Kreatori tzv. pozitivne psihologije kažu kako na našu sreću utjecaj od 60 posto ima genetika i nasljeđe te okolina, a 40 posto ovisi o nama samima. Ako uzmemo u obzir da u određenom postotku možemo utjecati na svoju okolinu, onda dolazimo do toga da ipak možemo na mnogo toga utjecati kada se radi o našem doživljaju sreće.

Dakle, sreća doista jest u našim rukama. Nemojmo se zamarati nekim vanjskim okolnostima na koje ne možemo utjecati i koje nam s vremena na vrijeme mogu pokvariti dan. Radije se fokusirajmo na sebe i na one sitne navike koje njegujemo i koje nam mogu stalno krasti taj dragocjeni osjećaj sreće.
1. Uspoređujete se s ostalima

Uspoređivanje kao da je postalo nacionalni sport, a sve je mnogo lakše otkad su baš svi na društvenim mrežama. No, još se Roosevelt rekao: ‘Uspoređivanje je kradljivac veselja’. Bez obzira, uspoređujemo li se s nekim zbog izgleda, odjeće, posla, ljubavi… nema smisla, jer svi smo jedinka za sebe. Umjesto usporedbe mnogo je bolje podsjetiti se na one stvari u kojima smo dobri.

2. Radite posao koji ne volite

Neka istraživanja kažu da je oko 75 posto ljudi nezadovoljno svojim poslom. Dakako, vrijeme je krize i posao se ne odbacuje, ali raditi čitav život posao kojeg ne volite doista je nešto što može biti pogubno za vaše zdravlje. Ako svakog dana idete na posao s grčem u želucu, možda je vrijeme da konačno započnete neki svoj business o kojem sanjate već godinama.

3. Dopuštate brizi da vas kontrolira

Mnogi se ne mogu pomaknuti od brige. Ona je nešto što nas uvlači u začarani krug iz kojeg nema izlaska. Ipak, što je najgore, većina naših briga nikada se ne ostvari. Briga je poput stolice na ljuljanje – stalno ste u pokretu, a nikamo ne stignete. Briga je obično vezana za iskustva iz prošlosti koja ne možemo otpustiti, no zapravo je bezrazložna i naštećuje nam.

4. Mislite da ispunjavanje užitaka donosi sreću

To je kao ono kada djetetu date novu igračku, ono se igra dva sata, a potom je šutne i želi novu. Kada u životu stalno ispunjavamo neke užitke bez da ih procesuiramo te se radi uglavnom o materijalnim užicima, uvijek će nas pratiti osjećaj praznine.

5. Sve misli uzimate previše ozbiljno

Sasvim je normalno da nam misli lutaju, da dolaze nepozvane. Međutim, ako ih baš sve uzimamo jako ozbiljno, napravit ćemo si pakao od života. Previše analize nikome nije donijelo ništa dobro.

6. Zanemarujete ono što volite

Ako stalno zanemarujemo ono što volimo, izgubit ćemo kontakt sa samim sobom, sa srži svoga bića. Ako ne možete raditi ono što volite, neka vam to onda barem bude hobi. Baveći se onim što radimo, sljubljujemo se sa svojim višim ja i svojom intuicijom i svrhom.

7. Stalno odlažete

Postoje stvari koje nam nisu mile ni drage, koje bismo trebali obaviti, ali ih stalno odgađamo jer nam se ne da i jer nam ne donose neku posebnu radost. Međutim, pokazalo se da stalno odlaganje zadataka donosi veliki osjećaj nezadovoljstva.

Izvor: vitfitlab.com
Prethodna objavaPas
Slijedeća objavaŠto su uroci?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.