Da se radi o ozbiljnoj zdravstvenoj prijetnji pokazuje i inicijativa tog globalnog zdravstvenog čuvara da se ‘sumnjive tvari’, pronađene i u dječjim igračkama, PVC podovima pa i u bankovnim karticama, zabrane kako bi se zaštitile buduće generacije.

Izvješće svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje upozorava na sintetičke spojeve koje imaju ozbiljne posljedice po zdravlje, s pravom bi trebalo poljuljati povjerenje svakog potrošača i potaknuti brigu o utjecaju stvari koje svakodnevno koristimo u životu.

Da se radi o ozbiljnoj zdravstvenoj prijetnji pokazuje i inicijativa tog globalnog zdravstvenog čuvara da se ‘sumnjive tvari’, pronađene i u dječjim igračkama, PVC podovima pa i u bankovnim karticama, zabrane kako bi se zaštitile buduće generacije.

Sporne kemikalije pronađene u mnogim kućanstvima i industrijskim proizvodima ometaju endokrini ili hormonski sustav,  a povezuju se s bolestima testisa, dojke, prostate, rakom štitnjače, ometaju živčani sustav kod djece te kod njih mogu uzrokovati poremećaj pažnje i hiperaktivnost, piše Telegraph. Kako bi se potpuno razumjela veza između tvari koje ometaju endokrini sustav (EDC) i specifičnih zdravstvenih poremećaja, potrebno je izvesti dodatna istraživanja, pokazuje studija.

Ftalati i bisfenol A

No, za sada, dvogodišnje istraživanje na kojem se i temelji izvješće WHO-a pokazuje da postoji sasvim razumna sumnja da tvari ftalati negativno utječu sposobnost začeća i povećavaju rizik od dječjih bolesti poput leukemije. Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, što znači da remete ravnotežu hormona u živim bićima. Dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa, a uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa, i slabiju plodnost muške populacije.

Ftalati  se dodaju plastici za povećanje mobilnosti. Također su poznati kao plastifikatori ili omekšivači što zapravo znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje.  Zabrinjavajući je podatak da se najviše dodaju polimerima koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji kao što su folije za zamatanje hrane i ostalog pri čemu može doći do kontaminacije hrane omekšivačima.

WHO izražava i zabrinutost oko kemijskog spoja bisfenol A koji se uglavnom koristi za proizvodnju  plastike, a oponaša prirodne hormone koji utječu na čovjekov rast i razvoj. Da ima estrogena kemijska svojstva dokazano je još 1930-tih, a u nekim državama razni proizvodi sa sadržajem te tvari su više puta povučeni sa polica.
Zabrinutost oko izlaganja fetusa, beba i mlade djece bisfenolu A izrazila je 2010. i Administracija za hranu i lijekove (FSDA). Ipak taj kemijski spoj iz laboratorija može se pronaći u plejadi proizvoda za svakodnevnu uporabu – od plastičnih boca za vodu, boca za bebe, sportske opreme, zubnog ispuna, sredstva za brvljenje, leća, sunčanih naočala, CD-a, DVD-a, kućnih elektroničkih uređaja.

Prema WHO-u postoje vrlo jaki dokazi spoj kod životinja može ometati rad hormona štitnjače što može dovesti i do oštećenja mozga, umanjiti inteligenciju, izazvati poremećaje u pozornosti, hiperaktivnost i autizam.
Značajni dokaz, ukazuje WHO, postoji i u povezivanju raka prostate s poljoprivrednim pesticidima .U opasnosti je, navodi se, biljni i životinjski svijet.

‘Naša je zadaća da se pobrinemo za buduće generacije’

– Sustavi koje pogađaju endokrini disruptori uključuju sve hormonalne sustave i kreću se od onih koji kontroliraju razvoj, funkciju reproduktivnih organa do tkiva i organa koji reguliraju metabolizam i sitost. Utjecajem na navedene sustave može doći do pretilosti, neplodnosti ili smanjenja plodnosti, teškoća u učenju i pamćenju, određenog tipa dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti kao i mnoštvo drugih bolesti – stoji u izvješću WHO-a.

Isto izvješće koje je nakon istraživanja objavljeno prije deset godina pronašlo je samo ‘slab dokaz’ da takvi spojevi mogu nauditi ljudskom zdravlju.

– Najnovija znanstvena izvješća pokazuju da su zajednice diljem svijeta izložene tvarima koje ometaju endokrini sustav i njihovim povezanim rizicima. WHO će raditi s partnerima i uspostaviti prioritete u istraživanjima kako bi se istražila veza između endokrinih disruptora i ljudskog zdravlja  kako bi smanjili rizici. Svi imamo odgovornost kako bi se zaštitile buduće generacije – kazala je doktorica Maria Neira, direktor za javno zdravstvo i okoliš pri WHO.

UN-ova agencija istaknula je kako je studija ‘ State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals’, do sada najsveobuhvatnije’ izvješće o enokrinim disruptorima.
Studija ukazuje na slična upozorenja kao i prošlogodišnje istraživanje Europske agencije za okoliš (EEA) koja je upozorila da neki  kozmetičkih i medicinski predmeti koji sadrže EDC mogu biti štetni za ljude.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/79277-who-upozorava-proizodi-koje-koristimo-opasniji-su-nego-ikad-evo-na-sto-trebamo-pripaziti.html

Prethodna objavaVedska Kozmologija – Hijerarhija Svemira 4.dio
Slijedeća objavaSlanutak – delikatesna namirnica iz Perzije
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here