Baš kao što arkana XIIII govori i o suprotnostima koje se poništavaju istinskom spoznajom, odnosno uvidom, takav je opozit između vode i žive vode, moguće pronaći i u razgovoru Isusa i Sarmarijanke: »Daj mi da se napijem!« (Iv 4:7).

atma.hr – 78
Riječ je dakle o potrebi za integracijom takvih suprotnosti koje se, u spomenutom primjeru, očituju u prolaznosti i neprolaznosti. To je dakako i vječna tajna koju sugerira, a potom i razrješava, drevni tarot kroz 22. arkane. Dok se ne okusi voda koja ezoterično preobražava, sve do tada nema istinske spoznaje i dokidanja polariteta, odnosno dualizma koji vlada budnim stanjem svjesnosti, fizičkom razinom postojanja, odnosno svijetom.

Do XIIII je arkane potrebno učiniti napor, pročistiti se, isprazniti se, odbaciti sve ono suvišno kako bi nova voda mogla preobraziti i harmonizirati vehikl, hram kojim se komunicira ovom razinom postojanja. Tako pročišćen i »dobro pokrovljen« i koji je uviđavan, kroči putem integracije i reapsorpcije, putem koji ga vodi »duhu i istini« (Iv 4:24). Uredivši hram, spreman je suočiti se s izazovom koji ga očekuje u arkani XV (Le Diable). Taj ga izazov vodi putem uviđavnih i »kraju stremljenja,« predziđu utrnuća.

Marko Kriška, drevnitarot.wordpress.com

77 OSHO ZEN TAROT

OSHO ZEN TAROT

Transcendentalna igra Zena (79 karata i priručnik)

Komplet za čitanje sadrži 79 karata i priručnik za slaganje karata i interpretaciju.

Kada nam se život čini pun neizvjesnosti i nesigurnosti, mi počinjemo tražiti izvor inspiracije: Što će se dogoditi u budućnosti? Što je sa mojim zdravljem, sa mojom djecom? Što će se dogoditi ako se odlučim za ovo, a ne za ono? Na taj se način koristio tradicionalni tarot, kako bi zadovoljio želju za poznavanjem prošlosti i budućnosti.

Osho Zen Tarot se usredotočuje na razumijevanje sadašnjeg trenutka. To je sustav koji se bazira na mudrosti Zena, mudrosti koja govori da događaji u vanjskom svijetu jednostavno odražavaju naše misli i osjećaje, iako mi sami ne znamo koji su to osjećaji i misli. Stoga nam pomaže da odvratimo svoju pozornost od vanjskih događaja kako bismo pronašli novu jasnoću u razumijevanju našeg unutarnjeg srca.

POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.