U prethodnom blogu, opisala sam negativan utjecaj koje tjelesno kažnjavanje ima na djecu, kao i na roditelje koji to prakticiraju:
  • Udaranje djece ih uči da je to u redu.
  • Odrasli često izmaknu kontroli kada udare djecu.
  • Udaranje djece će možda zaustaviti njihovo loše ponašanje, ali će ih dugoročno oštetiti, kao i vaš odnos s njima.

Nedavna studija objavljena u časopisu „The Journal of Family Psychology“ pokazuje koliko štetno može biti tjelesno kažnjavanje. U radu su sažete meta-analize 50-godišnjeg istraživanja koje uključuje više od 160.000 djece.

Analizu je provela Elizabeth Gershoff, profesorica na Sveučilištu Texas u Austinu i Andrew Grogan-Kaylor,  profesor na Sveučilištu u Michiganu. Rezultati su pokazali da je udaranje (definirano kao udarac otvorenim dlanom  po stražnjici ili ekstremitetima) značajno povezano s štetnim posljedicama.

Autori su izvijestili:

 “Udaranje čini suprotno od onoga što roditelji obično žele postići. Istraživanje pokazuje da je udaranje povezano s istim negativnim ishodima kao i kod zlostavljanja, samo u nešto manjoj mjeri.”
Istraživački tim otkrio je da su djeca koja su udarana u odnosu na djecu koja nisu udarana pokazivala:

  •     više agresije
  •     asocijalnije ponašanje
  •     eksternaliziranije probleme u ponašanju (gluma)
  •     internaliziranije probleme u ponašanju (povučenost)
  •     više mentalnih problema
  •     niže samopoštovanje
  •     negativniji odnos s roditeljima

Roditelji često opravdavaju batine tvrdeći  da je to jedini način koji može podučiti djecu da razlikuju dobro i zlo. Ipak, rezultati su jasno pokazali da je udaranje također statistički značajno povezano s nižim moralnim internalizacijskim sposobnostima.

Istraživači su također otkrili da su batine povezane s nižim kognitivnim sposobnostima kod djece.

To se podudara s rezultatima nedavnog neuroznanstvenog  istraživanja koje je pokazalo da djeca koja se redovito udaraju imaju manje sive tvari u određenim područjima prefrontalnog korteksa koja su povezana s kognitivnim izvedbama i mentalnim poremećajima.
Što više djeca dobivaju udarce, to je veći rizik da će biti fizički zlostavljana od strane svojih roditelja. Ranije sam opisala kako roditelji koji udaraju svoju djecu riskiraju da postanu zlostavljači djece:

Mi odrasli, često dođemo kući frustrirani, umorni i ljuti. Nemamo strpljenja baviti se stvarima koje nam djeca serviraju.

Jednom kada počnete udarati dijete koje vas je isprovociralo, doživjet ćete golemo olakšanje. I to ugodno olakšanje može vas potaknuti da udarate više i jače.

Štetni učinci udaranja i dalje će biti prisutni i u odrasloj dobi, narušavajući sposobnost pojedinca da se učinkovito nosi sa životnim izazovima.

Stručnjaci su pratili istraživanja odnosa između udaranja i lošeg mentalnog zdravlja, te su  ih iskoristili za izradu politike osuđujuće prakse. Odbor za prava djeteta je to učinio u 2006. godini, a „American Academy of Pediatrics“  u 2012. godini.

Roditelji koji udaraju svoju djecu ponekad se odupiru odustajanju od te prakse, jer ne znaju kako će drugačije svoju djecu naučiti ponašanju. Roditelji mogu naći smjernice u ovom kratkom videu u kojem dr. Jennifer Hartstein, dječji psiholog, opisuje ispravne disciplinske mjere za svaku fazu razvoja.

Izvor: psychologytoday

Prethodna objava13 mudrih citata koji će promijeniti vašu perspektivu smrti -“Smrt je skidanje svega što niste vi”
Slijedeća objavaTest: 10 pitanja razotkrivaju vašu NAJSLABIJU točku – C tip je jako opsesivan!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.