Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

U vrlo zanimljivoj knjizi pod naslovom “The places that scare you (Mjesta od kojih strahujemo)” autorice Peme Chödron, budističke redovnice, autorica opisuje tri vrste BIJEGA našeg Ega od emocija koje nam uzrokuju bol, nezadovoljstvo ili bilo koju vrstu neravnoteže koja nas može zadesiti u životu.

I umjesto da, kako ona kaže, toj neravnoteži pristupimo s ljubavlju i nježnošću i da ih sagledamo kako bismo ih riješili, mi bježimo u našu iluziju sigurnosti time još više učvršćujući naše strahove.

Te strategije Ega nazivaju se Gospodari materijalnog (Lords of Materialism).

Piše: Natalija Pavlaković
Preuzeto s bloga: sretniljudi.bloger.index.hr

Prva gospodar naziva se gospodarom FORME. On predstavlja vanjske utjecaje kojima se priklanjamo kako ne bismo izgubili tlo pod nogama. Kako bismo ga prepoznali, potrebno je uvidjeti njegove načine bijega.

Možemo se upitati što činimo kada se osjećamo anksioznima ili depresivnim, kada se dosađujemo ili se osjećamo usamljenima? Je li «shopping terapija» metoda nošenja sa situacijom?

Ili se okrećemo hrani ili alkoholu? Želimo li se oraspoložiti drogom, sexom ili nekom drugom vrstom avanture? Težimo li bijegu u prirodu ili se zabijemo u neku knjigu? Punimo li prazninu telefonskim pozivima, surfanjem po internetu ili satima gledamo TV?

Neke od tih metoda su opasne, neke smiješne, a neke i beningne. No međutim svaka od njih predstavlja bijeg od nesigurnosti. Kada postanemo ovisni o gospodaru forme, kreiramo samo još više patnje.

I bez obzira na koji način smo uhvaćeni, naša uobičajena reakcija je da ne želimo znati što nam se događa. Nije nam prirodno da istražimo strategije Ega. Mnogi od nas slijepo posežu za nečim što je poznato a što povezujemo s osjećajem olakšanja i onda se čudimo zbog čega smo i dalje nezadovoljni.

Radikalni pristup je obratiti pažnju na to što činimo. Bez osuđivanja samih sebe, pomalo se vježbamo u spoznaji što nam se dešava i što nam je činiti. S vremenom odlučujemo da ćemo se prestati povrjeđivati i odbacujemo stari obrazac.

Drugi gospodar materijalnog naziva se gospodarom GOVORA. Ovaj gospodar predstavlja način na koji koristimo naša uvjerenja koja nam stvaraju iluziju sigurnosti o prirodi realnosti. « Politička korektnost« je dobar primjer kako taj gospodar djeluje.

Kada vjerujemo u ispravnost naših stajališta, možemo postati vrlo uskogrudni i puni predrasuda prema pogreškama drugih ljudi.

Na primjer, možemo se zapitati kako reagiramo kada netko izazove naša uvjerenja? Ili kako reagiramo kada se netko ne slaže s našim stajalištem o homoseksualnosti ili ženskim pravima ili zaštiti okoliša?

Što se događa kada netko izazove moja stajališta o pušenju i alkoholizmu? Što činim kada netko ne dijeli moja vjerska uvjerenja? Osuđujemo li ljude koji život vide drugačije? Zatvaramo li naše srce i um pred onima koji ne vjeruju u karmu?

Problem nije u tome u što vjerujemo nego kako koristimo ta uvjerenja da bismo imali sigurno tlo pod nogama, kako ih koristimo da bismo se osjećali bitno a druge smatrali da su u krivu, kako ih koristimo da bismo pobjegli od nesigurnosti koju osjećamo u nama.

Biti uhvaćen u zamku gospodara govora započinje s uvjerenjem o tome što smatramo da je sveopća istina.

Kada se uhvatimo da svoju istinu želimo nametnuti nekome drugome, trebali bismo shvatiti da smo samo podigli nove zidove i barijere koji neće pomoći da učinimo potrebnu promjenu u nama samima.

Treći gospodar jest gospodar UMA i on koristi najsuptilnije i najprivlačnije strategije od svih prije navedenih. On stupa na scenu kada svoje emocije nastojimo izbjeći tražeći specijalna stanja uma. Možemo koristiti drogu, sport, zaljubljivanje, duhovnu praksu. Postoji mnogo načina da bismo postigli viša stanja uma.

Ta specijalna stanja mogu postati ovisnička. Na primjer, novi učenici meditacija često očekuju da će se treniranjem meditacije uzdići iznad boli običnog života. Za njih spoznaja da je važno dotaknuti dno i osjetiti bol isto tako važno kao i doživjeti ushićenje, veliko razočarenje.

Često smo svjedoci ljudi koji kao Don Juan trče iz jedne veze u drugu onoga trenutka kada osjete da se počinje gubiti onaj početni čar zaljubljenosti i uvijek su u potrazi za novim osjećajem.

I bez obzira što nam meditativna stanja mogu pokazati istinu i informirati nas o tome zbog čega ih uopće treniramo, ona u biti nisu važna ukoliko ih ne primijenimo i ne integriramo u bioritam našega života. Bitno je vjerovati našim iskustvima ali moramo naučiti primijeniti ih i živjeti s našim susjedima, obitelji, prijateljima.

Onoga trenutka kada shvatimo gdje nas naš Ego vodi i koji od ova tri gospodara dominira našim životom ( a možda i sva tri ), postoji mogućnost da se otvorimo i sagledamo mogućnosti rasta našeg života. Tada počinjemo sagledavati sva čudesa života i ne zatvaramo se u našu čahuru iluzije.

Posjetite i web stranicu autorice ovog teksta sretniljudi.com.

Prethodna objava36 najsretnijih životinja na svijetu će vam uljepšati dan!
Slijedeća objavaNarukvica Nestašni oblaci – Žad i Ahat
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.