Foto: unsplash.com

52
U redu, vjerojatno ću sad ovdje malo „zaljuljati čamac“. Ovo bi vas moglo razljutiti i možda ćete me nazvati sebičnom, ali ipak, kažem vam da bez obzira na to koliko je duboko uvjerenje ugrađeno u sustav vašeg roditeljskog uvjerenja – vaša djeca nikada ne bi smjela doći na prvo mjesto u vašem životu.

Besane noći, dugi radni sati, društvene odgovornosti i sve između toga dovode većinu roditelja do trajnog stanja iscrpljenosti i preopterećenosti. (Ako ste vi ne samo roditelj, već i vrlo osjetljiva osoba, to preopterećuje cijeli vaš sustav.)

Razmislite samo o broju brakova koji završavaju s “rastali smo se” ili “jednostavno ne znam tko sam ja više”.

39

Obično su to parovi … s djecom!

Žene se bore s ovim konceptom češće od muškaraca, jer su žene podignute kako bi se brinule o drugima, obitelj je na prvom mjestu (kao i svi ostali) i uvijek moraš biti tamo za njih. I često, želite biti tamo za sve one koji volite.

Kada se vaše dijete rodi, gledate to sitno lice i zavjetujete se da ćete se uvijek se brinuti o njemu. Nitko nikada neće ga ograničiti ili mu naštetiti. Čak ni vi. Jesam li u pravu?

Tu je i vaš partner koji gleda sa strane. Sada biologija i društvo nastupaju. On će uskoro početi raditi nakon rođenja ovog djeteta, a povezivanje i upoznavanje potreba djeteta obično ostaje majci, piše Your tango.

Muškarci ne doje, itd. Tako da mama obično “zna najbolje”, a zbog toga i čini najviše.

I tako počinje roditeljsko putovanje na kojem počinjete zaboravljati da ste prvo bili muž i žena prije nego što ste postali roditelji. Bili ste ljubavnici i prijatelji. Bili ste unikatni pojedinci sa svojom osobnošću, interesima i snovima.

Zato sam ovdje da vam kažem da vaša djeca nikad ne bi trebala doći na prvo mjesto.

Trebali bi vi biti na prvom mjestu.

Vaše potrebe, vaši snovi i vaš odnos trebali bi biti na prvom mjestu jer evo o čemu se radi: jednog dana, možda ne uskoro, ali negdje u budućnosti, vaša će vas djeca ostaviti.

75Ona će otići u svijet kako bi stvorili svoje živote i slijedili svoje snove.

A ako ste učinili dobar posao i stavljali sebe na prvo mjesto, vodili ste primjerom. Pokazali ste im kako živjeti u potpunosti, griješiti i rasti u ono što zaista jeste.

Ono što jeste mnogo je više od roditelja.

Ne želite završiti tako što ćete zamjerati svojoj djeci za sve stvari koje niste učinili u vašem životu. Morate ići i raditi te stvari, učiniti se ponosnim i učiniti njih ponosnima.

Kroz roditeljske godine stavite sebe na prvo mjesto i njegujte zdrav odnos s partnerom (jer opet, vaša djeca će vas ostaviti). Ako su djeca jedini vezujući čimbenik u vašem braku ili odnosu i odjednom ona nestanu … što onda?

Kako ćete se staviti na prvo mjesto kada vas zahtjevi roditeljskog pritiska stavljaju na posljednje mjesto? Prvo, postanite sebi prioritet bez krivnje (sretna osoba je bolji roditelj).

Evo šest načina na koja ćete staviti sebe na prvo mjesto (i vaš brak) dok još uvijek podižete sretnu, uspješnu djecu:

39

1. Budite iskreni prema sebi i svom partneru

Bez ružnih komentara ili zamjerki, molim vas. Imajte iskrenu i duboku komunikaciju sa sobom i svojim partnerom o onome što vam treba i što želite u svom životu.

To osigurava da ostanete na istoj stazi. Ne ostavljajte ga da nagađa ili da vam čita misli. To ne funkcionira!

2. Stvorite sustav podrške

Često se kaže: “Potrebno je selo!” Ali tužan dio modernog društva je to što se često osjećamo pod pritiskom da učinimo sve sami. Ne bismo trebali osjećati slabost ili čak priznati da smo umorni.

Moja obitelj uvijek je zapanjena da sam “to sve sama obavila.” Nemam proširenu obitelj koja će me podržati, ali imam sljedeću najbolju stvar – nevjerojatnu dadilju koja dolazi tri dana u tjednu. Vrlo su mi draga ta tri dana.

753. Napravite svaki dan jednu stvar koja vas čini sretnima

Čak i ako je to samo 30 minuta čitanja, meditacije ili plesanja po kući. Svi imamo 30 slobodnih minuta svaki dan.

Prepuštanje sreći vas izvlači iz moda kaosa i prebacuje vas u sanjarenje.

4. Potaknite svog partnera da odredi prioritete svojih potreba

Da biste stvarno izgradili snažno partnerstvo, pomognite svom partneru da se osjeća ispunjen i cjelovit.

Podržite jedno drugo i potaknite se da odvojite vrijeme potrebno za rast, odmor i zabavu.

5. Podržite partnera u ostvarenju svojih snova

Sretan odnos zahtijeva davanje i uzimanje. Bilo da se radi o nastavku školovanja, trčanju maratona ili nečem sasvim drugačijem.

Podržite partnera da učini ono što je najbolje za njega, a ne uvijek ono što je najbolje za djecu i obitelj.

39

6. Ostvarujte i vi svoje snove

Ne, nećete to učiniti onom brzinom kao što biste to učinili da nemate djecu, ali vjerujte mi, ako NIKADA ne započnete, nikada nećete doći do cilja.

Krenite na tečaj koji ste oduvijek željeli pohađati, stavite svoje snove na papir ili pišite 500 riječi dnevno/tjedno/mjesečno.

Stavite sebe na prvo mjesto.

Vaša djeca će vam biti zahvalna.

ATMA – Pripremila: Suzana Prnjak

27 OSHO: MOĆ LJUBAVI

OSHO: MOĆ LJUBAVI - SUŠTINA ŽIVLJENJA

Između rođenja i smrti najvažnija stvar koja se može dogoditi čovjeku jest ljubav

Zaljubljivanje je jedan od najvažnijih ljudskih događaja kroz koje prolazimo, ali o njemu nikada ne učimo u školi.

U knjizi Moć ljubavi, Osho nam pomaže da usmjerimo svoju potragu za ljubavi tako da proširimo naš pogled – pokazujući nam da ljubav ima mnogo manifestacija i ne staje sa drugom osobom. Jedna manifestacija ljubavi je meditacija, iskustvo koje mijenja život i dozvoljava cvjetanje prave ljubavi unutar pojedinca i prema drugima.

152 stranice, format: 15×23

Cijena: 108,00 kn 97,20 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.