Svečanosti kojima se obilježava kraj majanskog kalendarskog ciklusa nakon 5200 godina, koji mnogi tumače kao proročanstvo o kraju svijeta, počele su u subotu navečer na meksičkome poluotoku Yucatanu.

divider-1

Svečanosti koje bi vrhunac trebale dosegnuti 21. prosinca, počele su prinošenjem darova Ixchel, majanskoj božici majčinstva i ljubavi, u spilji blizu sela Noc-Aca pokraj Meride, glavnoga grada istočne meksičke države Yucatana. Mjesno stanovništvo božici Ixchel među ostalim donosi žito, što je simbol plodnosti u majanskoj religiji.

Početak nove majanske ere, 21. prosinca, slavi se posvuda na jugu Meksika i u još četiri države pod utjecajam majanske kulture – u Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu.

Taj datum predstavlja kraj razdoblja dugog više od 5000 godina prema majanskom kalendaru koji je počeo 3114. godine prije Krista. I dok većina sudjeluje u svečanosti proslave kraja majanskog ciklusa, ostali očekuju najgore – kraj svijeta. Takvim su očekivanjima dijelom pridonijeli filmovi katastrofe, među kojima i onaj pod nazivom “2012.” Nijemca Rolanda Emmericha, kao i knjige poput “Proročanstva Maja” američkog autora znanstvene fantastike Stevea Altena.

Stručnjaci za kulturu Maja s prezirom odbacuju takva predviđanja. Za njih je 21.12.2012. tek kalendarski prijelaz iz jednoga doba u drugo. Francuski arheolog i stručnjak za majansku kulturu Jean-Michel Hoppan tvrdi da 21. prosinca 2012. obilježava završetak velikog ciklusa. Datum koji potiče maštu i nagađanja pronađen je ugraviran na jednome stećku koji se čuva na arheološkom nalazištu Mucuspani u El Tortugueru na jugu Meksika.

dnevno.hr

Prethodna objavaOdgajatelji grljenje djece naplaćivali 70-ak kuna
Slijedeća objavaNikola Đurđević
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here