Štićenici staračkih domova koji uzimaju nebenzodiazepinska sredstva za spavanje imaju veće izglede pasti i zadobiti prijelom kuka od onih koji ne uzimaju lijekove za nesanicu, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u JAMA Internal Medicine.

Prijelom kuka jedan je od najvažnijih razloga invalidnosti starijih osoba.

Voditeljica istraživanja s harvardskog medicinskog fakulteta Sarah Berry kaža da su opasnosti koje za starije osobe predstavljaju generacije starijih sedativa poput benzodiazepina dovele do toga da liječnici prepisuju novije generacije lijekova.

To ne znači da su oni sigurniji, kaže Berry i dodaje da je naprosto manje istraživanja o dijelu tih novijih lijekova.

Tim harvardskog medicinskog fakulteta istražio je utjecaj nebenzodiazepinskih lijekova za nesanicu na skupini od 15 tisuća štićenika staračkih domova koji su pretrpjeli prijelom kuka. Od ukupnog broja starijih osoba koje su imale prijelom kuka njih 11 posto bilo je na nebenzodiazepinskim lijekovima, ezopiklonu, aleplonu ili zolpidemu.

Uspoređujući podatke iz zdravstvenih kartona utvrdili su da je uzimanje nebenzodiazepina bilo povezano s 66 postotnim povećanje rizika od prijeloma kuka.

Druga istraživanja novijih lijekova za nesanicu pokazala su da mogu štetno utjecati na održavanje ravnoteže, pamćenje i vozačke sposobnosti.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/80649-starije-osobe-koje-uzimaju-tablete-za-spavanje-imaju-vece-izglede-za-prijelom-kuka.html

Prethodna objava12 koraka do zdravlja
Slijedeća objavaIQ prirode – Nova knjiga koja razotkriva nedostatke Darwinove teorije
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here