pixabay.com

Kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine – pomračenje Mjeseca i veliki, “crveni” Mjesec zajedno na nebu …

Pojava četiri crvena Mjeseca u kratkom periodu naziva se tetrada. Posjetimo, prva eklipsa se dogodila 15. travnja 2014., druga 8. listopada 2014., treća 8. travnja 2015. i predstojeća će se dogoditi u noći 28. rujna 2015. Tetrada je iznimno rijetka pojava, prema NASA-i dogodila se svega tri puta u zadnjih 500 godina i dogodit će se sada.

Krvavi Mjesec

Pred očima promatrača Mjesec će nestati, pošto na njega više ne padaju zrake sunca i ponovo će se pojaviti obojen u crveno, zbog čega se još i zove “Crveni Mjesec”. Mjesec će u ponedjeljak biti najbliži zemlji i izgledat će posebno sjajan i velik na nebu, izgledat će također oko 14 posto veći i 30 posto sjajniji, rekao je Sam Lindsay iz Londonskog kraljevskog društva astronoma.

Lunarne eklipse ili Mjesečeva pomrčina događaju se dakle kada se poravnaju Sunce, Zemlja i Mjesec na način da Zemljina sjena pada i prekriva Mjesec, odnosno pomrači ga. Krvavi Mjesec crvenu boju duguje prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu, a isto se zbiva i pri zalasku Sunca koje se crveni baš kao Mjesec za vrijeme pomrčine.

Kada i kako gledati?

Potpuna pomrčina Mjeseca zajedno s takozvanim Supermjesecom spektakl je koji se očekuje u nedjelju navečer ili rano u ponedjeljak, ovisno o tome gdje se tko nalazi na planeti što je kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine, priopćila je američka svemirska agencija NASA, piše Tanjug, a prenosi Stil.

Takozvani Supermjesec događa se kada se pun Mjesec ili mlad Mjesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mjesec će izgledati veći i sjajniji nego obično. Potpuno pomračenje Mjeseca trajat će više od sata i bit će vidljivo, ako vremenske prilike dozvole, iz Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Afrike i zapadne Azije.

Astronomi pozivaju ljude koji gledaju u zvijezde da jednostavno upere pogled na istok.

Naša regija spada u područje 75% vidljivosti događaja, što znači da nećemo biti u mogućnosti ispratiti samo zadnju fazu – završetak pomrčine u polusjeni, što i nije neka šteta jer će se vidjeti svi zanimljivi dijelovi.

U Europi će se Mjesec, Zemlja i Sunce poredati jedan iza drugog negdje prije zore u ponedjeljak, od 04:11 do 05:23 sati po srednjoeuropskom vremenu.
“Imat ćemo totalno pomračenje jer će cijeli Mjesec biti prekriven sjenom Zemlje”, rekao je Pascale Decama, astronom Pariškog Opservatorija.

“Za razliku od pomrčine Sunca, pomračenje Mjeseca nije opasno za oči i promatrači mogu slobodno koristiti dalekozore, teleskope, i druge instrumente”, rekao je Lindsay. “To je spektakl za sve i besplatan je. Dovoljno je da gurnete glavu kroz prozor”, rekao je Pascale Decama.

Opservatoriji će otvoriti svoje teleskope za javnost, mada nisu potrebni uređaji za uvećavanje da bi se vidjelo ovo pomračenje, ukazuju stručnjaci i dodaju da će ono biti lako vidljivo golim okom.

Američka svemirska agencija NASA će imati izravan internet prijenos cijelog pomrčine preko interneta, što je opcija koju mogu iskoristiti oni kojima oblaci zaklone pogled.

Proročanstva

Opće je poznato da se ova pojava u narodu naziva “krvavi Mjesec”, te se od davnina simbolički veže za negativne događaje, kao što su ratovi, katastrofe i slično. Ovih dana internetom kruže čak i biblijski citati o smaku svijeta u kojima se spominje eklipsa… Međutim, sa znanstvene strane, to je događaj koji se u 20. stoljeću dogodio dva puta, čovječanstvo je još tu i bit će i nakon ove. Ne dajte se zabrinjavati nego uživajte u spektaklu kojeg neće biti još jako dugo vremena.

Pojedini kršćani vjeruju da je pojava četiri Krvava Mjeseca povezana s biblijskim proročanstvom o smaku svijeta, te strahuju da je pred nama početak kraja, odnosno apokalipse. Opravdanje za svoj strah pronalaze u pisanim riječima u Otkrivenju 6:12:

‘I vidjeh kad otvori šesti pečat, i gle, zatrese se zemlja vrlo, i Sunce posta crno kao vreća od kostrijeti, i Mjesec posta kao krv’.

Novoj internetskoj groznici značajan obol dao je 2013. američki pastor John Hagee svojom knjigom ‘Četiri krvava Mjeseca: Nešto će se promijeniti’.

‘NASA je potvrdila da su se tetrade dogodile samo tri puta u više od 500 godina te da će se sada dogoditi’, rekao je Hagee.

Tijekom prve tetrade nakon srednjeg vijeka 1493. španjolska je inkvizicija protjerala Židove. Druga se podudarila s uspostavom Izraela 1949. Treća se dogodila 1967. točno u vrijeme šestodnevnog arapsko-izraelskog rata, tvrdi Hagee.

Hagee smatra da je posebno znakovito to što će se pomrčine dogoditi (dogodile su se) na židovske blagdane – prva na židovski blagdan Pashu 15. travnja prošle godine, a potom druga na blagdan sjenica Sukot 8. listopada 2014. Treća je bila u subotu, 4.4., a četvrta će uslijediti sada – 28. rujna 2015.

Astrološki utjecaj Crvenog Mjeseca

Generalno

Ovakav Mjesec i njegove faze ukazuju na razdoblje teškoća, ali ne i na buduću apokalipsu. Da je astrološkom učenju glavni zadatak da njeguje fatalistički pogled na postojanje, odavno bismo nestali. Naprotiv, glavni zadatak ovog učenja jeste da upozori i osvijesti ljudski um na to da nije sam i nije apsolutni gospodar kako svoje, tako ni tuđe sudbine i da upravo onima koji to ne shvaćaju slijedi kazna.

Naime, mi jesmo kreatori našeg puta, ali samo do one granice koja ne ugrožava svijet i ljude oko nas. Pošto je u pitanju vještina kojoj tijekom cijelog života stremimo, jasno je da ćemo tijekom života biti izloženi i događajima za koje, naizgled, mislimo da nisu u našoj moći, a od kojih želimo da se ogradimo i izbjegnemo odgovornost.

Ako bismo gledali na Mjesec s neke druge planete, on bi uvijek bio pun. Faze koje mi vidimo i koje pratimo mijenjaju se samo zbog naše, geocentrične lokacije. Gledajući iz astrološkog kuta, Mjesec predstavlja ženski princip, noć, misao, sjećanje i emociju u izvornom obliku. Dakle, ne emocija koju prepoznajemo kao ljubav između dva ljudska bića, već svaku emociju, na prvom mjestu osjećaj koji gajimo prema samom sebi.

Iako njegove faze, koje mi sa Zemlje vidimo, utječu na naše ponašanje, njegov utjecaj je uvijek isti, baš kao i njegovo postojanje, čak i onda kada je nama nevidljiv. To znači da je Mjesec (emocija) uvijek prisutan, samo je razlika u tome koliko smo sposobni da ga uvidimo, osvijestimo i osjetimo, čak i onda kada je u potpunom pomračenju.

Na osobnoj razini

Na osobnoj razini, pomrčina Mjeseca donosi pad raspoloženja, emotivnu razdražljivost, pad forme i stagnaciju. Najjače djelovanje ovog fenomena osjetiti će upravo žitelji dijelova svijeta iz kojeg je pomrčina najviše vidljiva. Ipak, uz njih, promjene mogu osjetiti svi.

Razdoblje koje nam slijedi donosi opasnosti i teškoće za ženski princip, a u to, ne smije se zaboraviti, spadaju i djeca, obitelj, kućanstvo i sve ono što u nama budi osjećaj sigurnosti i topline. Na svjetovnoj razini, Mjesec predstavlja široke narodne mase, pa Krvavi Mjesec upozorava i na opasnost stradanja nekih naroda. Astrološki bi bilo korektno reći i to da je ovo, bez obzira na pokušaj blagog pristupa ovom fenomenu, ipak period u kome, ako dođe do ratnih sukoba, posljedice mogu biti nesagledive.

S obzirom na to da je poznato da velike svjetske sile nisu gluhe na mišljenje astrologa, nadajmo se da će se, u narednom razdoblju, u njihovom bliskom okruženju naći neki vrsni poznavatelj ove drevne znanosti, koji nije nacionalno strastven i koji ih može upozoriti na opasne znakove koje nam nebo šalje.

Živimo u važnom povijesnom razdoblju kada se nedostaci i neuspjesi jasnije vide i kada svijest naroda prepoznaje korisno i štetno za daljnju budućnost.

Stari astrolozi, naročito arapska srednjovjekovna škola, savjetovali su da se za vrijeme pomrčine treba suzdržati od svađe, konflikta i sukoba, jer može dovesti do većih posljedica, nego inače. Također, ne treba ni počinjati ljubav, ili brak, kao ni važan posao.

Primijećen je i utjecaj na zdravlje ljudi, pa tako se može osjetiti pogoršanje kroničnih tegoba kardiovaskularnog karaktera, kao i kod uznemirenih i nervoznih ljudi sklonih nesanici i nemiru. Trudnice su u simbolici Mjeseca, pa je potrebno da se čuvaju i odmaraju toga dana, jer su mogući lažni trudovi i raniji porođaj.

Ne treba razmišljati o ovoj pojavi kao o nečemu strašnom i fatalnom. To je samo prirodni fenomen koji samo potvrđuje preciznost ciklusa u prirodi i njihovu povezanost sa životima ljudi.

Oprez: Napetost, nemir, uzburkane emocije

Promjene koje dolaze donijeti će veliko uzbuđenje ili napetost. U početku sve može biti naglo, neočekivano, ali moguće je da ćete osjetiti i neku snažnu intuiciju koja će vam pomoći da osjetite kako postupati.

Mnogi od nas osjetit će već u danima pred pomračenje: razdražljivost, napetost, nemir ili nervozu. Kod nekih će biti i depresivnosti, kod drugih će se javiti pojačani osjećaj potrebe za pravdom i iskrenošću ili povećana borbenost prema drugima.

Nastojte ne reagirati nepromišljeno, naglo, brzopleto, jer to može donijeti probleme i to prije svega u odnosima s drugima. Nastojte biti što možete više taktični, umjereni, uravnoteženi, koliko god to možete.

Budite spremni na iznenađenja ili situacije koje donese osjećaj neizvjesnosti, ili napetosti.

Svejedno u što ulažete energiju, važno je da nastojite negativnu energiju ne usmjeriti prema drugima.

Idealno bi bilo da nastojite pomiriti različitosti kako u sebi, tako i u odnosima s drugima, da biste smanjili napetost. Nastojte energiju, koje ima više u dane prije Pomrčine, već dan, dva više trošiti, biti aktivniji i prije svega završavati nešto što ste radili prethodna dva tjedna.

Da ne bi došlo do zdravstvenih problema, posebno glavobolja, psihičkih poteškoća, problema kod uroloških ili kožnih oboljenja, pijte nešto manje tekućine i jedite toplu hranu, najbolje mahunarke. Manje koristiti voće i slatkiše. Na taj način ćete spriječiti nakupljanje tekućine u organizmu, koje mogu dovesti do otoka i usporavanja rada pojedinih organa, posebno bubrega.

Zahtjevi drugih mogu biti pojačani. Što više taktičnosti pokažete i umjerenosti te uravnotežnosti, to ćete uspjeti lakše prebroditi ove izazovne aspekte, koji lako mogu dovesti do naboja, a ponekad, do totalne promjene ili do prekida u partnerskim odnosima.

Osjećaj emotivnog bola ili povrijeđenosti bit će prisutni kod nekih osoba. To može dovesti da se nešto promijeni, ili odbaci, ili završi kako bi nakon toga bilo lakše. Ovo e snepovoljno može odnositi na financijsku situaciju kod nekih, dovesti do nekih gubitaka, zato izbjegavajte i velike troškove ili ulaganja.

Ni u danima nakon pomrčine neće biti mira u emotivnim odnosima, a posebno partnerskim. Napetost i suprotne želje mogu nepovoljno djelovati na sve vrste odnosa.

Dakle, ova pojava sa sobom nosi ogromnu količinu energije i zato morate biti u mirnom stanju.

Izvori:

stil.kurir.rs

lovesensa.rs

space.com

vesti-online.com

lisa.rs

sibenskiportal.hr

eznanost.com

Prethodna objavaStarac i Mora
Slijedeća objavaLakoća postojanja vas zove: 20 stvari od kojih pametan odustaje
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.