Jeste li se ikada zapitali koliko je radijacije na zemlji i koliko mi uopće znamo o tome? Ako pogledate snimku Isaoa Hashimotoa, naći ćete odgovor na to pitanje. Snimka pokazuje gdje su i kada eksplodirale atomske bombe. Zapanjujuć je podatak da su se od 1945. do 1995. godine dogodile čak 2035 eksplozije radioaktivnih naprava koje su oslobodile radijaciju koja se potom taloži u tlu, zraku i vodi.

Prvo nuklearno oružje je aktivirao SAD Trinity site 16. srpnja 1945. godine sa snagom do 20 kilotona. Prva hidrogenska bomba, naziva “Mike”, je testirana na Enewetak atolu na Marsshallovim otocima 1. studenog (lokalno vrijeme) 1952. godine, također od strane SAD-a. Najveće nuklearno oružje ikad testirano je bila “Tsar Bomba” Sovjetskog Saveza na Novaya Zemlya 30. listopada 1961, a procjenjuje se snaga od oko 50 megatona.

Car Bomba (ruski: Царь-бомба) je nadimak za AN602 hidrogensku bombu, najsnažnije nuklearno oružje ikad detonirano. Također se spominje izraz kao Kuz’kina Mat (ruski: Кузькина мать, Kuzka majka), što u ovom korištenju znači “nešto što se nije vidjelo prije.” Imala je snagu kao otprilike 3500 bombi bačenih na Hirošimu.

Preostala  kućišta bombe nalaze se u ruskom muzeju atomskog oružja , Sarov (Arzamas-16), te u Muzeju nuklearnog oružja i Ruskom znanstveno istraživačkom centru tehničke fizike, Snezhinsk (Čeljabinsk-70). Niti jedna od ovih kućišta nema istu  konfiguraciju antene kao stvarni uređaj koji je bio testiran.

Car bomba je lansirana sa poligona posebno projektiranim za vrstu zrakoplova Tu-95V pod zapovjedništvom Andreja Durnovtseva sa poluotoka Kola. Bio je praćen avionom promatračem Tu-16 koje je uzimao uzorke zraka i snimao testove. Oba zrakoplova su bila obojena posebnom reflektirajućom bijelom bojom, kako bi ograničili štetu od topline.

Bomba, težine 27 tona, bila je tako velika (8 metara duga i 2 metra široka), da je da Tu-95V morao ukloniti vrata za bombu  i spremnike za  gorivo. Bomba je bila pričvršćena za 800 kilograma težak padobran zbog retardacije (usporavanja pada), što je omogućilo zrakoplovima promatračima da odlete oko 45 kilometara od nulte točke. Kad je eksplodirala, uspjela je pasti jedan kilometar od svoje prethodne visine, zbog udarnog vala od bombe.

Car bomba se aktivirala u 11.32. sata 30. listopada 1961. u Mityushikha zaljevu, sjeverno od Arktičkog kruga na  otoku Novaye Zemlye u Sjevernom ledenom moru. Bomba je ispuštena na  visini od 10,5 km. Bila je podešena za aktiviranje na visini od 4 km nad zemljom površine (4,2 km iznad razine mora.

Kad je eksplodirala, stvorila je vatrenu kuglu promjera 8 kilometara. Oblak u obliku gljive je bio visok oko 64 kilometra, što je sedam puta više od Mount Everesta. Snaga udara je porazbijala prozore čak u Norveškoj i Finskoj. Imala je toliku snagu da bi potpuno uništila jedan grad u promjeru 70 kilometara.

Godine 1963, sve nuklearne i mnoge ne-nuklearne države su potpisale Ugovor Limited Test Ban, obećavajući da će se suzdržati od testiranja nuklearnog oružja u atmosferi, pod vodom, ili u svemiru. Ugovor je dozvoljavao  podzemna nuklearnatestiranja. Francuska je nastavila atmosferska testiranja do 1974, a Kina je nastavila sve do 1980.

politika.hr