Potpuna pomrčina Mjeseca se događa kada su Sunce, Zemlja i Mjesec u istoj ravni. Tada Mjesec dobije crvenkasti odsjaj, jer ulazi u Zemljinu sjenku, zbog čega se ta pojava često naziva “Crveni ili Krvavi Mjesec”.

Potpuna pomrčina Mjeseca ili “Krvavi Mjesec” nam dolazi u subotu, 4. travnja 2015. godine, a bit će vidljiva u većini Sjeverne i Južne Amerike, u Aziji i dijelovima Australije. Mjesec će biti u potpunosti prekriven samo oko 5 minuta, što ovu pomrčinu čini najkraćom u 21. stoljeću. Od početka do kraja, eklipsa će trajati 3 sata i 29 minuta. Ovo je treća pomrčina u 2014-2015 tetradi (4 dijela). Četvrta pomrčina u ovoj tetradi je 28.9.2015.

Zašto ova pojava mnoge plaši?

Jedna od prvih stvari koje naučite kao dijete o noćnom nebu, osim gdje na nebeskom svodu posutom zvijezdama pronaći Malog i Velikog medvjeda, je i to da crveni Mjesec upozorava da će se sutradan, negdje u svijetu prolijevati krv, odnosno bit će rata.

Taj laicima i znanstvenicima/astronomima prekrasan prizor Krvavog Mjeseca, neke plaši. Evo zašto.

Lunarne eklipse ili Mjesečeva pomrčina događaju se kada se poravnaju Sunce, Zemlja i Mjesec na način da Zemljina sjena pada i prekriva Mjesec, odnosno pomrači ga. Krvavi Mjesec crvenu boju duguje prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu, a isto se zbiva i pri zalasku Sunca koje se crveni baš kao Mjesec za vrijeme pomrčine.

Pojedini kršćani vjeruju da je pojava četiri Krvava Mjeseca povezana s biblijskim proročanstvom o smaku svijeta, te strahuju da je pred nama početak kraja, odnosno apokalipse. Opravdanje za svoj strah pronalaze u pisanim riječima u Otkrivenju 6:12:

‘I vidjeh kad otvori šesti pečat, i gle, zatrese se zemlja vrlo, i Sunce posta crno kao vreća od kostrijeti, i Mjesec posta kao krv’.

Novoj internetskoj groznici značajan obol dao je 2013. američki pastor John Hagee svojom knjigom ‘Četiri krvava Mjeseca: Nešto će se promijeniti’.

‘NASA je potvrdila da su se tetrade dogodile samo tri puta u više od 500 godina te da će se sada dogoditi’, rekao je Hagee.

Tijekom prve tetrade nakon srednjeg vijeka 1493. španjolska je inkvizicija protjerala Židove. Druga se podudarila s uspostavom Izraela 1949. Treća se dogodila 1967. točno u vrijeme šestodnevnog arapsko-izraelskog rata, tvrdi Hagee.

Hagee smatra da je posebno znakovito to što će se pomrčine dogoditi (dogodile su se) na židovske blagdane – prva na židovski blagdan Pashu 15. travnja prošle godine, a potom druga na blagdan sjenica Sukot 8. listopada 2014. Treća je u ovu subotu, 4.4., a četvrta će uslijediti 28. rujna 2015.

Što će dakle obilježiti četvrtu tetradu, još ćemo vidjeti…

Astrološki utjecaj Krvavog Mjeseca

Ovakav Mjesec i njegove faze ukazuju na razdoblje teškoća, ali ne i na buduću apokalipsu. Da je astrološkom učenju glavni zadatak da njeguje fatalistički pogled na postojanje, odavno bismo nestali. Naprotiv, glavni zadatak ovog učenja jeste da upozori i osvijesti ljudski um na to da nije sam i nije apsolutni gospodar kako svoje, tako ni tuđe sudbine i da upravo onima koji to ne shvaćaju slijedi kazna.
Naime, mi jesmo kreatori našeg puta, ali samo do one granice koja ne ugrožava svijet i ljude oko nas. Pošto je u pitanju vještina kojoj tijekom cijelog života stremimo, jasno je da ćemo tijekom života biti izloženi i događajima za koje, naizgled, mislimo da nisu u našoj moći, a od kojih želimo da se ogradimo i izbjegnemo odgovornost.

Ako bismo gledali na Mjesec s neke druge planete, on bi uvijek bio pun. Faze koje mi vidimo i koje pratimo mijenjaju se samo zbog naše, geocentrične lokacije. Gledajući iz astrološkog kuta, Mjesec predstavlja ženski princip, noć, misao, sjećanje i emociju u izvornom obliku. Dakle, ne emocija koju prepoznajemo kao ljubav između dva ljudska bića, već svaku emociju, na prvom mjestu osjećaj koji gajimo prema samom sebi.

Iako njegove faze, koje mi sa Zemlje vidimo, utječu na naše ponašanje, njegov utjecaj je uvijek isti, baš kao i njegovo postojanje, čak i onda kada je nama nevidljiv. To znači da je Mjesec (emocija) uvijek prisutan, samo je razlika u tome koliko smo sposobni da ga uvidimo, osvijestimo i osjetimo, čak i onda kada je u potpunom pomračenju.

Na osobnoj razini, pomrčina Mjeseca donosi pad raspoloženja, emotivnu razdražljivost, pad forme i stagnaciju. Najjače djelovanje ovog fenomena osjetiti će upravo žitelji dijelova svijeta iz kojeg je pomrčina najviše vidljiva. Ipak, uz njih, promjene mogu osjetiti svi.

Razdoblje koje nam slijedi donosi opasnosti i teškoće za ženski princip, a u to, ne smije se zaboraviti, spadaju i djeca, obitelj, kućanstvo i sve ono što u nama budi osjećaj sigurnosti i topline. Na svjetovnoj razini, Mjesec predstavlja široke narodne mase, pa Krvavi Mjesec upozorava i na opasnost stradanja nekih naroda. Astrološki bi bilo korektno reći i to da je ovo, bez obzira na pokušaj blagog pristupa ovom fenomenu, ipak period u kome, ako dođe do ratnih sukoba, posljedice mogu biti nesagledive.

S obzirom na to da je poznato da velike svjetske sile nisu gluhe na mišljenje astrologa, nadajmo se da će se, u narednom razdoblju, u njihovom bliskom okruženju naći neki vrsni poznavatelj ove drevne znanosti, koji nije nacionalno strastven i koji ih može upozoriti na opasne znakove koje nam nebo šalje.

Živimo u važnom povijesnom razdoblju kada se nedostaci i neuspjesi jasnije vide i kada svijest naroda prepoznaje korisno i štetno za daljnju budućnost.