52
Iako feniks ne pripada indijskoj mitologiji, nije ga teško zamisliti kako leti iznad Gange; od čistog i hladnog sjevera koji još uvijek podsjeća na izvor do nižih tokova kada se u njoj miješa toplina vode i ljudskih tijela. Feniks prati krug života i smrti, iznova se rađa i nestaje u pepelu, utjelovljuje mudrost, a njegove suze liječe. Probuditi feniksa, to divno mitsko biće, pronaći ga na mjestima snage i transformacije te mu potom dozvoliti da raširi svoja crvena krila u nama samima i povede nas… na put Transformacije Duha!

3 grada – 3 aspekta transformacije

Život – Uroniti potpuno u sve ono što zemaljska manifestacija predstavlja,  u svim oblicima i bojama jednog multi -milijunskog grada. Stoljetni sjaj i bjedu, slavu i poraze, naciju i pojedinca. Delhi

Smrt – Biti smrti toliko blizu, osjetiti joj dah i miris, pogledati u oči i dozvoliti da te prođu trnci oslobođenja! Spaljivanje leševa na gatovima svete rijeke Gange i susret s Aghori tantricima koji ritualno jedu ljudske posmrtne ostatke. Varanasi

Sloboda – Živjeti svoj identitet i kulturu van svih okvira, u predanosti, vjeri i nenasilju. Uvijek i svugdje biti slobodan. Ljudi Tibeta govore nam kako. Dharamsala “Mala Lhasa”

indija2

52
1.dan: Zagreb-Delhi, 22.02.2016.

Polijetanje iz Zagreba ili druge polazišne zračne luke za Delhi.

2.dan: Delhi, 23.02.2016.

Delhi – grad koji broji više od 16 milijuna stanovnika. Ulice prepune ljudi, buke, prašine, ali i veličanstvenih hramova te oaza mira. Biti u Delhiu, osjetiti ga i prigrliti sa svim onim što predstavlja, znači biti u miru i prigrliti svaki aspekt Života koji se manifestira kroz različite izraze Sebstva.

Dolazak u Delhi u rano jutarnjim satima (oko 3 h). Transfer do hotela. Slobodan dan. Poslije podne predlažemo posjet i šetnju kroz Vrt pet osjetila (The Garden of Five Senses)

3.dan: Delhi-Varanasi, 24.02.2016.

Prije podne predlažemo posjet najvećoj tržnici Chandni Chowk Bazaar-u, slobodno vrijeme za shopping. Poslije podne vođeni razgled grada.  (obilazak hramova: Lotus Temple -ISKON Temple-Birla Temple,  Jantar Mantar).

Ukrcaj na vlak za Varanasi.

(Shiv Ganga Express 18.55-07.00)

4.dan: Varanasi, 25.02.2016.

Varanasi ili Benares – najsvetiji od svih gradova u Indiji,  iznjedrio je  dvije filozofije i religije: hinduizam i budizam. Grad je to u kojem se na dva ghata, Manikarnika  i Harish Chandra, spaljuju posmrti ostaci umrlih, ožalošćenim udovicama briju glave, a lomače gore neprestano danju i noću ispunjavajući zrak mirisom paljenog mesa i mirisnih štapića iz bezbrojnih hramova. Ovo je grad koji slavi smrt i život podjednako, jer onaj koji tu umre izlazi iz kruga ponovnog rađanja i smrti.

Rano jutarnji dolazak u Varanasi. Transfer do gostinjske kuće. Poslije podne predlažemo odlazak u Sarnath, predgrađe Varanasija poznatog po tome što je Buddha Shakyamuni upravo ovdje počeo svoje propovijedanje, nakon prosvjetljenja i ulaska u Nirvanu. U budističkoj filozofiji taj je događaj poznat kao “prvi okretaj kotača dharme”. Ukoliko će biti moguće, sudjelovanje na večernjoj molitvenoj ceremoniji na gathovima Gange osvjetljene uljnim lampama i svijećama. Ovom čarobnom ozračju pridonosi i pojanje mantri na Sanskritu, uz zvukove cimbala i bubnjeva te opojan zrak prepun mirisa štapića i sandalovine.

5.dan: Varanasi, 26.02.2016.

Varanasi je grad Boga Shive, a najpoznatiji praznik Shivi u čast zove se Maha Shivaratri.  Velika Shivina noć (“The Great Night of Shiva”) slavi trenutak kada se oženio Božicom Parvati, trenutak sjedinjenja muškog i ženskog principa (Shiva i Shakti). Energija Mahamantre Om Namah Shivaya još više ulazi u svaku poru grada i svih prisutnih, jer se ona na ovaj dan, Maha Shivaratri, neprestance pjeva, bez prekida,  dan i noć.  2016. godine Maha Shivaratri je 07. ožujka.

Preporučamo rano jutarnju vožnju brodom po svetoj rijeci Gangi. Prizori obrednih kupanja u rijeci u samo svitanje uz zvukove mantre svih mantri Om Namah Shivaya.

Nakon doručka predlažemo posjeta Bharat Mata hramu, Shri Kashi Vishwanath mandiru, Tulsi Manas hramu i Banaras Hindu sveučilištu.

Za vrijeme boravka u Varanasiju, ako bude moguće, pokušat ćemo organizirati susret s Aghori tantricima radi tumačenja njihovog, učenja i rituala.

Preporučamo pročitati tekst o značenju Mahamantre Om Namah Shivaya ovdje.

6.dan: Varanasi, 27.02.2016.

Slobodan dan. Preporučamo izlet u Bodh Gayu –

7.dan: Varanasi-Dharamsala, 28.02.2016.

Nakon doručka transfer do željezničke stanice te ukrcaj na vlak i dugu vožnju prema sjeveru. Put podno Himalaja. Noćenje u vlaku.

(Doon Express: 1030-0430)

8.dan: Dharamsala / McLoad Ganj, 29.02.2016.

McLoad Ganj-je sjeverni dio grada Dharamsale, poznat kao dom i utočište tibetanaca. Stoga ga još i zovu Mala Lhasa ili Dhasa (Dharamsala+Lhasa). Divno je susresti se s  nasjmešenim i dragim licima monaha u njihovim bordo crvenim haljama te barem dolnekle upoznati tibetance, njihovo učenje, kulturu i nasljeđe u ovoj živoj maketi Tibeta.

Noćni dolazak u Pathankot (oko 2h ujutro) te transfer do Dharamsale (oko 3 sata vožnje). Smještaj u hotel ili gostinjsku kuću. Moguće je organizirati radionicu tradicionalnog tibetanskog oslikavanja drva (od 14-17h) kojom se postiže poseban trodimenzionalni efekt i koji vam kasnije ostaje kao suvenir.

9.dan: McLoad Ganj, 01.03.2016.

Posjet nacionalnoj knjižnici, sudjelovanje na predavanjima filozofije budizma, prilagođene strancima. Predavanja su organizirana svaki dan od 09.30-10.30h, 11.00-12.00 h i 14.15-13.15h.

Poslijepodne (polazak u 14h) organiziran posjet čuvenom Gyuto tantričkom koledžu i Domaling samostanu. Izuzetno iskustvo biti će čuti chantanje poznatih Gyuto monaha.

Preporučamo poslušati: ovo i ovo.

10.dan: McLoad Ganj, 02.03.2016.

Nakon doručka posjet Tibetanskom dječjem selu u kojem živi i školuje se mnogobrojna lokalna siročad. Šetnja jezerom Dal.

11.dan: McLoad Ganj, 03.03.2016.

Slobodan dan.

12.dan: McLoad Ganj /Dharamsala-Delhi, 03.03.2016.

Nakon doručka polazak prema željezničkoj stanici i ukrcaj na vlak za Delhi.

(Malwa Express:1040-1900)

Večernji odmor u hotelu (do cca 1h iza ponoći)

13.dan: Delhi-Zagreb, 05.03.2016.

Rano jutarnji (kasno noćni) polazak prema zračnoj luci na ukrcaj za let prema Zagrebu ili drugom odredištu/krajnjoj destinaciji.

Napomena: Moguće je produljenje boravka i odlazak u Rishikesh na satsange s Moojijem, a od 01-07.03.2016. u Rishikeshu se tradicionalno održava International Yoga Festival. Ako Vas zanima ova opcija, molimo da nam to stavite u napomenu prilikom prijave ili pošaljete mail:[email protected]

Za dodatne detalje posjetite http://talesofcroatia.com/hr/putovanja/budenje-feniksa-tura-transformacije-123-detail

52
OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.