atma.hr – 52
Prijeko je potrebno zaustaviti uništenje jedinoga planeta koji imamo, a promjena prehrane najučinkovitije je rješenje za zaštitu okoliša. Upravo se zato projektom Veganopolis želi pokazati kako promjenom vlastitih navika pridonosimo smanjenju globalnog zatopljenja, sječe prašuma, uporabe pesticida, zagađenja zraka, vode i zemlje te potrošnje prirodnih resursa, a time smanjujemo i glad i pothranjenost u svijetu.

Projekt Veganopolis na jednome mjestu objedinjuje usluge koje mogu pomoći svima koji razmišljaju o tome da promjenom svojih prehrambenih navika pridonesu očuvanju planeta.

Web-stranica projekta: www.veganopolis.net pruža informacije o prehrani zdravim biljnim namirnicama putem pet glavnih usluga:

  1. Vege vodič, internetska baza veganskih proizvoda na hrvatskome tržištu, koja sadrži popis proizvoda, sastav i okvirnu cijenu. Proizvodi poput biljnih mlijeka, jogurta, sireva, salama, pašteta, vrhnja, čokolada i mnogih drugih moći će se pretraživati po kategorijama i nazivu. Vege vodič predstavit će Sara Mešin, volonterka Udruge.
  2. Vege izazov, tridesetodnevni izazov koji prijavljenima omogućava besplatno dobivanje veganskih recepata i zanimljivih informacija kroz mjesec dana, izvrstan je poticaj za promjenu. Vege izazov predstavit će Ivana Bašić, dugogodišnja veganka.
  3. Vegan Buddy osobni je vodič koji pruža potporu te daje savjete i podršku vezane za kupnju, kuhanje i mnoge druge nove životne situacije svima koji su odlučili biti vegani ili su u Vege izazovu. Uslugu Vegan Buddy predstavit će iskusni vegan Vedran Romac.
  4. Nutricionistički savjeti, usluga koja omogućava građanima da postave pitanje ili zatraže savjet o prehrani biljnog podrijetla, izvrstan je način da se od stručnjaka dobije detaljan odgovor. Na pitanja građana o veganskoj prehrani odgovarat će stručna suradnica Ivana Šimić, mag. nutricionizma.
  5. Radionice kuhanja izvrstan su poticaj za naučiti kako je jednostavno pripremiti zdrave i ukusne veganske obroke. Zajedničko kuhanje ujedno je i prilika za druženje, a radionice će prezentacijom jednostavnih jela predstaviti Nikolina Plenar, voditeljica škole kuhanja.

Na web-stranici: www.veganopolis.net dostupan je i popis veg(etarij)anskih restorana i kafića u Hrvatskoj, kao i blog.

‘Prošetajte se Veganopolisom, jedinstvenim gradom održive prehrane – kušajte svježe ispečen popečak, sjednite i ugodno popričajte s prijateljem veganom, od stručnjaka doznajte koje namirnice imaju vitamine, a koje bjelančevine, prihvatite tridesetodnevni vege izazov i pretražite vege vodič. Neka vaš poklon Zemlji bude odluka da ćete svojom prehranom pridonijeti njezinu očuvanju’, izjavila je Vanda Petanjek, voditeljica projekta Veganopolis.

atma.hr – 52
atma.hr – 52