Kako bi potaknula ljude da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanim prednostima veganskog načina života, udruga Prijatelji životinja jučer su na Trgu bana Jelačića pripravila veliki vege sendvič dugačak više od 15 metara koji građani mogu i degustirati. Sendvič je napravljen od vege salame i kobasica s povrćem te novog umaka koji nosi europsku vegetarijansku oznaku.

Tu su akciju Prijatelji životinja organizirali u povodu Svjetskog dana vegetarijanstva koji se na prvi dan listopada u cijelome svijetu obilježava još od 1977., a sklopu nje su pokrenuli “Vege izazov” kojim pozivaju ljude da do 1. studenog budu vegetarijanci ili vegani.

Aktivisti Udruge nude građanima informacije i besplatne tiskane materijale, a potpisuje se i peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije.

U sklopu Vege izazova, građanima će, ako se odluče na novi način prehrane, na raspolaganju biti mnoštvo recepata, radionice kuhanja i individualna pomoć takozvanih Vegan Buddyja, dugogodišnjih iskusnih vegana.

Prema zadnjim istraživanjima javnoga mnijenja, ističu iz udruge, bezmesnu prehranu prakticira više od 150 tisuća građana Hrvatske, čak 86 posto hrvatskih građana podržava vegetarijanstvo, dok se njih gotovo 30 posto izjasnilo da bi mogli i sami postati vegetarijanci. Velikoj popularnosti vegetarijanstva u Hrvatskoj i svijetu svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji.

U povodu Svjetskog dana životinja s farmi, 2. listopada, Prijatelji životinja će na Trgu kralja Tomislava u 19 sati javnim prikazivanjem kratkog filma “60 milijardi života” skrenuti pozornost na ogroman broj krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta. Ovaj datum obilježava se u organizaciji Farm Animal Rights Movement (FARM), na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija kako bi se skrenula pozornost na golemu patnju životinja koje umiru zbog ljudskih izbora.

Na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, od 9 do 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, građanima će se predstaviti brojne udruge koje se bave različitim aspektima zaštite i prava životinja. Na informativnim štandovima građani će moći dobiti tzv. bijelu listu tvrtki koje ne testiraju na životinjama i ostale letke i materijale te se informirati kako sve mogu pomoći životinjama.

Prijatelji životinja će u subotu, 5. listopada, od 10 do 18 sati, biti prisutni na obilježavanju Međunarodnog dana zaštite životinja na Bundeku, u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, uz ostale udruge koje će se tamo predstaviti.

Iz udruge pozivaju sve da obilježe ove datume osobnim aktivnim zalaganjem za dokidanje iskorištavanja i patnje životinja te da promjenama svojih životnih navika izravno sudjeluju u stvaranju boljega svijeta za sve životinjske vrste.

vege-sendvič

dnevno.hr

Prethodna objavaPodižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi!
Slijedeća objavaNaučite svaki detalj vašeg zanimanja
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here