atma.hr – 52
Tranzit Saturna u Škorpionu započeo je prije dvije godine i krajem siječnja nas napušta na šest mjeseci, a ponovno se vraća na nepunih četiri mjeseca kada će još dublje čistiti naše obrasce. U svijetu se taj povratak može osjetiti kroz nemirna razdoblja. Već sam govorio o vanjskim utjecajima Saturna, kao i Marsa u kojem se svijet promijenio na gore. Ovdje se nećemo baviti tom tematikom već onom što Saturn donosi iznutra.

Saturn ili Shani u Škorpionu nosio je dvostruku težinu. Osim suočavanja sa samim Saturnom, osoba mora puno dublje zaroniti u područje smrti, kao i seksualnosti što ujedno znači i ključ za besmrtnost pošto Škorpion predstavlja kuću otkrivanja onih najdubljih i najtamnijih stvari o sebi. U ovom položaju, Saturn nas je suočavao s problemima neadekvatnosti u području seksualnosti i straha od smrti. Možemo reći da Saturn u Škorpionu predstavlja upravo potisnutu seksualnost koja je na Zapadu uslijed tisućljetnog učenja o negativitetu ovog aspekta, danas još uvijek ostala u vulgarnom obliku njenog neshvaćanja.

Sve ono što je u pogledu seksualnosti bilo potisnuto, lako se manifestiralo u ovom tranzitu kroz bijes i nasilje. Pogotovo se to vidjelo kod napada na žene, što je ove dvije godine postalo učestalo ponašanje. S druge strane, potrebno je samo povesti javnu raspravu o smrti i životu poslije života, te o seksualnosti, da nam postane jasno koliko je ta činjenica reakcije i afekta, ustvari tema tabu. Spomenuta neadekvatnost nije fizička već emocionalna jer se radi o vodenom znaku. Ovaj položaj je ponovno aktualizirao sve one potisnutosti i neshvaćanja. S druge strane, onaj tko nije transformirao seksualnu energiju, ne može razumjeti ljubav, a takav je i raspored čakri. Na dubljoj razini, ovaj položaj je jačao strahove od pokoravanja i emocionalnog odbacivanja i partnerove emocionalne kontrole, što znači da je strah više psihički i nema svoje temelje u fizičkom tijelu.

Dakle, ovaj tranzit je iznutra donio na vidjelo potisnutu seksualnost koja se pretvara u nasilje, a ispod toga se skriva puno veći problem, a to je strah od smrti. To je najdublji strah u čovjeku koji se ovim tranzitom budi, a globalno ga možemo pratiti kroz prijetnje nuklearnim ratom zadnje dvije godine. Iza potisnute seksualnosti, obično se skriva duboka emocionalna povrijeđenost u djetinjstvu. Tranzit Saturna u Škorpionu na dubljoj razini razotkriva jaku povezanost seksualnosti i materijalnog što je danas vidljivo na svim razinama.

Shani osobu uči da svako osvještavanje moramo učiniti sami, a u ovom slučaju je potrebno vidjeti da seksualnost služi transformaciji u emocionalnu sposobnost voljenja. Saturn blokira ovu energiju jer želi upozoriti na njeno krivo korištenje i nužnost preobrazbe u ljubav.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

atma.hr – 52
POVEZANI TEKSTOVI
Prethodna objavaKeltski križ, privjesak na lančiću
Slijedeća objava3 načina kako se izvući iz blata beznađa
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here