Bez obzira na pomoć bližnjih i prijatelja, često smo suočeni sami sa sobom i mnoštvo toga trebamo učiniti posve samostalno. Potreba za odlukom nakon mnoštva izazova postaje neizbježna.

atma.hr – 78
Prema riječima Georgea R. Clementsa, »Kako se čini, čovjek može imati ili potomstvo ili biti prorok (vidovnjak), ali ne oboje. Jedno od toga mora žrtvovati da bi zadobio drugo prema zakonu kompenzacije.« Razmišljanje o potomstvu, otkriva se u arkani IIII (Car-Otac) koja se, s obzirom na prethodno navedenu Clementsovu komparaciju, uspoređuje s arkanom VIIII (Pustinjak-Vidovnjak). Upravo je stoga, a s obzirom na kanon tarota, uputno promotriti odnos između te dvije arkane, dakle između Cara i Pustinjaka.

Već je prema zakonu linearne progresije tarota, posve jasno da je potrebno napustiti, odnosno asimilirati energiju arkane Cara, kako bi tragatelj zakoračio u energiju adepstva, odnosno arkane Pustinjaka, koju sam ovdje usporedio s vidovnjaštvom, odnosno »jasnim gledanjem.« Zaista, teško je uskladiti te energije na način da se u egzoteričnom (izvanjskom) smislu, bude njihov izričiti predstavnik. Tom je dijalektikom, kako se obično pokazuje u relativnoj stvarnosti, teško ili čak i gotovo nemoguće biti i otac i prorok. Možda ne toliko u izvanjskom koliko u unutrašnjem (ezoteričnom) smislu.

atma.hr – 75Ovom se jednostavnom arhetipskom oprekom Otac ili Vidovnjak, dublje mogu razumjeti upravo arhetipi oca i posvećenika, odnosno adepta (onoga koji je postigao). Onaj koji je samorealiziran često puta nije otac i to ne zbog toga što je samorealiziran, nego zbog posvećenosti i jednousmjerenosti prema oslobođenju, dočim je po redu stvari i prema linearnoj progresiji koju sugerira tarot, odvojen od energija koje bi mu um učinile podvojenim. Jednousmjerenost uma ga je dovela do znanja (arkana VIIII – Pustinjak), što je u posvemašnjoj opreci s nekontroliranim umom koji skače kao majmun s grane na granu, dočim veže onoga koji ga ne uspijeva kontrolirati.

Usporedba između arkana Cara i Pustinjaka koje sugerira navedeni citat, otkriva važnost jednousmjerenosti uma kao primarnog ezoteričnog svojstva, dočim je vanjsko stanje ovdje od sekundarnog značaja, ali dakako samo ukoliko ga prati kontrola uma, nepristranost i razlučivanje. Stoga je posve razumljivo da je energetski spektar arkane Cara, a u navedenom kontekstu, ovjenčan upravo predanim očinstvom, dočim je arkana Pustinjaka energetski posve usmjerena prema razlučivanju i nepristranosti, što je čini arkanom tarota u kojoj se neprijeporno očituje samorealizacija ili barem usmjerenost prema njezinom postignuću.

Marko Kriška, https://drevnitarot.wordpress.com/

77 OSHO ZEN TAROT

OSHO ZEN TAROT

Transcendentalna igra Zena (79 karata i priručnik)

Komplet za čitanje sadrži 79 karata i priručnik za slaganje karata i interpretaciju.

Kada nam se život čini pun neizvjesnosti i nesigurnosti, mi počinjemo tražiti izvor inspiracije: Što će se dogoditi u budućnosti? Što je sa mojim zdravljem, sa mojom djecom? Što će se dogoditi ako se odlučim za ovo, a ne za ono? Na taj se način koristio tradicionalni tarot, kako bi zadovoljio želju za poznavanjem prošlosti i budućnosti.

Osho Zen Tarot se usredotočuje na razumijevanje sadašnjeg trenutka. To je sustav koji se bazira na mudrosti Zena, mudrosti koja govori da događaji u vanjskom svijetu jednostavno odražavaju naše misli i osjećaje, iako mi sami ne znamo koji su to osjećaji i misli. Stoga nam pomaže da odvratimo svoju pozornost od vanjskih događaja kako bismo pronašli novu jasnoću u razumijevanju našeg unutarnjeg srca.

POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.