Ako se nešto neobično dogodi večeras – znajte da će mnogi okriviti Plavi mjesec…

Izreka “once in a blue moon” (jednom za vrijeme plavog mjeseca) kaže se kada ste dovoljno (ne)sretni da doživite neku tako rijetku pojavu…

Sutra se dakle pripremite na relativno rijedak fenomen; u pitanju je tzv. ‘plavi Mjesec’, termin kojim se opisuje slučaj kada se pun Mjesec pojavi dva puta u jednom kalendarskom mjesecu.

Mjesec će dosegnuti punu fazu danas, u petak, 31.7. 2015. u 00:42 sati.

Zašto se zove Plavi Mjesec?

Plavi mjesec zapravo nije plave boje!

Pojave u kojima Mjesec uistinu poprimi plavu boju, gledano sa Zemlje, vrlo su rijetke, a uzrokuju ih tek vulkanske erupcije ili osobito jaki požari. No, ne radi se o svim erupcijama ili požarima, već samo onima zbog kojih u atmosferi završe čestice, npr. vulkanskog pepela, šire od valne duljine crvene svjetlosti (0.7 mikrona). Te čestice ne propuštaju crvenu, no propuštaju druge boje pa promatračima sa Zemlje Mjesec doslovno izgleda plav. Česta popratna pojava u takvim slučajevima je i doslovno ljubičasto Sunce.

Termin Plavi Mjesec se povezuje sa ekstra punim mjesecom, odnosno to je uštap koji se pojavljuje po drugi put u istom kalendarskom mjesecu, a ime i značenje dodijeljeno je zahvaljujući pogrešci.

U povijesti je termin “plavi mjesec” bio korišten za iracionalne događaje. On nije inače plav, no zbog određenih čestica, izgleda kao da je poplavio (ili čak dobio neku drugu boju). Recimo, veže se za strašnu erupciju vulkana Krakatoa, kada je otočić zbrisan sa lica zemlje. Ostao je manji dio – Rakatu. Zbog vulkanskih čestica, te je 1883. godine mjesec stalno bio “plav”, prenosi CNN.

Grešku je 1946. godine napravio astronom-amater James Hugh Pruet, koji je, pišući za magazin Sky & Telescope naveo da “sedam puta u 19 godina bilo je i još uvijek je 13 punih mjeseca godišnje”.

“Ovo znači da imamo 11 kalendarskih mjeseci sa po jednim uštapa i jedan mjesec sa dva. Ovaj drugi u mjesecu zove se plavi mjesec “, napisao je tada on.
Greška je kasnije ispravljena, ali i ponovljena. Magazin je 1999. godine priznao grešku, koja je u međuvremenu dovela do današnje definicije, a to je drugi uštap u kalendarskom mjesecu.

Ovaj fenomen događa se u prosjeku svake 2,7 godine, a nekada i češće. Tako se “plavi mjesec” 1999. godine pojavio u siječnju i u ožujku, dok u veljači te godine nije bilo uštapa.

Astronomi ukazuju da “plavi mjesec” postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen s lunarnim mjesecima. Našem satelitu treba 29,5 dana da napravi orbitu oko Zemlje, a tijekom tog vremena mi promatramo njegove različite faze. Tako kalendarski mjeseci, osim veljače, imaju 30 ili 31 dan pa povremeno dva uštapa uđu u jedan kalendarski mjesec.

Kakav utjecaj ovo može imati na čovjeka?

Energija punog Mjeseca može biti dobra za vas ako je pravilno koristite. Može vam povećati razinu pozitivne energije, a može i uzburkati vaša osjećanja.

Puni Mjesec je poseban dan u mjesecu kada doživljavamo kulminaciju energije. Vibracije postaju snažnije na taj dan čak i na fizičkom nivou – voda u našem tijelu postaje nemirnija. Neki ljudi ovu promjenu podnose dobro, a neki ne. Zbog toga neki mogu osjećati puno više snage i entuzijazma na dan Punog Mjeseca, neki mogu osjećati više duhovnih vibracija, neki mogu biti vrlo nadraženi i nervozni, a neki mogu imati problema sa spavanjem u noći Punog Mjeseca.

Sve postaje snažnije na Puni Mjesec. Zbog toga, ovisno o našoj prirodi i odlikama, te određene kvalitete postaju snažnije u nama. Ako smo u harmoniji sami sa sobom, Pun Mjesec će nam donijeti mnogo pozitivnih vibracija – svemir uvijek reflektira ono što nosimo unutar nas samih. No, ako smo nemirni, osjetiti ćemo više nemira i kaosa na taj dan. Znanstveno je dokazano da se na dan Punog Mjeseca događa više iznenadnih i impulzivnih zločina – to nije slučajnost.

Zbog toga pazite o čemu razmišljate tokom tog dana – moglo bi se ostvariti. No, može nam donijeti vrlo pozitivne rezultate ako koristimo afirmacije, molitve, meditaciju, pa čak i za proces iscjeljenja. Svaku energiju u svemiru možemo iskoristiti ili na konstruktivan, ili na destruktivan način – ovisi samo o nama.

Dakle, pun Mjesec sa sobom nosi ogromnu količinu energije i zato morate biti u mirnom stanju. U suprotnom, to kod vas neće proizvesti pozitivan efekt.

Sve što se događa u vašem tijelu, umu i duhu bit će tijekom punog Mjeseca pojačano. Ukoliko ste se malo naljutili, naljutit ćete se više. Ukoliko ste sretni, bit ćete još sretniji. Ova energija je izuzetno jaka i zato treba znati usmjeriti je na pravi put.