Akrilamid uzrokuje rak i sadrži potencijalno opasnu kemikaliju za živčani sustav. Nastaje od hrane bogate ugljikohidratima koja se kuha pri visokim temperaturama, bilo da na kraju dolazi kao gotovi pečeni ili prženi proizvod. Da bi razumjeli prirodu Pringlesa i drugih vrsta naslaganog čipsa, zaboravite na pomisao da oni dolaze iz prirodnog krumpira.

Čak se i Pringles jednom prilikom žalio da njihove tube imaju toliko mali postotak krumpira da tehnički to uopće nije krumpir. Dakle, ako se poznati brand ne sastoji od krumpira, od čega je točno taj čips napravljen?

Proces počinje s miješanjem riže, pšenice, kukuruza i krumpirovih pahuljica koje se prešaju i pretvaraju u jednu smjesu. Ta smjesa se potom preša u tanki sloj koji strojevi režu na uvijek istu mjeru. Čips se potom kreće pokretnom trakom i kalupi ga pretvaraju u prepoznatljivi oblik koji se slaže jedan u drugi. Čips se potom peče u vrućem ulju, tada se hlade sušenjem, prskaju prahom začina i slažu se na pokretnoj traci jedan na drugi. Poslije toga se prebacuju u prepoznatljive tube i šalju na tržište. Jedan od najštetnijih sastojaka čipsa je nusprodukt prerade. Akrilamid uzrokuje rak i sadrži potencijalno opasnu kemikaliju za živčani sustav. Nastaje od hrane bogate ugljikohidratima koja se kuha pri visokim temperaturama, bilo da na kraju dolazi kao gotovi pečeni ili prženi proizvod.

Najbolji primjeri takvog uništavanja hrane je čips i pomfrit, ali u tu grupu spada i hrana koja se kuha na temperaturi iznad sto stupnjeva. Akrilamid se nalazi u čipsu, pomfritu, korici kruha, tostu i raznim grickalicama. Zanimljivo da se isto tako nalazi u prženoj kavi u zrnu, kao i nadomjescima kave baziranim na cikoriji koje sadrže 2-3 puta više akrilamida od stvarne kave.

Prema svjetskim standardima, u uobičajenoj mjeri pomfrita nalazi se više od 500 puta veća mjera akrilamida od dopuštene. Kalifornija je 2005. godine čak tužila proizvodače čipsa jer nisu upozorili potrošače na akrilamid koji je veoma opasan za zdravlje. Na kraju je postignut dogovor i proizvođači su spustili razinu akrilamida na razinu ispod one za koju bi bilo potrebno staviti upozorenje o mogućnosti dobivanja raka.

Prema izvještaju kalifornijske Udruge za zaštitu okoliša (ELF), sav testirani čips ima razinu akrilamida 39 puta veću od dopuštene, a u nekim sučajevima čak i 910 puta veću.

Isto tako, pečeni čips, koji nije pečen u vrućem ulju, sadrži tri puta veću razinu akrilamida nego uobičajeni čips. Dakle, sve vrsta čipsa sadrže akrilamid, bio on pečeni, prženi ili smrznuti, a da ne govorimo koliko loše utječe na vašu razinu inzulina.

Nakon pritiska, proizvođači su spremno uklonili neke štetne kemikalije (poput monosodium glutamata) i nadomjestili ih prirodnim sastojcima kao što je melasa i paprika. Umjetne boje se sada postižu sokom od cikle, kupusa i mrkve. Sve u svemu, oko 60 posto različitih grickalica dobiva prirodni ‘makeover’.

Iako bi ovaj prirodniji čips mogao biti manje zlo od prijašnjeg, no ako se i s njim pretjera, negativni učinci na zdravlje će biti itekako vidljivi. Čips je, u biti, prečica do bolesti modernih vremena poput raka, bolesti srca, pretilosti i dijabetesa stoga ne bi bilo loše posve ga ukloniti iz prehrane.

dnevno.hr

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 20.12.2013.
Slijedeća objavaPrutići s đumbirom
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here