Lotosov cvijet

lotus flowerLotosov cvijet, izvornog naziva Nelumno u hortikulturi klasificira se na Indijski i Američki lotus. Bojama varira od bijele – Američki lopoč, ljubičaste pa sve do plave – Indijskog lopoča, cvijeta Hinduizma i Budizma. Hinduizam je prigrlio ovaj cvijet kao prikaz božanskoga na ovoj zemlji, stoga se nerijetko razna božanstva prikazuju kako sjede u njegovom cvijetu.

Najčešće prikazivan bijelih latica, karakterističan je po rastu iz blata. Upravo je to noseća simbolika lotosovog cvijeta. Što veći mulj i blato, to je lotosu plodnije tlo da se rascvjeta u punom potencijalu.

Oba jestiva, često se koriste u tradicionalnim azijskim jelima kao začin, čaj, slatkiš – ali i hipnotik. Naime, indijski lopoč sadrži nuciferin koji pri konzumaciji može dovesti do promijenjenog stanja svijesti.

Ključne riječi koje se vežu uz ovaj cvijet jesu čistoća, blagostanje, ljepota, plodnost, znanje, mudrost, svjetlost…

Padmasana – položaj Lotosa

Na temelju sanskrtskog naziva za Lotos – Padma, nazvan je ovaj (nakon određene prakse) ugodan i stabilan položaj. Padmasana, jedna od najčešće korištenih asana – fizička je baza i idealan sjed za izvođenje Pranayama (tehnike disanja), Pratyahare (povlačenje osjetila), Dharane (koncentracija na jednu stvar, npr. fokusirano gledanje u plamen svijeće), Dhyane (meditacija, devocija)  – a sve s ciljem Samadhia (prosvjetljenja, sjedinjenja s Bogom).

lotus yogaVećina nas zapadnjaka, kojima je domet fizičke aktivnosti trčanje po trakama u teretani (do koje idemo autom, a parking tražimo što bliže ulazu u teretanu) sjediti u lotosovom položaju neugodno je i bolno. Posebice nakon dužeg sjedenja. Nerijetko se početnicima predlaže meditacija u ležećem položaju, kako vrištanje zatvorenih kukova ne bi ometalo proces predaje i uporno vraćalo na fizičku komponentu. No važno je napomenuti kako se uzastopnim radom i ponavljanjem (često ostaje na razini teorije), te neumornim otvaranjem kroz dah svatko može dovesti u potpunu pripremljenost za Padmasanu. Neka učenja kažu kako su zapravo sve ostale Asane priprema za Padmasanu.

Padmasana omogućava nesmetano kruženje energije kroz sve čakre, drži pojedinca duboko ukorijenjenim, istovremeno oslobađajući ruke za izvođenje mudri (razni položaji ruku i prstiju koji usmjeravaju protok energije). Kralježnicu drži u ispravnom položaju i time omogućava protok energije kroz leđnu moždinu i nadije (energetski kanali) koji se protežu kroz i oko nje. Pluća su potpuno slobodna za kontrolirano disanje. Donje čakre ukorijenjene su, dok su gornje slobodne za otvaranje ka božanskom. Upravo je ovo razlog zašto su se veliki mudraci intuitivno odlučili za ovaj sjed kao bazni fizički sjed pri bilo kakvim meditativnim tehnikama.


Svjetiljka Light of Lotos – inspiracija

light of lotus 2

Upravo ovaj sjed bio je inspiracija novopečenom handcrafteru – Jasenu koji je u svoju kolekciju ručno rađenih svjetiljki uvrstio i ‘Light of Lotos’. Kao noseći materijal koristio je vodovodne cijevi, kroz koje je provedena elektronika i spojena na dekorativnu LED žarulju.

“Oduvijek sam osjećao potencijal za izradu umjetnina i namještaja. Jedan dan, skrolajući kroz Pinterest, oglušio sam se na klasične mentalne samokritike i barijere te kontaktirao distributera vodovodnih cijevi. Vjerojatno sam prvi ne-vodoinstalater koji im je napravio takvu narudžbu. :)” – kaže Jasen Čeko.


Jasen Čeko – Izrada unikatnih svjetiljka

LIGHT OF LOTOS
Dekorativna svjetiljka – ručni rad po narudžbi
779,00 kn (žarulja je uračunata u cijenu)

  • Za narudžbe do 1.1.2018 ostvarujete 15% popusta
  • Narudžbe na: [email protected] ili 0919082915
  • Noseći materijal su vodovodne cijevi s pripadajućom dekorativnom LED žaruljom Edison (IKEA).
  • Cijevi tvore imitaciju meditativnog položaja što dodatno pojačava ugođaj koji svjetiljka donosi u prostor.
  • Idealna za noćni ormarić, joga studio ili originalan poklon.
  • ‘Ruke’ svjetiljke su pomične što omogućava odlaganje knjiga na svjetiljku ili mjenjanje položaja ovisno o raspoloženju vlasnika.

light of lotus