Foto: pixabay.com

160×600 text-47 lijevo

“Pogledajte kako su ljudi posvuda jadni, usamljeni, u strahu, zbunjeni, kako u svojim srcima trpe od unutrašnjih i vanjskih sukoba. Zamislite da vam neko pokaže način kako da se svega toga oslobodite. Zamislite da vam neko pokaže način na koji ćete zaustaviti to užasno rasipanje energije i zdravlja, koja se javljaju zbog tih sukoba i zbrke. Bi li to željeli?”

Retrogradna Venera u Ribama napravila je egzaktni kvadrat sa retrogradnim Saturnom iz Strijelca na 27. stupnju. Vrijeme je da zavirimo iza ogledala, suočimo se sa prethodnim događajima i situacijama iz vlastitog života i zaključimo jesmo li mi ti koji biramo vlastitu nesreću.

Osjećaj osobne bezvrijednosti prati mnoge u prethodnom periodu, jer su Venera i Saturn dvije potpuno drugačije energije. Kada se nađu u aspektu kvadrata simboliziraju manjak samopouzdanja, strah od odbacivanja, osjećaj krivnje, ljubomoru, nezadovoljstvo i sebičnost.

Venera vlada našim osjećajima, vrijednostima, životnim zadovoljstvom, našim ukusima, umjetničkim sklonostima, svemu onome što nas čini sretnim. Ona priča o intimnim odnosima, vezama, uzbuđenju, osvajanju, ravnoteži, gdje tražimo zadovoljstvo, na što trošimo novac, kakve poklone kupujemo.

Saturn je hlad, skučenost, oskudnost, ograničenost. Uvijek daje prosjek, blokade, prepreke, sporost, ali i pravdu. Iako djeluje sumorno i depresivno, on ipak donosi strukturu i smisao našem svijetu. On nas podsjeća na naša ograničenja, odgovornosti i obaveze. Donosi definiciju našim životima.

Saturn Veneru čini hladnom, sputava je i ograničava, ali je tjera na emotivni rast. Kvadrat predstavlja raskrsnicu na putu, onaj trenutak kada treba odlučiti kojim putem krenuti, a to je najteže.

Sudar harmonije sa formom, pripadnosti sa ograničenjem, čulnosti sa granicama, ljepote sa vremenom, ljubavi sa bolom. Oni imaju različite ciljeve – Venera da raste i kroz taj rast se oslobađa, Saturn da zaustavi širenje i napredak, da nametne pravila i istim transformira.

Kako bismo se mogli razvijati, oslobađati i naći unutrašnji mir, najprije moramo pogledati u vlastite dubine, prihvatiti odgovornosti za vlastita djelovanja, izbjegavati hod linijom manjeg otpora.

Ključ svih promjena je rad na sebi i vlastitoj promjeni. Tome nas uči Saturn u dodiru sa Venerom. Ako prihvatimo činjenicu da smo mi sami jedini odgovorni za najveći dio onoga što nam se u životu događa, tada možemo očekivati istinsku promjenu na bolje.

160×600 text-47 lijevo

Javlja se osjećaj odbačenosti, utisak da nas voljeni ne primjećuju ili bar ne na način kakav bismo željeli, iznevjerenost, napuštenost, nepoželjnost.

Ljuti smo na svijet koji nas ne razumije, bez obzira na to je li ova ljutnja prigušena i prikrivena ili sasvim jasno, otvoreno i napadno izražena.

Ljubav kao najmoćnija sila, sada nije dovoljna. Nema je, ne vidite je, a još manje osjećate. Sada su na ispitu duge veze koje su odolijevale izazovima kroz vrijeme. Odnos postaje težak pa se pitate jeste li  uopće voljeni.

Primjećujete promjenu u partnerovom ponašanju, javlja se ljubomora i strah od odbacivanja ili gubitka.

Sada na vidjelo izlaze potiskivani problemi u vezama koje već neko vrijeme ne funkcioniraju dobro. Nastupa period hlađenja i praznine, kao i osjećaj umora, paranoje i straha.

Sada je vrijeme da preispitate sve odnose u svom životu, a najprije sebe i svoje postupke. Obje planete su retrogradne pa donose energiju prošlosti, retrospekciju odnosa i suočavanje sa onim mučnim, dugo izbjegavanim pitanjima – Zašto? Kako? Kuda dalje?

Otežavanjem odnosa, Saturn nas tjera da ih sagledamo iz neke drugačije perspektive, lišeni iluzije, onako realno, hladno i kruto. Pa će mnogi od vas zaista poželjeti prekinuti neke odnose, udaljiti se od nekih ljudi, odmoriti, što će opet izazvati osjećaj samoće i usamljenosti.

Ipak, samoća je prostor kojem se duša raduje, a to shvaćamo vremenom kroz rast i stjecanje zrelosti za koju je zadužen Saturn. Duhovni rast nastaje onda kada preispitamo sebe, kada odbacimo okove i kada se oslobodimo energije koja nas guši.

Saturn Veneru u Ribama skida sa oblaka, spušta je u realnost i poručuje joj da se uozbilji, da izađe iz bajke, probudi se iz sna, prestane druge kriviti za svoja djela. Spušta je u prazni prostor ogoljenu i samu i daje joj priliku da stvara za sebe novi put. U sukobu su vatra i voda, borba i san, realnost i ideal, prošlost i budućnost. Pa što odaberemo.

Preispitivat ćemo jesmo li smo u prethodnom periodu donijeli dobre odluke. Ovo je aspekt izazova pa je osjećaj usamljenosti, tuge i depresije neminovan, ali nemamo se čega plašiti, jer je ovo Saturnov test i pitanje za nas koliko smo spremni mijenjati se na bolje i koliko smo uopće spremni na promjene.

Ovo je aspekt borbe u kojoj kao pobjednici izlaze oni koji su okrivljavanje drugih za vlastito nezadovoljstvo ostavili još u osnovnoj školi. Sada će nam faliti svega – i ljubavi, i razumijevanja, ali izbjegavajte vjerovanje da drugi imaju mnogo više i da vas uvijek nekako sreća zaobiđe.

160×600 text-47 lijevo

Svaki rast podrazumijeva prethodno odricanje i osjećaj razočaranja. Svaki rast je dobar i čini da širimo vidike. Što se prije sučimo sa realnošću, to nam više vremena ostaje za lijepe trenutke koji slijede.

Negdje sam pročitala da ništa nije onako kako izgleda i da je sve baš onako kako jeste. I zaista je tako.

Ovo je idealan period da se zapitate zašto ste tu gdje jeste, da razmislite o svom životu i svojim potrebama, da se pogledate u ogledalo, da zavirite iza njega – pa u ladice, kutije i sve zatvoreno oko vas i unutar vas. Svi su odnosi sada na testu, a svaki test je naučena lekcija.

Otvaranje je uvijek bolno, ali donosi pročišćenje. Suočavanje sa strahovima je put ka otklanjaju istih. Proces oslobađanja počinje. Dakle, postanite svjesni svojeg sadašnjeg stanja kakvo god ono bilo.

Prestanite gurati sami sebe, jer ćete jednog dana shvatiti da se ono što ste htjeli postići guranjem postiglo samom svjesnošću.

“Uvijek želimo da se neko drugi promijeni kako bismo se dobro osjećali. Ali, jeste li se ikad zapitali od kakve bi to koristi bilo za vas? Bili biste isto tako ranjivi kao i prije, isto biste tako spavali kao i prije. Vi ste ti kojima je potrebna promjena.”

Ne osjećate se dobro jer je svijet u redu, već je svijet u redu jer se vi osjećate dobro. Svi mistici nam to govore.

Jovanka Blagojević

astroportal

AKCIJA!!! Polaris – polarizacijski disk

POLARIS – doživotni kućni terapeut: Energija koja iscjeljuje i pomlađuje!

S POLARIS-om u rukama postajete vrhunski iscjeljitelj bez ijednog dana obuke.

POLARIS disk pojačava priliv prirodne životne energije, tzv bioenergije.

On jednostavno višestruko pojačava dotok vitalne energije (bioenergije) u naš organizam i potiče ga da se sam izliječi na sasvim prirodan način.

POLARIS se može koristiti na način da punite energetske centre (tzv. čakre) koji su, po područjima, zaduženi za opskrbu organa vitalnom energijom – ili izravno na bolna mjesta ili tamo gdje imate problem.

Na polaris disk također možete staviti vrč s vodom. Za 30 min dobit ćete najmoćniji ljekoviti napitak. Umjesto mrtve i beskorisne vode, piti ćete živu i energiziranu vodu vrlo ugodnog okusa – piti ćete čistu energiju neophodnu vašem organizmu.

POLARIS ima neograničeno trajanje.

Cijena: 299 kn

Prethodna objavaDanašnji Puni Mjesec je vrlo moćan – Pazite o čemu razmišljate tokom tog dana!
Slijedeća objavaZašto je svijet prepun onih koji odustaju?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here