno zaustavlja i prebacuje u retrogradno kretanje sve do 26. siječnja, s tim što će se njegovi efekti osjećati do 15. veljače

U mitologiji, Merkur je rimski pandan grčkom bogu Hermesu. Hermes jedan od najmlađih bogova Olimpa, sin Zeusa i nimfe Maje. Hermes vlada svakom vrstom promjene stanja, kretanjem, putovanjima. Glasnik je bogova, brzo se kreće, prelazeći iz božanskog svijeta u svijet smrtnika i obrnuto. Pratitelj je duša u zagrobni život. Antički Grci su ga obožavali kao zaštitnika putnika, trgovaca, stočara, pjesnika, govornika, pisaca, ali i varalica i lopova. Astrološki Merkur nosi sličnu simboliku, vlada svim kognitivnim procesima (razmišljanje, pisanje, čitanje, govor, čak i laganje).
Simbol je male djece (jer je Hermes među najmlađim bogovima Olimpa). Vlada i prometom, komunikacijama, kratkim putovanjima, izvršavanjem svakodnevnih obveza, platnim prometom i prometom informacija, kreditnim karticama … Postavka Merkura u natalu nam ukazuje na nečiji način izražavanja tj. govor, gestikulaciju, način čitanja i pisanja i slično, a također i na odnos prema novcu, način vožnje, preciznost u svakom domenu.

04. siječnja 2016. tranzitni Merkur je po prvi put ove godine ušao u znak Vodenjaka. Napustit će hladan, formalan, discipliniran i “do u zarez točan” znak Jarca, te će zalepršati na teritoriju znaka Vodenjaka, gdje intelektualne i mentalne sposobnosti ispoljava intuitivno i na originalan način, vodeći računa o interesima i budućnosti cijelog društva.

Saturn (prošlost) i Uran (budućnost) dijele vladarstvo nad znakovima Jarca i Vodenjaka, ali ti znakovi u sebi nose dijametralne principe. Merkur u Jarcu neće besciljno lutati, trošiti energiju na beskorisne razgovore ili donositi ishitrene zaključke, on će usporiti, da trezveno sagleda stvari, jer zna da ga samo vrijeme može dovesti do trona na koji tako žarko želi sjesti.

Iako Merkur u Vodenjaku na prvi pogled obećava rasterećenost misli i fokusiranje na nove planove, ciljeve i ideje, ta sreća je kratkog daha. Dva dana nakon njegovog ulaska u znak Vodenjaka, 6. siječnja 2016., Merkur se prividno zaustavlja i prebacuje u retrogradno kretanje, te nedugo zatim opet ulazi u znak Jarca. Merkur će ostati retrogradan sve do 26. siječnja 2016. s tim da će se efekti ovog tranzita osjećati nešto duže, točnije sve dok Merkur ne napusti prostor svoje “sjene”.

Astrološki, sjena predstavlja dio zodijaka koji planet prolazi 3 puta zaredom, dva puta izravnim i jednom retrogradnim hodom. U ovom slučaju, Merkurova sjena obuhvaća prostor od 14 * 56 ‘Jarca, pa sve do 01 * 02’ Vodenjaka. Merkur je u svoju sjenu ušao prvi put 20. prosinca 2015., a napokon će iz nje izaći 15. veljače 2016., pa će efekti njegove retrogradnosti biti prisutni u svakodnevnom životu tijekom čitavog tog intervala.

Retrogradan Merkur – “gumb za pauzu”

Retrogradnost Merkura je česta pojava (oko 4 puta godišnje), retrogradan Merkur je kao gumb za pauzu na DVD playeru, to je razdoblje kada vrijeme usporava, misli se gube, a izgovorene riječi se ne čuju ili se pogrešno interpretiraju. Merkur jeste lažljivac i prevrtljivac, ali njegova retrogradnost nas nikad ne promaši, uvijek donosi isto, tako da je ta astrološka pojava, pored standardnog horoskopa 12 sunčevih znakova, jedna od najzastupljenijih u medijskom prostoru. Ni to ne čudi, jer Merkur upravlja medijima i svakim oblikom komunikacije.

Merkur je i kretanje, promet, susjedstvo, djeca na ulici, pismo u poštanskom sandučiću. Merkur je i svaki bicikl, svaki automobil, svaki semafor, svaki pješak … OPREZNO U PROMETU! Svjedoci smo čestih prometnih nezgoda s fatalnim posljedicama, a u vrijeme retrogradnog Merkura njihov broj se samo povećava. Merkur je simbol djece, u ovom slučaju najmlađi su najugroženiji. Važno je napomenuti da se u promet ubraja i kretanje informacija preko poštanskog sustava i interneta. Zagubljene pošiljke, poruke s nepoznatog broja, poruke iz prošlosti koje su davno trebale stići, računi koji kasne, pad računalnih sustava … Murphyjev zakon ostvaren u potpunosti: Sve što može poći po zlu, poći će.
Što nas čeka kroz cijeli period?

Prvi aspekt koji će Merkur zatvoriti na početku svog retrogradnog hoda, jeste SEPTIL (51 *) prema Saturnu u znaku Strijelca. Ovo je čovjek vođen božjom rukom. Jaka intuicija, nesvakidašnji talent, dar od Boga. Davna sjećanja (Saturn), potisnuta u podsvijest, koja se odjednom vraćaju (retrogradnost) i inspiriraju naše svakodnevne misli (Merkur). Iznenadna pojava ljudi iz prošlosti, povlačenje u sebe – introvertiranost, pretjerana osjetljivost, suze koje same naviru, nagle promjene raspoloženja, pojačana intuicija i sve češći živopisni snovi koji nose promjene u vezi svakodnevnog života, sve to donosi ovaj period.

21. siječnja i 1. veljače Merkur će dosegnuti egzaktan kvadrat sa Uranom iz znaka Ovna. Pod utjecajem ovog aspekta željni smo slobode, formirali smo mišljenje koje želimo iskazati, ali ne možemo, autoriteti nas pritišću i guše, gubimo se u njihovoj sjeni, a mi se osjećamo toliko slabima da unatoč svemu tražimo njihovu zaštitu. Nervoza i brzopletost, razdražljivost, kvarenje planova, neželjene posjete, rasprave.

15. siječnja i 6. veljače Merkur će biti u egzaktnom trigonu sa također retrogradnim Jupiterom iz znaka Djevice. Iako bi ovaj tranzit trebao imati pozitivne uplive, zbog retrogradnosti planete i njihovog lošeg položaja po znaku, loš period za nekretnine i ostavinske rasprave, dokumenti će biti izgubljeni ili će iskrsnuti neplanirani troškovi. Nemojte podizati kredite, pazite što potpisujete, nije sve onakim kakvim se čini.

Od 23. do 30. siječnja Merkur će biti u bliskoj konjunkciji s Plutonom. Precjenjivanje vlastitih mogućnosti, kolebanja u ostvarenju ciljeva, oscilacije od potpune nezainteresiranosti do fanatizma. Htjeli mi to priznati ili ne, tih dana ćemo biti skloni paranoji, pretjerivanju i predimenzioniranju problema. Potrudite se da ostanete racionalni (iako racio umire kada se sretnu Merkur i Pluton) i da donesete najbolju moguću odluku.
Pogled u ogledalo

Razdoblje retrogradnog Merkura će obilježiti svojevrsni zaborav, blokada, prepreka, vraćanje na staro ili strah. Prosto ćete se mimoilaziti sa samim sobom. Ukopani u trenutku, zamrznuti u vremenu, pogledat ćete se jednog od ovih dana u ogledalo i znat ćete da možete daleko bolje.

Za kraj, ne zaboravite da je Merkur jedini (nevažno je li smrtnik ili bog) koji može neometano silazi u dubine Hada i vraćati se na površinu. On spaja naše racionalno s našom podsviješću, lijevu i desnu hemisferu mozga. Nakon konjunkcije sa Plutonom, Merkur će biti u SEPTIL s Neptunom. Značenje septile je već objašnjeno, samo još treba dodati da je ovo idealno vrijeme da zaronimo u dubine svoje podsvijesti, da kontaktiramo svoje nevidljive čuvare.

Ukratko, siječanj 2016. je pravo vrijeme da prigrlimo prošlost, jer tek onda možemo zakoračiti u budućnost.

Astrolog Miloš Tomić/blog Wisdom of Stars
00 387 65 256 040
[email protected]

aura.ba

Prethodna objava4 stvari koje treba zapamtiti kada vas obuzme strah: Oprezno s pretjeranim razmišljanjem!
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 07.01.2016.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.