Foto: pixabay.com

Ne postoji takva stvar kao što je „Učinio si to“. Sve dok si živ, još postoji života za življenje. Kao što je Richard Bach rekao: “Evo testa kojim ćeš utvrditi je li završena tvoja misija na zemlji: ako si živ, ​​onda nije.”

Uvijek govori dobro o drugima…
“Razlika između dobrog života i lošeg života je koliko dobro hodaš kroz vatru.” ~ Carl Jung

Odbaci pokušavanje da se osjećaš dobro cijelo vrijeme. Usredotoči se na to da postaneš bolja verzija sebe. Usredotoči se na akciju. Još bolje, budi proaktivan. To znači manje se usredotočiti na to da budeš pozitivan, a više na to da pozitivno djeluješ.

Čak i tada, radi se manje o tome da budeš odlično, a više o tome da budeš bolje. Doista. Postoji više sreće u žličici teško zarađenog samo-poboljšanja nego u oceanu pozitivnih afirmacija.

Pozitivnost je suprotna od motivacije

“Neka vam staze budu krive, vijugave, usamljene i opasne, one dovode do najljepšeg pogleda. Neka se vaše planine uspinju i iznad oblaka. “~ Edward Abbey

Evo u čemu je stvar: nema ništa loše u tome da netko bude sretan. Kad si sretan, budi zahvalan. Usiši sreću. Apsorbiraj je. Ali onda otpusti. Nemoj previše dugo ostati u tom stanju ili ćeš atrofirati. Stagnirat ćeš. Izgubit ćeš svoj fokus. Drugi osjećaji i emocije te jednako toliko mogu podučiti (čak i više, neki bi rekli) kao sreća.

Ti nisi ovo tijelo…

Svatko govori o velikoj igri rastezanja njihovih zona udobnosti, ali kada se doista svede na to, većina ljudi ostaje u svojim udobnim, pozitivnim, toplim i sretnim zonama udobnosti. Držimo se njih bez ikakve realizacije. U njima smo tako zakinuti da izgubimo iz vida jednu od najvažnijih tajni življenja konačnih života u naizgled beskonačnom svemiru: uzmi sve stvari umjereno.

To naročito uključuje pozitivne emocije. Jer pozitivne emocije vjerojatno će te držati kao taoca više negoli one negativne. Više je vjerojatno da će te negativne emocije motivirati. Ne kažem da cijelo vrijeme treba biti negativan. Negativnost također treba uzeti u umjerenim količinama. Kažem upotrijebi negativne emocije da te motiviraju na pozitivnu akciju. Zapitaj se: što više motivira: “Učinio si to” ili “Nema načina da to učiniš”.

S “Učinio si to” nema više ništa za napraviti, piše The mind unleashed. Nema dalje. Gotov si. Ti si zadovoljan. Miran. Tvoja zona udobnosti je postigla svoj kapacitet. Oslobodio si se Učiteljevog kompleksa i napustio um početnika.

Kod “Nema načina da to učiniš”, s druge strane, postoji izazov. Postoji prepreka za prevladavanje. Postoji avantura koju treba iskusiti. Tvoja zona udobnosti nudi nešto za rast i konačno prevladavanje. A onda idemo na sljedeću prepreku. Kao što je rekao Shunryu Suzuki, “U umu početnika postoji mnogo mogućnosti, ali u umu majstora tek nekoliko.”

Osim toga, ne postoji takva stvar kao što je „Učinio si to“. Sve dok si živ, još postoji života za življenje. Kao što je Richard Bach rekao: “Evo testa kojim ćeš utvrditi je li završena tvoja misija na zemlji: ako si živ, ​​onda nije.”

75Zaboravi na otrcane fraze o tome kako biti dobro, usredotoči se na “što mogu naučiti iz ovoga?” Umjesto toga:

“Onim ljudskim bićima do kojih mi je imalo stalo želim patnju, usamljenost, bolest, loš tretman, poniženje – želim da ne ostanu neupoznati s dubokim samoprijezirom, mukom zbog manjka povjerenja u sebe, jada zbog gubitka: nemam sažaljenja za njih jer im želim jedinu stvar koja danas može dokazati je li netko išta vrijedi ili ne – može li izdržati.”~ Friedrich Nietzsche

Bolje da budem iskren prema sebi. Bolje je jednostavno znati jednostavne činjenice – stvari se događaju. Dobre stvari se događaju. Loše stvari se događaju.

Izazovi sve trivijalnosti vezano za to da moraš biti dobro, uz samoosnažujuće pitanje: “Što mogu naučiti iz ovoga?”. A zatim gledaj kako se tvoja zona udobnosti temelji na vlastitoj progresivnoj evoluciji.

Osjećaj samovažnosti je zamka

Ako je samovažnost zamka, tada je samopoboljšanje ključ za tu zamku. To je zato što se prvo temelji na emocijama, a potonje se temelji na akciji. Prvo je vezano za pozitivnu emociju, a potonje se bavi pozitivnim djelovanjem. Opet, stvar je u akciji.

Emocije dobrog osjećaja, pozitivne afirmacije ne vode daleko. One su slične poput situacije kada imate pojas za spašavanje u nemirnim vodama. Naravno, sigurni ste od utapanja, ali bez akcije, bez plivanja, taj pojas ne znači ništa. Ako ne plivate prema zdravlju i preživljavanju ionako ste mrtvi. Cijenite pojas zbog onog što on jest, ali nemojte samo sjediti i sjajiti u svojoj samovažnosti. Djelujte! Plivajte! Pozitivan čin plivanja prema zdravlju, vitalnosti i preživljavanju nadjačava pozitivan osjećaj imanja pojasa za spašavanje da se ne utopite.

Uvijek govori dobro o drugima…
Ista stvar i sa srećom. Ona vas dovodi samo do određene razine. Ponekad morate jednostavno reći ne držanju u sigurnoj zoni komfora koja nas svakog dana sprječava da postanemo bolja verzija sebe. Na taj način su zone komfora djelovale od pamtivijeka. Zato plivajte! Hrabro rastegnite vašu premalu zonu komfora. Transformirajte svoj pojas za spašavanje u dobro proživljen život.

Ironija je u tome što ćete dugoročno imati više sreće ako posijete malo bolnog i neugodnog samopoboljšanja  nego ako ostanete mirni u stanju „sreće“ i ugodne samovažnosti. A čak ako i ne uspijete, barem ste pokušali. Barem ste imali hrabrosti i sposobnosti da učinite svoj život boljim.

Pretvorite negativne emocije u pozitivne akcije

„Pretvorite negativne emocije u djelovanje koje će vas učiniti boljim umjesto da se samo osjećate bolje u vezi onoga što jeste“. – Elan Gale

Sve se svodi na ovaj trenutak. Tko ste vi sada? Iskreno se zapitajte: Želim li se poboljšati ili želim ostati isti. Nema ništa u osnovi „pogrešnog“ u jednom ili drugom. Ali pogrešno je očekivati samopoboljšanje ako odlučite ostati isti. Pogrešno je očekivati da će se vaša zona komfora nekim čudom raširiti kada ne činite ništa da se to dogodi. Pogrešno je očekivati da vam se zdravlje popravi kada ne činite ništa da se to dogodi.

To je mjesto na kojem možemo kopati bogate minerale negativnih emocija i iskoristiti ih da potaknu pozitivno djelovanje potrebno za srušiti zidove pozitivnih emocija. Ako iskreno želite ostati isti, tada svakako nastavite živjeti u svom zadovoljstvu i sentimentalnoj pozitivnoj afirmaciji i oklopljenoj sreći. Nitko vas neće zaustaviti. Ali ako stvarno želite iskoristiti pozitivno djelovanje potrebno da raširite svoju zonu komfora kako bi živjeli život punim plućima.

Ti nisi ovo tijelo…

Postoji beskrajna mudrost u tuzi, ljutnju, ljubomori i boli. Gotovo sva umjetnost je stvorena pomoću životne snage koja postoji u tim svetim, ali ipak „negativnim“ emocijama. Kako je Anais Nin sažela: „Velika umjetnost je rođena iz velikih terora, velike usamljenosti, velikih inhibicija, nestabilnosti i ona ih uvijek uravnotežuje.“ Tako je i s umijećem življenja. Tako je i s pokušajem da unesemo ravnotežu i harmoniju u naš život. Stvarna sreća, u obliku eudajmonizma je više u tome da pretvorimo loše stvari u hranu za dobre stvari, nego u tome da uživamo u mediokritetskim stvarima i suzbijamo loše stvari.

Suzbijanje loših stvari stvara loše demone koji nas ionako proganjaju u našoj zoni komfora. Bolje niti ne stvarati demone, ili ako su već tu (što vjerojatno jesu), prihvatite ih. Angažirajte ih. Sudarite se s njima. Nađite se s njima na njihovom teritoriju i usudite se pretvoriti ih u ono što želite. To se zove transformacija demona u dijamante. To je srž transformacije negativne emocije u pozitivno djelovanje.

Dobro proživljen život ne može biti proživljen unutar sigurne i male zone komfora pune neznanja. Bez obzira koliko ste sretni tamo.

Takav život može se proživjeti samo ako se usudite širiti zonu komfora iznova i iznova, čak i ako to podrazumijeva bol, tugu i žalost. Avantura je ispred vas. Novi horizonti koje treba dohvatiti.  Fokusirajte se na transformiranje vaših negativnih emocija u pozitivno djelovanje.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

67 STVORITE NOVO JA

DR. JOE DISPENZA: STVORITE NOVO JA

Oslobodite se sputavajućih navika i obrazaca i izgradite svoju novu stvarnost

Želite li promijeniti naviku, ali ne uspijevate? Želite li stvoriti novo „ja“, ali ne znate kako? Dr. Joe Dispenza objašnjava nam da su naše navike povezane s našim mozgovima te kako ih promijeniti.

Knjiga Stvorite novo „ja“ Biblija je koja će vas naučiti „da postanete tvorac svoje sudbine“. Njegov se pristup temelji na kvantnoj fizici koja nas uči da se u nevidljivom polju energije kriju beskrajne mogućnosti te da energija odlazi onamo kamo usmjerimo svoju pažnju. Posljedično, svi smo tvorci materijalnog svijeta.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.