‘Ljudski život je najveća sreća i najveći dar od Boga. Tko to ne prepozna i uludo rasipa taj dar kao da odbacuje dijamant smatrajući ga bezvrijednim staklom. Ne dopustite da vam život iscuri poput pijeska među prstima’             

Iz knjige ‘Sustav Joga u svakodnevnom životu’

U Hrvatsku dolazi jedan od najvećih duhovnih učitelja današnjice, kolokvijalno rečeno ‘pravi jogi’, punim imenom Višvaguru Parahmans Mahamandalešvar Svami Mahešvarananda, među svojim učenicima jednostavno nazvan Višvaguruđi. On je u svijetu i Hrvatskoj poznat kao tvorac sustava Joga u svakodnevnom životu, kojim je na zapadu na jednostavan i razumljiv način interpretirao mudrost drevnog znanja joge.

Radi se o pažljivo oblikovanom sustavu koji vježbače kroz osam stupnjeva vodi kroz jogijske položaje (asane), tehnike disanja (pranajamu) i meditaciju, s maksimalnom sigurnošću za vježbače i mogućnošću prilagodbe za gotovo sve dobne skupine. Genijalno zamišljen sustav poboljšao je život milijunima polaznika na svim kontinentima vježbama koje blagotvorno djeluju na tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje pojedinca.

Umag

atma.hr – 52
Za prenošenje svog znanja Višvaguruđi je istovremeno kreirao ozbiljan i strog sustav edukacije koji je do sada iznjedrio više stotina certificiranih joga učitelja koji su prije vođenja vježbi i sami prošli višegodišnje školovanje. Na taj način Joga u svakodnevnom životu danas živi na četiri kontinenta, a njen autor danas u osmom desetljeću života ne prestaje podučavati znanost joge po cijeloj planeti. Za neke bi stvaranje takvog sustava bilo dovoljno postignuće za ovaj život, ali za Višvaguruđija je to prije više desetljeća bio samo početak. U svakom kutku zemaljske kugle on nastoji učiniti nešto dobro, uvijek okružen svojim učenicima.

Primjerice, do sada su na njegovu inicijativu u cijelom svijetu zasađeni milijuni stabala, a malo je mjesta koje je posjetio da u njemu nema Stabla mira koje Višvaguruđi nije osobno zasadio.

Svjetski mir jedna je od značajnih odrednica njegova rada uključujući i osnivanje Sri Svami Madhavananda svjetskog mirovnog vijeća. S druge strane, znajući da svjetski mir počiva na unutarnjem miru i razvijenoj svijesti pojedinca, Višvaguruđi neumorno ukazuje na vrijednost ljudskog života, usklađenost s prirodom i važnost vegetarijanske prehrane u duhovnom razvoju čovjeka, uvijek ističući baš duhovni razvoj kao krajnji cilj ljudskog života.

Ono što Višvaguruđija izdvaja od mnogih su praktične upute kako tu duhovnu paradigmu provesti u djelo u vlastitom životu, odnosno kako teoretsko znanje pretočiti u praksu. Gdje god bio, podučava ljude da razumiju te vole sebe i druge, pomažući im da shvate smisao i svrhu svog života, ali i kako sačuvati i poboljšati svoje zdravlje da bismo ispunili tu svrhu.

atma.hr – 52
Njegove poruke svijetu su: razumijevanje, poštovanje i tolerancija među narodima, kulturama i religijama, nenasilje te zaštita prirode i okoliša. On sam za sebe nikada neće kazati kako je sam zaslužan za svoja postignuća već svoj uspjeh pripisuje svom Učitelju i pripadnosti jednoj od najcjenjenijih duhovnih loza Indije. U svojoj domovini pokrenuo je brojne humanitarne projekte u zdravstvenim i obrazovnim sustavima. Jedan od najvećih je projekt „Gyan Putra“ kojim se djeci siromašnih obitelji omogućuje školovanje. Tu su još i projekt izgradnje bolnice i škole za djevojčice u ruralnim područjima Radžasthana, kao i izgradnja i osnivanje Sveučilišta za ajurvedu, naturopatiju i jogu. Jedan od najvećih duhovnih projekata je izgradnja Om Ashrama u Đadanu, koji se bliži svom otvaranju i koji je već sada neslužbeno proglašen jednim od najčudesnijih zdanja u tom dijelu Indije. Gdje god bio Višvaguruđi ne prestaje pozitivno iznenađivati i one koji ga najbolje poznaju, neumorno služeći čovječanstvu koliko god ga zdravlje služi.

Danas, kada je joga postala svjetski fenomen, imamo priliku poslušati njen pravi smisao iz usta mudraca koji cijelog svog života kroči putem joge, na javnim predavanjima u Zagrebu i Splitu. Detaljno: https://www.yoga-in-daily-life.hr/aktualno/610-joga-u-svakodnevnom-zivotu-35-godina-u-hrvatskoj

Životopis

Višvaguruđi je rođen 15. kolovoza 1945. u selu Rupavas, u okrugu Pali u Radžasthanu, a njegovi roditelji dali su mu ime Mangilal. Još kao dijete većinu je svoga slobodnog vremena posvećivao molitvi i meditaciji. Njegov Učitelj Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Svami Madhavanandađi kao vrlo mlada inicirao ga je u red sanjasija. S njim je živio ašramskim životom, provodeći strogu duhovnu praksu više godina. Višvaguruđi je 1970. došao u Europu. Njegov duboki duhovni uvid s jedne i razumijevanje problema zapadnoga društva s druge strane, potaknuli su ga na stvaranje jedinstvenog i sveobuhvatnog međunarodno poznatog sustava joge nazvanoga „Joga u svakodnevnom životu”.

atma.hr – 52
U posljednjih pedeset godina Višvaguruđi je intenzivno putovao po svijetu, neumorno šireći poruku Sat Sanatan Dharme i joge u skladu s Bhagvan Sri Dip Narajan Mahaprabhuđijevim učenjem, odnosno učenjem njegove duhovne loze. Godine 2001. nagrađen je najvišim duhovnim naslovom Višvagurua (učitelj univerzuma). Njegove knjige i skripte objavljene su na mnogim jezicima – engleskome, hindskome, njemačkome, češkome, slovačkome, hrvatskome, mađarskome, srpskome, španjolskome, francuskome i ruskome. Njegov  dobrotvorni, humanitarni, duhovni i ekološki rad kao i njegove neumorne napore za toleranciju i svjetski mir priznali su društveni, medicinski, duhovni i politički dostojanstvenici diljem svijeta. Tako je i predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić odlikovao njegov rad najvišim hrvatskim odlikovanjem – odličjem Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Prepoznavši hitnu potrebu za širenjem i razvijanjem svijesti o svjetskom miru, Višvaguruđi je širom svijeta pokrenuo i mnoge međuvjerske dijaloge, molitve za svjetski mir i mirovne konferencije te je aktivno sudjelovao na mnogim međunarodnim kongresima i konferencijama. Zbog desetljeća humanitarnog i duhovnog rada, kao i neprestanih napora za dobrobit i zdravlje ljudi i prirode, zalaganja za zaštitu okoliša te mir u svijetu, diljem svijeta prepoznaju ga i priznaju strani državnici, znanstvenici, liječnici te uglednici iz različitih religija. Za njegovo promicanje znanja joge, “Vishwa Unnyayan Samsad” (“Svjetsko vijeće svećenika”) počasno ga je odlikovalo naslovima doktora joge, profesora znanosti joge. On je dio jedne od najstarijih duhovnih loza u Indiji – Om Sri Alakhpuriđi Siddha Pith Parampare, svetih inkarnacija i prosvjetljenih učitelja.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here