Znate li da dobar izbor ulja ili masnoće na kojima kuhate imaju golem utjecaj na vaše zdravlje? Znate li da su biljna ulja (iako sam naziv zvuči vrlo zdravo) izuzetno štetna i nezdrava, čak otrovna za organizam. U ovom članku želim objasniti koja su ulja i masnoće najbolje za kuhanje, koja se ne smiju zagrijavati, a koja treba potpuno izbjegavati.

Tanja Kraljić Strgačić / lightofayurveda.wordpress.com

Znanstvenicima je trebalo više desetljeća da utvrde štetnost margarina i ostalih hidrogeniziranih biljnih masti. A formula je jednostavna, i drevni narodi oduvijek su je znali – jedite masnoće iz prirode, a izbjegavajte umjetne masnoće i industrijski procesuirana ulja.

Sva ulja i masnoće sastoje se od kombinacije tri glavne masne kiseline; zasićene, nezasićene i linolenske kiseline. One upućuju na strukturu ugljika i vodika u masnim kiselinama.

Zasićene masne kiseline

Ugljikov lanac u zasićenim masnim kiselinama je ispunjen, ili zasićen, s atomima vodika. Ovo zasićenje stvara kompaktnu i vrlo stabilnu strukturu koja je otporna na oksidaciju, čak i pod visokim temperaturama. Zasićene masne kiseline nalaze se u životinjskim mastima i tropskim uljima.

(Napomena Atme – nemojte koristiti životinjske masti niti bilo kakvu hranu zbog koje moraju biti ubijene životinje.)

Nezasićene masne kiseline

Ugljikovom lancu nedostaju dva atoma vodika i jedna (mono) dvostruka veza stoji između ugljika – tako da nije zasićen atomom vodika. Nezasićene masne kiseline nisu guste i zato su ove masti tekuće na sobnoj temperaturi, te ne smiju biti izložene visokim temperaturama poput zasićenih masnih kiselina. Nalazimo ih u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima.

Linolenske masne kiseline

Ugljikovom lancu nedostaje nekoliko atoma vodika i sadrže dvije ili više (poli) dvostruke veze. Vrlo su nestabilne i osjetljive na toplinu i svjetlost koja može uzrokovati slobodne radikale štetne za organizam. Nalaze se u kukuruznom ulju, te ulju od uljane repice, soje, suncokreta, šafranike, riže i grožđa.

Biljna ulja i omega omjer

“Biljna ulja” – sam naziv zvuči zdravo, ali to su vrlo prerađene namirnice koja se dobivaju industrijskim procesima. Dio procesa uključuje korištenje otrovnih kemikalija kao što su heksan, a dolazi i do izbjeljivanje pomoću ekstrakta te dezodoranja tih ulja. Čak i organski prešana biljna ulja prolaze kroz ogromne prerade i izložena su visokim temperaturama, te stoga lako oksidiraju što uzrokuje njihovu toksičnost.

Ključni faktor za dobro zdravlje je pravilan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani. (Omega 3 masne kiseline su trostruko nezasićene (3 dvostruke veze) linolenska kiselina i omega-6 su dvostruko nezasićene (2 dvostruke veze) kiseline. Veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani (biljna ulja se uvijek nalaze i u procesuiranoj hrani) i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa omega-3 i omega-6 kiseline.

Unos omega-6, koji nalazimo u biljnim uljima kao što su kukuruzno, uljane repice, soje, suncokreta, šafranike i grožđa, mogu uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i s sljedećim bolestima:

 •     srčane bolesti
 •     dijabetes
 •     pretilost
 •     IBS
 •     astma
 •     rak
 •     auto-imune bolesti
 •     visok krvni tlak
 •     neplodnost
 •     krvni ugrušci

Ta biljna ulja – pogotovo kada se zagriju – uzrokuju i pojačavaju oštećenja stanica, metaboličke funkcije, hormonalnu neravnotežu.

Biljna ulja, ako nisu organska, vjerojatno su izvedena od genetski modificiranih organizama (GMO), i to je još jedan važan razlog zašto ih treba izbjegavati.

Što su zasićene masti?

Povišenje triglicerida u krvi povezanih s bolestima srca ne dolaze iz prehrambene masti, ali su proizvedene u jetri od viška šećera iz ugljikohidrata poput rafiniranog šećera, bijelog brašna i iz fruktoze. Bolesti srca pridonosi višak potrošnje biljnih ulja, hidrogeniranih masti i rafiniranih šećera u našoj modernoj prehrani. Ključnih uloga zasićenih masnih kiselina:

 • Ojačati imunološki sustav
 • Potrebne za jake kosti (pomažu apsorbirati kalcij)
 • Osiguravaju energiju i strukturni integritet stanice
 • Štite jetru od alkohola i drugih toksina
 • Zdrava pluća (zasićene masne kiseline stvaraju surfaktant koji štiti pluća)
 • Balansiraju hormone
 • Pomažu u apsorpciji minerala
 • Potpomažu zdravlje srca i krvnih žila
 • Podržavaju zdravlje mozga i živčanog sustava

Članak preveden s engleskog jezika, izvor: http://www.realfooddigest.com

Ayurvedska napomena:

Osobe s dominatnom VATA došom, zbog suhoće koja prevladava u njihovom organizmu, trebale bi konzumirati ulja što više i što češće. Kod dominantno PITTA osoba, ulja bi se na meniju trebala nalaziti umjereno, dok ih KAPHA tipovi osoba trebaju koristiti rjeđe i u manjim količinama.

Ako pitate mene osobno?

Ovo je lista moja tri top ulja iliti masnoće:

 • GHEE – pročišćeni maslac – najkvalitetnija je masnoća za kuhanje i pripremanje svih vrsta hrane. Pogodan je za zagrijavanje, pirjanje, kuhanje… Nikada neće proključati ili, pak, zagoriti. Ima tisuće dobrih učinaka na zdravlje. Zašto je Ghee idealno ulje za kuhanje možete pročitati OVDJE. Visokokvalitetan domaći Ghee po povoljnoj cijeni možete kupiti ovdje: www.dharmasaborsko.hr
 • MASLINOVO ULJE, ulje našeg podneblja, obavezno hladno prešano. Međutim, maslinovo ulje nije dobro zagrijavati, podnosi samo lagano zagrijavanje – a to je ponekad teško odrediti i pronaći granicu. Prilikom zagrijavanja na većim temperaturama postaje toksično! Najbolje je za salate ili ga dodavati na već gotovo jelo.
 • KOKOSOVO ULJE – izuzetno pogodno i zdravo, slatkog je okusa pa ga preporučujem koristiti umjereno. Srednje lančane masne kiseline (MCFA) u kokosovom ulju vrlo lako se probavljaju i absorbiraju u tijelu. Za razliku od drugih ulja kokosovo ne opterećuje probavni sustav i unutrašnje organe. Daje brzo energiju (stoga je izuzetno pogodno za sportaše, prilikom napornih treninga), podiže imunitet te tako potiče samoizlječenje organizma. A kako ga koristiti? Može ga se popiti s mlijekom, 1-3 žlice ulja svaki dan. Otporno je na visoke temperature, stoga se na njemu može pržiti i peći hrana, koristi se kao dresing za salatu, i za – smoothies! Kokosovo ulje energizira tijelo i daje mu osjećaj sitosti, stoga ćete osjećati manju potrebu za hranom bogatom šećerom i škrobom. ISKLJUČIVO KORISTITI HLADNO PREŠANO!

Izvori za ovo istraživanje:

Web stranice:

The Truth About Saturated Fat – Mary Enig
The Oiling of America – Mary Enig and Sally Fallon
What Should my Blood Cholesterol Be? – Dr. Natasha Campbell-McBride
9 Steps to Perfect Health – #1 Don’t Eat Toxins – The Healthy Skeptic
Smart Fuel: Macadamia Oil, and read a well-balance view on Nuts and Omega – 6 Intake -Mark’s Daily Apple
How to Decrease Your Polyunsaturated Fat Intake – Living the Nourished Life
What’s the Truth About Cottonseed Oil? – Agriculture Society
Hemp Oil and Hemp Seeds – Are they Safe? – Food Renegade
Five Fats You Should Be Cooking With But May Not Be -Chris Kresser
Butter Anyone? Defending Fat with Facts – Livin La Vida Low-Carb
Five Fats You MUST Have in Your Kitchen – The Healthy Home Economist

Knjige:

Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food – Catherine Shanahan, MD
Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats – Sally Fallon
Gut and Psychology Syndrome – Dr. Natasha Campbell-McBride

http://lightofayurveda.wordpress.com/2012/01/22/kompletan-vodic-kroz-ulja-i-masnoce-na-cemu-kuhati-a-na-cemu-ne-koje-koristiti-a-koje-izbjegavati-i-zasto/

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 06.09.2013.
Slijedeća objavaMoć iluzije
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.