Ekološki najčistiji automobil na svijetu, Kestrel, dizajniran je u Kanadi od strane Motive Industries INC. Njegova najjača brzina je 90 km/h i raspon od oko 100 km prije nego što se treba napuniti, a pokreće ga motor napravljen od strane kompanije TM4 Elektrodinamički sustavi.

dnevno.hr

Od samo jedne biljke kao što je industrijska konoplja moguće je napraviti čak 50 000 raznih proizvoda. Hrana, grijanje, odjeća, lijekovi, gorivo i građevinska sirovina su samo neke od mogućnosti korištenja ove biljke koja je se vrlo uspješno uzgajala u Hrvatskoj sve do 60-tih godina prošlog stoljeća. Naravno, ovako jednostavan i jeftin materijal (sirovina) predstavlja pravu prijetnju korporacijama koje drže pod kontrolom cijenu i opticaj hrane, lijekova i energenata. Malo je poznato da se od industrijske konoplje može napraviti i automobil – jeftin i pouzdan – što je prava prijetnja trenutnoj automobilskoj industriji. Automobil od konoplje je već bio napravljen u nekoliko navrata: još je 1941. Ford napravio prvi automobil od biljnih vlakana, a posljednjih godina ista je automobilska kompanija eksperimentirala s novim pokušajima automobila od konoplje – no bez masovne proizvodnje i upotrebe.

Novi eko automobil od konoplje

Ekološki najčistiji automobil na svijetu, Kestrel, dizajniran je u Kanadi od strane Motive Industries INC. Njegova najjača brzina je 90 km/h i raspon od oko 100 km prije nego što se treba napuniti, a pokreće ga motor napravljen od strane kompanije TM4 Elektrodinamički sustavi. Karoserija auta je u potpunosti otporna na udarce i napravljena posve od konoplje. Tijekom jakog oblika testa otpornosti na udarce, a za razliku od čelika, karoserija se vratila u gotovo nepromijenjeno stanje nakon udarca. Cijena ovog četverosjeda je otprilike 2.500 funti (oko 23 000 kn) što je prilično povoljna cijena uzevši u obzir činjenicu da je konoplja vrlo laka za uzgoj.

Ovakva vrsta automobila u potpunosti udovoljava današnjim eko standardima. Na kraju se nameće zaključak: zašto proizvođači automobila ne žele dati svijetu automobil koji je siguran, čvrst i ekološki prihvatljiv? Zašto umjesto upotrebe konoplje, koja je vrlo jeftin i prihvatljiv materijal, koristiti benzin i čelik koji samom svojom proizvodnjom i preradom zagađuju okoliš (dok ga konoplja obnavlja)?

Izvori:

http://www.collective-evolution.com/2013/11/01/the-worlds-most-eco-friendly-car-its-made-entirely-from-hemp/

http://www.motiveind.com/services-design.html

http://www.mnn.com/green-tech/transportation/stories/canadian-firm-goes-green-with-hemp-car

http://www.truthonpot.com/2013/07/11/the-worlds-most-eco-friendly-hemp-car-the-kestrel/

http://www.cbc.ca/news/technology/cannabis-electric-car-to-be-made-in-canada-1.903115

http://www.mobilemag.com/2010/09/15/first-kestrel-hemp-electric-car-photos-unveiled/

Prethodna objavaPita od sira i maka
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 20.12.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.