Simptomi stresa mogu utjecati na vaše zdravlje iako toga možda niste svjesni i mislite da se radi o glavobolji, nesanici ili smanjenoj radnoj produktivnosti. Vrlo je vjerojatno da se stvarni uzrok navedenog krije u stresu koji može utjecati na vaše fizičko, emocionalno i socijalno zdravlje.

Ukoliko znate prepoznati i rješavati simptome stresa, možete spriječiti njihovo sudjelovanje u nastanku mnogih kroničnih bolesti kao što su povišeni krvni tlak, gastritis, kardiovaskularne bolesti, pretilost i dijabetes.

Naravno, ako niste sigurni da je stres uzrok vaših simptoma ili ste poduzeli mjere za kontrolu stresa, a simptomi nisu nestali, posjetite liječnika koji će provjeriti druge potencijalne uzročnike.

Također, ukoliko osjetite bol u prsima, pogotovo tijekom fizičke aktivnosti te ukoliko je ona popraćena teškim disanjem, znojenjem, vrtoglavicom, mučninom ili boli koja se širi u rame i ruku, pozovite hitnu pomoć jer to mogu biti simptomi srčanog udara, a ne stresa.

Utjecaj stresa na fizičko zdravlje – glavobolje, ukočenost mišića ili bol u mišićima, bol u prsima, umor, promjene u libidu, nervoza želuca, gastritis, čir, iritabilni kolon, nesanica, povišen krvni tlak, kardiološki porblemi, mnogi dermatološki problemi (seboreja, psorijaza), problemi sa zubnim mesom, smanjen imunitet, hormonalni poremećaji (hipertireoza), opadanje kose itd. Smatra se da izloženost dugotrajnom stresu, zbog poremećenog rada imunološkog sustava, može biti i okidačem za nastanak zloćudnih bolesti.

Utjecaj stresa na raspoloženje – anksioznost, umor, manjak motivacije i koncentracije, iritabilnost, bijes, tuga ili depresija

Promjene u ponašanju potaknute stresom – prejedanje ili slabi apetit, ispadi bijesa, zloupotreba alkohola ili droga, pušenje i povlačenje iz društva.

Ukoliko imate neke od ovih simptoma, razmislite o strategijama kojima možete pobijediti stres i time unaprijediti svoje zdravlje. Izaberite nešto što vam odgovara između fizičke aktivnosti, tehnika opuštanja, meditacije, yoge i thai chija i pobrinite se za sebe jer kad vi budete zadovoljni i sretni, tek tada ćete moći usrećiti i ljude oko sebe.

Izvor: American Psychological Association’s
Također pogledajte koje vam biljke mogu pomoći u otklanjanju stresa – http://atma.hr/pet-biljaka-protiv-anksioznosti-i-stresa/
Prethodna objavaPet biljaka protiv anksioznosti i stresa
Slijedeća objavaŠto je Apsolutna Istina?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here