Od prosinca 2012. godine Habitable Exoplanets Catalog navodi sedam planeta koji imaju najbolje šanse za život izvan našeg Sunčevog sustava. Nisu svi od tih planeta potvrđeni i puno je još toga za naučiti o njihovom okruženju, ali katalog daje astrobiolozima vrlo dobar početak kada govorimo o životu izvan Zemlje.

Evo sedam planeta za koje ‘University of Puerto Rico at Arecibo’ tvrdi da su najveći kandidati za domaćinstvo izvanzemaljskom životu:

– Gliese 581g

Ovaj kontroverzni planet otkriven je 2010. godine, a potvrđen je s nekoliko poteškoća. Međutim, University of Puerto Rico at Arecibo tvrdi kako je Gliese 581g top kandidat za izvanzemaljski život. Ovaj stjenoviti svijet udaljen je otprilike 20 svjetlosnih godina od našeg Sunca i veličine je otprilike dvije ili tri Zemlje. Kruži oko svoje matične zvijezde Gliese 581 otprilike svakih 30 dana u zviježđu Vage.

– Gliese 667Cc

Još jedna ‘Super-Zemlja’ nalazi se relativno blizu našeg planeta, tj. otprilike 22 svjetlosne godine daleko u zviježđu Škorpiona. Planet je barem 4,5 puta veći od Zemlje, a orbitiranje oko svoje matične zvijezde traje mu 28 dana. GJ 667C (matična zvijezda) zapravo je dio tro-zvjezdanog sustava patuljaste M klase koja je ‘teška’ oko trećine mase zemljinog Sunca.

– Kepler-22b

Kepler-22b je 2,4 puta veći od Zemlje, no kruži oko zvijezde koja je veličinom i temperaturom vrlo slična našem Suncu. Planet ima površinu temperature 22 stupnja celzijusa, a njegov zvjezdani sustav je oko 600 milijuna svjetlosnih godina udaljen od našeg Sunca, u zviježđu Cygnus.

– HD 40307g

HD 40307g udobno kruži unutar nastanjive zone svoje matične zvijezde. Nalazi se oko 42 svjetlosne godine od Zemlje u zviježđu Pictor. Kruži oko matične zvijezde oko 90 milijuna km daleko, što je nešto više od polovice udaljenosti Zemlje od Sunca.

– HD 85512b

Ovaj planet je otprilike 3,6 puta veći od Zemlje, a živi oko 35 svjetlosnih daleko od zemljinog Sunca u zviježđu Vela. Istraživači još uvijek svim naporima pokušavaju otkriti ima li na njegovoj površini vode.

– Gliese 163c

Masa ovaj planet stavlja u sivu zonu. Sedam je puta veća od mase Zemlje što taj planet čini vrlo velikim stjenovitim planetom ili patuljastim plinovitim divom. Gliese 163c kruži oko svoje zvijezde svakih 26 dana, na udaljenosti od otprilike 50 svjetlosnih godina od Zemlje. Njegova matična zvijezda je u zviježđu Dorado.

– Gliese 581d

Barem jedna studija pretpostavlja kako Gliese 581d ima debelu atmosferu punu ugljičnog dioksida. Otprilike sedam puta je masivniji od Zemlje, orbitira oko zvijezde crvenog patuljka i sestrinski je planet također potencijalno useljivom Gliese 581g. Od našeg sunca udaljen je svega 20 svjetlosnih godina.

 

dnevno.hr

Prethodna objavaAustralska premijerka Julia Gillard – ‘Maje su imale pravo…’
Slijedeća objavaNevjerojatna optička iluzija
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here