Foto: pixabay.com

Tranzitni Saturn je ponovo, 25. kolovoza, krenuo direktno u znaku Strijelca. Tijekom godine, Saturn je retrogradan 140 dana, te provodi po još pet dana kao stacionaran, na početku i na kraju retrogradnog ciklusa. Vjerojatno ste čuli za knjigu “Sto godina samoće”, nobelovca Gabriela Garcie Márqueza. Astrolozi možda ne moraju pisati takve sage, ali je svakako “Sto godina samoće” ekvivalent “140 dana retrogradnog Saturna” u astrologiji.

Da se podsjetimo, Saturn, poznat i kao Kronos, Fanon, Falsifer, astrološki je gospodar vremena, vladar usuda. Saturn je onaj koji postavlja granice, koji podiže bedeme, zidine, brane. Inhibitor je svih procesa, nepokolebljivi sudac koji sve zbraja i na kraju podvlači crtu.

On je alfa i omega ljudskog života, vlada prvom (život) i osmom kućom (smrt). Saturn predstavlja pad u materiju, poprimanje oblika, život u cjelini, rađanje, djelovanje i na kraju, smrt. On je taj kamenčić u cipeli koji nas žulja, ali bez tog kamenčića nema ni kuće koju gradimo.

Bez Saturna nema čvrstine, stabilnosti, ravnoteže, upornosti, dugotrajnosti. Pa tako, najbolju memoriju imaju oni s dobrim aspektom Merkura i Saturna (konjunkcija, trigon, sekstil), emotivne veze i prijateljstva najduže traju onima s dobrim aspektom Venere i Saturna, dok oni sa dobrim aspektom Mjeseca i Saturna dugo ostaju vezani za jedno mjesto i imaju gotovo neraskidive veze s obitelji, i tako dalje.

Povezanost Marsa i Saturna dat će istrajnost, jačanje snage s godinama i čekanje na ostvarenje ciljeva, ali i njihovu sigurnu realizaciju. U natalnoj astrologiji, malefik (Saturn, Mars pa dalje Pluton, Uran, Neptun) smješten u poljima života (ugaona polja – I, IV, VII, X) ili u poljima sreće (V, IX, XI) donosi tugu, neostvarene želje, blokade i spoticanja u skladu sa svojom prirodom. Važno je pogledati kojim poljima vlada malefik, kako biste vidjeli odakle dolazi “udar sudbine”. Ako je malefična planeta retrogradna, njen utjecaj je još naglašeniji.

Također, tranzitni Saturn ovisno od kuće i znaka kojim se kreće, unosi frustraciju, osjećaj nesigurnosti, straha, skučenosti i obeshrabrenosti. Najkraće rečeno, tamo gdje Vam se nađe Saturn (bilo u natalu ili u tranzitu), tu možete očekivati šamar realnosti, koji će Vas natjerati da preispitate sve u vezi simbolike spomenutog polja. Ako je Saturn retrogradan, taj utjecaj je dupliran. Nakon prvog šamara, dolazi još jedan, po drugom obrazu.

Saturn je ušao u retrogradan hod u travnju ove godine i u svojih “slavnih” 140 dana kršio nas je, lomio, pritiskao i tražio da damo svoj maksimum, kako bismo nadišli prepreke u određenim područjima života. Oni s podznakom u Strijelcu su u protekla četiri mjeseca tapkali u mjestu i vršili introspekciju, analizirajući čitav svoj život. Oni s drugom kućom u znaku Strijelca su bili pod financijskom blokadom, koja polako jenjava.

Vrh treće kuće u Strijelcu, problemi u komunikaciji, sa susjedima, rođacima, i drugo. Strijelac na vrhu četvrte kuće, opća stagnacija u obitelji, i tako redom (5. kuća – emotivni život, djeca; 6. kuća – posao, zdravlje, kronična oboljenja; 7. kuća – partnerstvo bilo koje vrste; 8. kuća – porezi, dugovi, odloženi kirurški zahvati, nedostatak podrške drugih; 9. kuća – putovanja u inozemstvo, učenje, fakultet; 10. kuća – posao, pozicija; 11. kuća – prijateljstvo, želje, planovi, ciljevi; 12. kuća – tajni neprijatelji, psihofizičko stanje).

No, od 25. kolovoza stvari dolaze na naplatu, ali onakve kakve zaista jesu, bez preuveličavanja i uljepšavanja. Na kraju, ipak svi dobiju ono što zaslužuju, ali pojedini svejedno ostaju razočarani, jer su u samom startu očekivali previše.

A ako smo već spomenuli maštarenje i nerealna očekivanja, tu je negdje prste upleo Neptun. Tranzitni Neptun već neko vrijeme boravi u znaku Riba… ili je bolje da napišem, plovi znakom Riba – jer Ribe simboliziraju mora, oceane i sve velike vodene površine.

Ne, ipak je najbolje da napišem da se Neptun sanjareći izgubio u znaku Riba – jer Ribe pored pučine mora i oceana simboliziraju i pustinje, nepregledne tundre Sibira u kojima se tako lako izgubiti. Pa je tako Neptun u Ribama i izmaglica na pučini, ali i fatamorgana u pustinji.

Astronomski gledano, Neptun je osma po redu i četvrta po veličini planeta u Sunčevom sistemu. Za jedan puni krug oko Sunca, potrebno mu je nešto više od 160 godina. Neptun nije vidljiv golim okom, ali ako se poslužimo teleskopom vidjet ćemo tirkizno-zelenkastu planetu opasanu slabo vidljivim prstenovima. U astrologiji, Neptun se vezuje za izvanosjetilna  iskustva, transcendenciju, sanjarenje, idealizaciju… Neptun je svaki nestvaran događaj. Baš ono što Vam se učinilo, ali ne možete to dokazati, djelo je Neptuna. Neptun je i svaka bajka, a u kontaktu s Venerom eto i svih princeza čijim su nas dogodovštinama usrećivali ili plašili u djetinjstvu. U svakom slučaju, kroz te priče smo učili o životu.

Neptun nije ni mašta ni san (to je Mjesec), nije ni umjetnost (opet Venera), ali jest ono božansko nadahnuće, trenutak inspiracije, ta tanka linija koja odvaja običnu škrabotinu i umjetničko djelo. Neptun je taj koji inspirira i boji ovaj svet, dajući mu obrise nestvarnog i vanvremenskog. Neptun je i bijeg, magla, izmaglica, kava, čaj, nikotin, otrov, halucinacija … Neptun nije umjetnost sama po sebi (to je opet Venera), ali jest film, kao zamišljena priča prenesena u stvarnost. Neptun vlada iracionalnim i nevidljivim. To je slijepa vjera u nekog… ili u nešto. Ne, to nije religija, religijom vlada Jupiter.

Svaka prava posvećenost i najčistija zaljubljenost dolazi u pratnji Neptuna. Svaki“leptirić” koji osjetite, vođen je Neptunom. Kada ležite u najudobnijem krevetu, a zarobljeni ste između jave i sna, dok se prvi jutarnji zraci bore sa svjetlošću posljednjih noćnih čuvara, kada zaista “pomiješate note i piramide”, znajte da ste tad otkrili istinsku magiju Neptuna.” (iz teksta “Ljubav i drugi poroci”)

Neptun u Ribama je svoj na svome, te je “dušu dao” za maštu, snove i (ne)realne želje. I priznat ćete da i Vi, a i svi oko Vas, od 2011. godine i ulaska Neptuna u Ribe, žive na ivici realnog i mogućeg, u nekom vlastitom “matriksu”, u svom balončiću od sapunice, čiji zidovi su mnogo tanji nego što se čine.

S druge strane, uloga Saturna je da polako ide kroz zodijak i da raspršuje snove od sapunice. Ovih dana, u to se posebno uvjerila generacija s natalnim Neptunom u znaku Strijelca, odnosno svi rođeni u intervalima od 6. studenog 1970. do 19. siječnja 1984. godine i od 23. lipnja do 21. studenog 1984. godine.

Kada se Saturn približi natalnom Neptunu, on će srušiti trenutne ideale i nadanja, ali će nam s vremenom pomoći da izgradimo zdraviji pogled na svijet oko nas. Ovo je period građenja snova, nakon prolaznih razočaranja.

Na zdravstvenom planu, Neptun u Strijelcu (kad je aktiviran Saturnom) može donijeti pretjerivanje u porocima (nikotin, alkohol…), pogrešno liječenje ili trovanje tabletama, trombozu, kamenja u žučnoj kesi ili bubrezima, oštećenja jetre, i ostalo, naravno, u skladu s natalnim predispozicijama.

Tranzitni Saturn u drugoj polovini prosinca mijenja znak, te ulazi u Jarca, svoje sjedište. Za vrijeme boravka u znaku Strijelca, gradio je kvadrat sa već spomenutim Neptunom u Ribama. Od kraja 2014. godine pa do današnjih dana, razlikovati realno i nerealno, ostvarivo i neostvarivo javu i san, bilo je gotovo nemoguća misija. Ali, Saturnovim ulaskom u znak Jarca, Saturn i Neptun će se naći u harmoničnom odnosu, jer će graditi sekstil, svaki iz svog znaka.

Ovaj aspekt će donijeti novi pogled na realnost, koja nas okružuje, sa samo malim daškom ružičastog na naočalama kroz koje promatramo svakodnevicu, koja nije baš uvijek savršeno ružičasta. Dakle, svi vi koji mislite da su vam se snovi u nekom trenutku srušili (a posebno ako pripadate generaciji Neptuna u Strijelcu), strpite se još samo malo, jer na starim temeljima uvijek možete izgraditi nešto novo i bolje.

“Na početku, snovi se čine nemogućim, zatim nevjerojatnim, a zatim neizbježnim.”  (Christopher Reeve)

Miloš Tomić/astroportal

HIM LAMPA 2

AKCIJA! HIMALAJSKA LAMPA - Savršenstvo atmosfere

Prirodni ionizator, čisti zrak, diže energiju

Lampa od divnih, ružičasto-narančastih grumenja najčišće himalajske soli! Stvara predivnu atmosferu i mikroklimu koja je jednaka zraku uz planinski potok nakon proljetne oluje. Svaka je unikatan ručni rad, različitog izgleda ili nijansi boja. Unutrašnjost kristala soli obasjava žarulja i stvara predivno narančasto svjetlo. Poboljšava kvalitetu zraka, ionizira prostor, stabilizira i smanjuje utjecaj umjetnih frekvencija i neprirodnih elektromagnetskih valova iz elektronike. Proizvodi spektar svjetlosnih valova koji iscjeljuju i smiruju vaše tijelo i um.

Cijena: 150,00 kn 119,90 kn - Kupi ovdje

24 HIMALAJSKA LAMPA

HIMALAJSKA LAMPA - Savršenstvo atmosfere

Prirodni ionizator, čisti zrak, diže energiju

Lampa od divnih, ružičasto-narančastih grumenja najčišće himalajske soli! Stvara predivnu atmosferu i mikroklimu koja je jednaka zraku uz planinski potok nakon proljetne oluje. Svaka je unikatan ručni rad, različitog izgleda ili nijansi boja. Unutrašnjost kristala soli obasjava žarulja i stvara predivno narančasto svjetlo. Poboljšava kvalitetu zraka, ionizira prostor, stabilizira i smanjuje utjecaj umjetnih frekvencija i neprirodnih elektromagnetskih valova iz elektronike. Proizvodi spektar svjetlosnih valova koji iscjeljuju i smiruju vaše tijelo i um.

Cijena: 119,90 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 04.09.2017.
Slijedeća objavaŠto je zajedničko za sve arkanđele i anđele
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.