‘Prijatelji životinja’ priopćili su da pozdravljaju odredbe novog Kaznenog zakona koji je stupio na snagu s prvim danom 2013. godine, a kojim postaju strože zatvorske kazne za mučenje i ubijanje životinja, a zlostavljana životinja oduzima se zlostavljaču.

Izvor: index.hr

Novost je da je Ministarstvo pravosuđa prihvatilo prijedlog udruge Prijatelji životinja da se Zakonom ne sankcionira samo teško mučenje životinja, kao što je bilo u tadašnjem Zakonu, već i njihovo usmrćivanje.

Prijatelji životinja poručuju da su česte situacije u kojima su životinje ubijene na mučan i bolan način, a da prethodno nisu bile teško zlostavljane niti se netko na njima iživljavao, zbog čega je takve slučajeve bilo teško sankcionirati temeljem Kaznenog zakona.

Za mučenje životinja do dvije godine zatvora

Novost je i odredba da se zlostavljana životinja oduzima zlostavljaču. Također, novi zakon ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna, već umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora, člankom 205. propisuje da ‘Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.’

Kazna za mučenje (i ubijanje) životinja iz koristoljublja povećana je s kazne zatvora do jedne godine na kaznu do dvije godine, dok je kazna zatvora do tri mjeseca za onog tko ‘iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme’ povećana na kaznu zatvora do šest mjeseci.

Iz udruge Prijatelji životinja naglašavaju kako nove odredbe omogućavaju puno učinkovitiju zaštitu životinja i sankcioniranje zlostavljača te da se može očekivati da će izricanje zatvorskih kazni utjecati i preventivno na smanjenje broja slučajeva iživljavanja nad životinjama te su pozvali građane da policiji, državnom odvjetništvu i veterinarskoj inspekciji prijavljuju zlostavljanje i ubijanje životinja.

Izvor: index.hr

Prethodna objavaZašto je Bhagavad-Gita izgovorena na bojištu?
Slijedeća objavaŠest okusa – šest načela koja utječu na naš život i zdravlje
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.