Algoritam poziva posjetitelje da pročitaju publici svoj omiljeni ulomak iz nekog Tolkienova djela te ‘izvade iz ormara kostime koje ljubomorno čuvaju’, i postanu Frodo, Bilbo, Aragorn, Gandalf ili Galadriel”, jer najhrabriji čitatelji i najmaštovitiji kostimi dobivaju nagrade.

Tradicionalni Svjetski dan čitanja Tolkiena ove će se godine, 25. ožujka, prvi put obilježiti i u Hrvatskoj, u knjižari Algoritam, gdje će obožavatelji tog pisca imati priliku, u društvu kostimiranih likova Tolkienova svijeta, čitati ulomke iz njegovih djela.

Ta zagrebačka knjižara poziva posjetitelje da pročitaju publici svoj omiljeni ulomak iz nekog Tolkienova djela te ‘izvade iz ormara kostime koje ljubomorno čuvaju’, i postanu Frodo, Bilbo, Aragorn, Gandalf ili Galadriel”, jer najhrabriji čitatelji i najmaštovitiji kostimi dobivaju nagrade.

Otkako je ‘Hobit’ engleskog pisca Johna Ronalda Reuela Tolkiena objavljen godine 1937., naraštaji čitatelja pošli su tragom Bilba Bagginsa u Međuzemlje i otkrili najznamenitiji svijet suvremene fantastike, dok je njegov nastavak, trilogija “Gospodar prstenova”, proglašen u anketi londonskoga Timesa najomiljenijim djelom 20. stoljeća, stoji u najavi.

O trajnoj popularnosti Tolkienovih djela svjedoči i globalni uspjeh ekranizacije romana u režiji Petera Jacksona, nastaloj prema književnom predlošku “Gospodar prstenova”. To je ujedno i najnagrađivanija trilogija u povijesti američke filmske akademije, sa čak sedamnaest osvojenih Oscara.

Jacksonov najnoviji film ‘Hobit: Neočekivano putovanje’ zasad je zaradio više od milijardu dolara na svjetskim kinoblagajnama.

Svjetsko obilježavanje književnog stvaralaštva oca suvremene fantastike J.R.R. Tolkiena u svijetu se obilježava već desetu godinu, a u Hrvatskoj ga organiziraju udruga Tolkienovih obožavatelja Almarenska družina i Algoritam.

Almarenska družina utemeljena je 2006., nekoliko godina nakon što se skupina obožavatelja okupljala na forumu posvećenom Tolkienu, a s ciljem da Tolkienovo ime, njegov život i rad budu poznati javnosti i da zažive u Hrvatskoj.

http://www.dnevno.hr/magazin/lifestyle/82243-svjetski-dan-citanja-tolkiena-od-ove-godine-i-u-hrvatskoj.html

TolkienWeek-756x250

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 23.03.2013.
Slijedeća objavaŠpilja
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here