Vegetarijanac ste ili vegan i nenasilana prehrana je svakodnevnica na vašem tanjuru? Proširite poruku, mijenjajte svijet! Znate da svojim izborom prehrane na najučinkovitiji način pomažete sebi, životinjama, okolišu i ljudima. Sigurno možete još i više! Evo kako…

Ne dopustite da drugi snižavaju vaše standarde i da se osjećate neugodno jer ste drugačiji! Budite ponosni na svoj plemeniti izbor i zračite na takav način da uz vas ti drugi žele povisiti svoje standarde prehrane. Neka radije njima bude neugodno što još jedu životinje.

Razmislite o tome da dio svojega slobodnog vremena posvetite širenju dobre ideje i svojih pozitivnih uvjerenja, kako biste time pomogli sebi i drugima u svojoj okolini. Informirajte ostale o svim prednostima prehrane namirnicama biljnog podrijetla.

Pozitivne promjene počinju od vas samih. Stoga se hranite raznovrsno i zdravo, bavite se nekom tjelesnom aktivnošću i, općenito, brinite o svojem zdravlju.

Na simpatičan i nenametljiv način oglasite svoje stavove o veg(etarij)anskoj prehrani nošenjem majice ili bedža s porukom, stavljanjem naljepnice na auto s porukom o veg(etarij)anstvu ili na neki sličan način.

Prije svega, budite ponosni i s ponosom predstavljajte svoj način prehrane i razloge zbog kojih ste izabrali činiti dobro vlastitom zdravlju, životinjama i okolišu. Važnoje da se dodatno educirate o svim prednostima odabira vegetarijenske/veganske prehrane, kako biste mogli educirati druge i znali odgovoriti na sva pitanja.

Budite na usluzi ljudima koji se zanimaju za veg(etarij)ansku prehranu, strpljivi i ljubazni, a istodobno uporni i dosljedni u svojim stavovima – na pitanja, čak i ako su provokativna, gledajte kao na priliku da pomognete drugima da promijene i poboljšaju svoju prehranu.

Praktično je imati uvijek uz sebe letke ili recepte koje uvijek možete podijeliti zainteresiranima. Bliskim osobama možete darovati knjigu o veg(etarij)anstvu ili vege kuharicu, a knjige o veg(etarij)anstvu možete darovati i vašoj lokalnoj knjižnici.

Najbolji način da pokažete bogatstvo okusa vege prehrane je da organizirate degustacije, počastite prijatelje i kolege na poslu te ih pozovete na ručak ili večeru. Ponudite zainteresiranima da ćete ih naučiti kuhati neko vegansko jelo.

Razgovarajte u školi, na fakultetu ili u tvrtki u kojoj radite da se uvedu veg(etarij)anski obroci barem jedan dan u tjednu (Zeleni ponedjeljak), kada će na meniju za sve zaposlenike biti jedino jela s namirnicama biljnog podrijetla.

Ako ste član nekog kluba ili udruge, organizirajte vege obroke ili malu zakusku tijekom okupljanja ili druženja članova.

U raznim društvenim prilikama pokrenite razgovor o veg(etarij)anstvu preko neke zanimljivosti o hrani, zdravlju, ekologiji ili na neki drugi način. Spomenite drugima svoja iskustva i pričajte im kako se dobro osjećate zbog svoje prehrane.

Podijelite im DVD-e s filmovima o veg(etarij)anstvu, a možete organizirati i gledanje kratkog filma o veg(etarij)anstvu. Svojoj djeci, kao i djeci svojih prijatelja, sukladno njihovoj dobi, prenesite svoja znanja jer djeca, još neopterećena uvriježenim društvenim stavovima i dominantnim preferencijama u prehrani, bolje razumiju veg(etarij)anstvo i prirodnost prehrane na biljnoj osnovi.

Također, možete djelovati na trgovine, restorane i institucije u svojem gradu, kako bi promicali zdravu prehranu temeljenu na namirnicama biljnog podrijetla i poboljšali veg(etarij)ansku ponudu. Tražite bogatiju i raznovrsniju ponudu u restoranima i trgovinama te pohvalite one koji pokazuju dobru volju, kako biste ih potaknuli da vegetarijanskom ponudom privuku i ljude koji inače jedu i namirnice životinjskog podrijetla.

Pišite gradovima i državnim institucijama da promiču zdravu vege prehranu i da uvedu jedan bezmesni dan u tjednu, poput Zelenog ponedjeljka. Redovito pišite i medijima tražeći da češće objavljuju priloge o veg(etarij)anstvu, a šaljite im i korisne članke, materijale te vaše osvrte i pohvale za objave u kojima govore o veg(etarij)anstvu ili o prehrani općenito.

Svakodnevno koristite i internet za promociju veg(etarij)anstva, slanjem zanimljivih tekstova i linkova e-mailom; dijelite informacije preko Facebooka i ostalih društvenih mreža, možete pisati blog i djelovati na mnoge druge načine.

Educirajte i svoje prijatelje vegane i vegetarijance te ih potaknite na aktivnost. Razmijenite s njima iskustva i pokušajte i nešto zajedno učiniti. Podržite financijski ili volonterstvom rad neke neprofitne udruge koja promiče veg(etarij)anstvo.

Imajte na umu da je lijepo živjeti i hraniti se veg(etarij)anski, ali još je veće zadovoljstvo i korist za zdravlje ljudi, životinja i prirode, kada se informacije dijele s drugim ljudima, čime se potiču pozitivne promjene i u njihovim životima. Zato, krenite već danas i vlastitim primjerom mijenjajte svijet oko sebe!

Izvor: prijatelji-zivotinja.hr

Prethodna objavaMamografija i CT utrostručuju rizik od raka!
Slijedeća objavaNuklearni rat i letjelice u drevnoj Indiji
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here