Ako se prisjetimo kako se trenutno prikupljaju potpisi za ‘Referendumski ustanak’ gdje je treće pitanje ‘JESTE LI ZA ZABRANU PROMETOVANJA, PROIZVODNJE I PRODAJE GMO-a U REPUBLICI HRVATSKOJ?’ onda je ovakav potez vladajućih samo dokaz straha od volje građana.

Vlada RH je u hitnu proceduru u Sabor poslala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima. Na taj način se bez javne rasprave naše zakonodavstvo hitno usklađuje s onim Europske unije i pravnim aktima Vijeća Europe. Odgovorni za ove rapidne promjene su ministar zdravlja Rajko Ostojić uz pomoćnike Marijana CesarikaLjubicu Đukanović i Ivu Afrića.

Državna tijela za GMO postaju meta Monsanta

Tako će od 1. srpnja iliti datuma ulaska RH u EU direktno biti usvojene EU uredbe 1946/2003 (prekogranični prijenos GMO-a), 1829/2003 (GMO kao hrana za životinje), 641/2004, 1829/2003 (tehnološki neizbježna prisutnost GMO-a), 1981/2006 (referentni laboratorij zajednice za GMO), 1830/2003 (označavanje GMO hrane) i 65/2004 (razvoj i identifikacija GMO-a). Tu je i usvajanje dviju direktiva – 2001/18/EZ (namjerno uvođenje GMO-a u okoliš) i 2009/41/EZ (ograničena uporaba GMO-a).

Što se točno izmijenilo? Bitna stvar je da su u zakon uključene i životinje kao i njihova prehrana, kao i zbrinjavanje potencijalnog GMO otpada. Problematično je pak što će gotovo sva jurisdikcija pasti na određena državna tijela koja će doslovno ‘vedriti i oblačiti’ kontrolom i distribucijom uvoznih GMO proizvoda, a za označavanje je ovlašten Državni inspektorat. Više ne postoje jedinstvene zakonski propisane mjere protiv GMO-a već je sve više manje prepušteno EU regulativama i subjektivnom mišljenju određenih tijela.

GMO šverceri bez većih sudskih problema

To je naročito problematično ukoliko pogledamo prakse ostalih država gdje GMO korporacije poput Monsanta korumpiraju ili infiltriraju ‘svoje’ ljude i znanstvene studije koje služe kao relevantne osnove za odluke. Kako je dobro poznato da je sama GMO tehnologija praktički neispitana od strane nezavisnih studija, a i veliki broj znanstvenika je konstantno u sukobu interesa, onda su ovakve mjere još više alarmantne.

I pravne sankcije pojedincima ili tvrtkama koje švercaju, protuzakonito uvode u okoliš ili na tržište su prilično banalne – članak 16 upućuje da su dužni samo platiti troškove analize, uništavanja, privremenog skladištenja i povrata pošiljke što nije preveliko obeshrabrivanje prijestupnika već očigledno navodi na zakonodavčevu logiku da takvih švercera neće biti u većem broju.

Hrvatska u budućnosti postaje deponija i ‘pokusni kunić’ GMO-a?

Osnivanje Nacionalnog referalnog laboratorija (Laboratorij za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO-a) bi trebala biti najpozitivnija strana nove preinake zakona, no sudeći po već navedenoj praksi bi i taj laboratorij mogao postati ‘dvosjekli mač’ ili tijelo koje će lakše biti manipulirano i kompromitirano od strane multinacionalnih kompanija.

Definiranje GMO otpada bi također trebalo biti dobra strana (‘genetski modificirani otpad je otpad nastao uporabom GMO-a ili otpad koji sadrži i/ili se sastoji ili potječe od GMO-a, a kojemu je u potpunosti ili djelomično uništena mogućnost prijenosa genetskog materijala čime je osiguran visoki stupanj sigurnosti za ljude, životinje i okoliš’), no niti tu nije isključena mogućnost da će EU zemlje jednog dana svoj otpad deponirati u Hrvatskoj. Niti ‘eksperimentalne svrhe uvođenja GMO-a u okoliš’ nisu korektno definirane.

Zakon nedorađen i ostavljene mogućnosti za različite interpretacije

Neki dijelovi zakona su ostali nedorečeni te je tako nejasno kako će se životinje konkretno štititi od štetnih utjecaja GMO-a. Također, nije jasno što bi se točno moglo kriti kod dijela da ‘za proizvode gdje se slučajni ili tehnološki neizbježni tragovi dopuštenih GMO-a ne mogu isključiti, Vlada Republike Hrvatske će na prijedlog nadležnog tijela uredbom utvrditi razinu ispod koje ti proizvodi ne moraju biti označeni’. To bi u praksi moglo značiti da određeni proizvodi neće sadržavati GMO oznake.

Nonšalantno je odrađen i dio s ‘namjernim uvođenjem GMO-a u okoliš’ pri čemu će biti nadležno središnje tijelo državne uprave za poslove zaštite prirode jer će povrede zakona koje nastaju GMO kontaminacijom okoliša praktički biti neodređene, kako prekršajno tako i kazneno. Kako je sve usklađeno s EU regulativama, skore izmjene nisu isključene. Ako se prisjetimo kako se trenutno prikupljaju potpisi za ‘Referendumski ustanak’ gdje je treće pitanje ‘JESTE LI ZA ZABRANU PROMETOVANJA, PROIZVODNJE I PRODAJE GMO-a U REPUBLICI HRVATSKOJ?’ onda je ovakav potez vladajućih samo dokaz straha od volje građana.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/78486-vlada-uplasena-referendumom-truje-hrvatsku-postajemo-gmo-laboratorij-i-odlagaliste-otpada.html

Prethodna objavaVede – Put duhovne preobrazbe
Slijedeća objavaLjubavni poklon za Valentinovo – Marcipan u trufflesu!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here