atma.hr – 47

Tirkiz je moćan zaštitnik i iscjelitelj koji donosi sreću, radost i ljubav.

Američki Indijanci ga nazivaju “Nebeskim kamenom” i smatraju simbolom života. Legenda kaže da su Indijanci plesali i radovali se kada je kiša počela padati.

Njihove suze radosnice su se miješale s kišom i pale na Majku Zemlju, te je tako nastao Nebeski Kamen Tirkiz. Vjerovali su da prima na sebe bolest, da ih štiti od ozljeda, daje uspjeh u lovu i hrabrost u borbi.

Maje i Azteci su pak vjerovali da je tirkiz spoj nebeske i zemaljske vatre, simbol Boga vatre. Položaj osobe u društvu određivale su količine tirkiza kojeg su posjedovali.

Za budiste on je simbol neba, sveti kamen kojeg je Buda koristio u svom spiritualnom razvoju kao zaštitu od nepoznatih sila. Egipćani i Tibetanci ga također smatraju svetim kamenom. U drevnom Egiptu tirkiz je bio jedan od tri najviše korištenih kristala, dok je na Tibetu i dan danas jako popularan i cijenjen.

Muslimani i stari Rimljani su ga koristili za iscjeljivanje i zaštitu od bolesti (rimski liječnici su nosili prsten s tirkizom na malom prstu), a Perzijanci su ga nosili kao nakit za zaštitu od bolesti i nesreća.

Arapi tirkiz nazivaju “sretnim kamenom” i njime su ukrašavali konje vjerujući da time štite konje i jahače.

U Europi plavi tirkiz do 17. stoljeća nose skoro isključivo muškarci kao modni detalj, a kraljevi su ga nosili na svojim krunama u svrhu zaštite.

Ovaj prekrasan plavi kamen nam daje mentalnu i spiritualnu jasnoću te balansira muški i ženski aspekt. Osnažuje duh te donosi unutarnji mir i radost življenja. Idealan je kamen za putnike i avanturiste jer štiti od svih nevolja i ozljeda, te daje hrabrost.

Tirkiz donosi sreću, bogatstvo i ljubav. U odnose unosi sklad, spontanost, radost i razumijevanje, te se često poklanjao kao vjenčani dar. Vjeruje se da mijenja boju ako nestaje ljubavi ili ako partner vara, te da promjenom boje svog nosioca upozorava na opasnost koja mu prijeti.

Povezan je s petom čakrom, te razvija komunikaciju, kreativnost i izražavanje, kao i psihičku senzibilnost i povezanost s onostranim. Pripadajući planeti su Venera i Neptun, element zemlja i zrak, a astrološki znakovi su Strijelac, Jarac, Vodenjak i Riba.

Njegova boja varira od zelene, zeleno-plave do nebesko plave nijanse i mijenja se s godišnjim dobima.

Tirkiz jača imunitet i sposobnost regeneracije, te pomaže kod liječenja mnogih bolesti (glavobolja, migrena, bolesti očiju, grla i probavnog trakta, upalni procesi…). Vjeruje se da na sebe apsorbira negativnu vanjsku energiju, te nas tako štiti od vanjskih negativnih utjecaja, bilo da se radi o negativnoj energiji ili štetnim tvarima i otrovima.

Tirkiz čišćenje:

Tirkiz je osjetljiv na jaku i dugotrajnu sunčevu svjetlost, udarce, padove i ogrebotine i ukoliko naglo promijeni boju nužno ga je što prije očistiti i napuniti.

Prazni se jednom mjesečno tako da se stavi u suhu posudu zajedno s komadićima hematita.

Tirkiz punjenje:

Puni se pokraj gorskog kristala i bakra.

miniTirkizna ogrlica Peta Čakra

Ovaj raskošan model idealan je za svečane prigode i noćne izlaske.

Nesvakidašnjeg je izgleda i mamit će poglede svojim originalnim i suvremenim dizajnom.

Širina: 0.90 cm – 1.80 cm

Dužina: 65.00 cm

Cijena: 340 kn

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here