Na prvi pogled, “Vrijeme tišine” – meditacijska strategija za redukciju stresa koja se koristila u nekoliko osnovnih i srednjih škola San Francisca – nalikuje na nešto poput pjevanja OM-a iz 1960-tih. Dva puta dnevno, oglasuje se gong u učionici i glasni adolescenti, koji inače ne mogu sjediti mirno 10 sekundi, zatvaraju svoje oči i pokušavaju isprazniti svoje umove.

Prakticiranje meditacije zaslužuje ozbiljnu pažnju roditelja i političara. Impresivan niz studija pokazuje da integriranje meditacije u dnevnu rutinu škole može značajno unaprijediti život učenika. Da direktor škole San Francisca Richard Carranza ima slobodne ruke, Vrijeme tišine moglo bi se proširiti po cijelom gradu.
Čišćenje uznemirenih umova

Ono što se dogodilo u toj srednjoj školi (Visitacion Valley Middle School), koja je 2007 postala prva javna škola koja je primjenila program, pokazuje zašto je direktor tako entuzijastičan. U tom susjedstvu pucnjava pištoljima je uobičajena kao pjev ptica – bilo je zabilježeno devet pucnjava prošli mjesec – i većina učenika poznaje nekog tko je bio upucan ili je pucao. Ubojice su toliko česte da škola zapošljava savjetnika za nesretne slučajeve na puno radno vrijeme.

Prošlih godina, ti su učenici jako izvan kontrole, često se boreći na hodnicima, crtajući grafite na zidovima i psujući svoje nastavnike. Odsutnosti učenika su najveće među gradskim srednjim školama i tako je sa suspenzijama. Neki učitelji su se rutinski prijavljivali bolesnima.

Neiznenađujuće, akademije su patile. Škola je pokušavala sve, od savjetovanja i podrške do izvanškolske nastave i sporta, ali sa razočaravajuće malim efektima.

Sada ti učenici bolje prolaze školske godine. U prvoj godini Vremena tišine, broj suspenzija pao je za 45 posto. Kroz četiri godine, broj suspenzija je bio među najmanjima u gradu. Stopa dnevnih pojavljivanja učenika narasla je na 98 posto, mnogo iznad gradskog prosjeka. Ocjene su porasle značajno.

Oko 20 posto maturanata odlazi u srednju školu Lowell – prije Vremena tišine, upasti u tu elitnu školu bila je rijetkost.  Izuzetno, u godišnjem izvještaju Zdrave djece Kalifornije, ovi osnovnoškolarci imali su izmjeren najviši nivo sreće u San Franciscu.

Slično pozitivni su izvještaji u ostalim tri školama koje su prihvatile Vrijeme tišine. U srednjoj školi Burton, na primjer, učenici koji su u programu značajno pokazuju niži stres i depresiju,i veće samopouzdanje, nego učenici koji nisu polaznici programa. Sa nižom  razinom stresa, značajno se unaprijedilo postignuće, djelomično među učenicima kojima je išlo najlošije u školi. Ocjene su dramatično porasle u usporedbi s onima koji nisu bili u programu.

Manje stresa, više strasti

Na kalifornijskom testu postignuća, duplo više učenika je postalo bolje u engleskom u školama Vremena tišine, u usporedbi s učenicima u sličnim školama u kojima taj program ne postoji, a jaz je čak veći u matematici. Nastavnici izvještavaju da su učenici manje emocionalno iscrpljeni i da su gipkiji, prilagodljiviji.

Istraživanje pokazuje velke efekte na “izvođenje” učenika, kaže direktor Carranza.

“Naši novi standardi odgovornosti, koje razvijamo u suradnji s drugim kalifornijskim kvartovima, ističu važnost socijalno-emocionalnih faktora u unaprijeđivanju života djece, ne samo akademski. Tu može Vrijeme tišine imati glavni utjecaj i želim vidjeti da se širi mnogo dalje od šake škola.”

Dok Vrijeme tišine nije konačno riješenje za slomljeni edukacijski sustav, ono čini ključnu razliku za mnoge učenike koji bi inače postali otpadnici. To je dovoljan razlog da se meditaciju učini glavnim predmetom u školi,  ne samo u San Franciscu.

dijete-meditira-1

Preuzeto sa: peacefulwarriors.net
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 23.09.2015.
Slijedeća objavaPočela vladavina Vage: Ogromne mogućnosti, teški izbori!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.